Nagyjából 11.000 entitás képviseli a Bitcoin on-chain volumenének 55%-át

-

A jelentés azt is megállapította, hogy a Bitcoin-bányászok egytizede ellenőrzi a hálózati hashráta 90%-át.
A kutatók szerint nagyjából 11.000 entitás felelős a Bitcoin on-chain volumenének több mint feléért.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A National Bureau of Economic Research (NBER) október 21-én közzétett tanulmánya szerint 11.043 on-chain entitás képviseli a Bitcoin-hálózat volumenének 55%-át. A becslések szerint a kriptopénztőzsdék az on-chain volumen háromnegyedét adják.
A jelentés megállapította, hogy a legnagyobb 1000 befektető nagyjából 3 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 15,9%-át ellenőrzi, míg a következő 9000 legnagyobb befektető együttesen nagyjából 2 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 10,6%-át birtokolja.
A jelentés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a hálózat továbbra is erősen centralizált, annak ellenére, hogy a BTC 2021-es bikapiacának köszönhetően egyre több új befektető érkezik:

„A Bitcoin-ökoszisztémát még mindig a nagy és koncentrált szereplők uralják, legyenek azok nagy bányászok, Bitcoin-tulajdonosok vagy tőzsdék”.

A tanulmány ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az egyéni Bitcoin-tulajdonosok jelenleg 8,5 millió BTC-t, azaz a kínálat 45,1%-át képviselik.

Az NBER a Bitcoin-bányászati szektoron belül is jelentős koncentrációt állapított meg, becslése szerint a bányászok legnagyobb 10%-a ellenőrzi a globális hashráta 90%-át.
A jelentés hozzátette, hogy nagyjából 50 bányász (a hálózat kb. 0,1%-a) rendelkezik a Bitcoin-hálózat teljes hashteljesítményének 50%-ával.
Bár az NBER azt állítja, hogy a hashráta centralizációja miatt a Bitcoin-hálózatot jelentős mértékben fenyegeti egy 51%-os támadás, a jelentés nem kínál olyan hipotetikus helyzetet, amelyben a világ vezető bányászai ösztönzést kapnának arra, hogy támadást indítsanak a hálózat ellen.
A Cambridge University Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI) szerint a hashráta globális eloszlása 2019 szeptembere óta – amikor Kína részesedése 75,5%-on tetőzött – jelentősen pluralizálódott.

Miközben a kínai bányászok elvándorlásának okát sokan a kormány szabályozórendeletének tulajdonítják, és ezek a vállalkozók most Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában keresik az olcsó áramot, a BECI adatai szerint a kínai hashteljesítmény már az áprilisi szigorítás előtt 40%-kal csökkent.

Olvastad már? A bitcoin ára a 90 ezer felé robog – erre az öt dologra érdemes figyelni

Forrás: cointelegraph.com
SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Már 1000 bitcoin-automata van Ausztráliában

Ausztrália, a harmadik legtöbb bitcoin ATM-et üzemeltető ország új mérföldkövet ért el, mivel már 1000 aktív gép üzemel az államban. Az Egyesült Államok 2017 novemberében,...

Az XRP brutális visszaesése: 3 árszint, amit figyelnünk kell

Prémium Ripple (XRP) Az XRP brutálisan elutasította a 200 EMA ellenállási szintet. A stabilitás fenntartására tett kísérlet után az XRP éles visszafordulást tapasztalt a mozgóátlagtól, ami potenciálisan...

Floki Inu (FLOKI) technikai elemzés 04.25.

Prémium Floki Inu (FLOKI) A Floki Inu (FLOKI) árfolyama egy kritikus szinten pihent, ami az elkövetkező napokban masszív bikarallyt eredményezhet. Ahogy azonban a piaci helyzet medvéssé vált, a...

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

Vendégbejegyzés A sportfogadás az emberiség egyik legrégebbi időkre visszanyúló szórakozása, több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az ókori görögök és rómaiak szenvedélyesen űzték ezt a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!