Bitcoin, ethereum, altcoin kriptoszótár!

Aláírás – A privát és a nyilvános kulcsok tördelésével létrehozott matematikai sorozat, amely bizonyítja, hogy a bitcoin tranzakció az adott címről származik.

ASIC (Alkalmazásspecifikus Integrált Áramkör) – Ezek az egy feladat ellátására tervezett szilícium chipek megoldják az SHA-256 hash problémákat, így hagyják jóvá a tranzakciókat és bányásznak új coinokat.

ASIC bányászgép – Olyan hardver, amelyben ASIC chip van, és kifejezetten bitcoin bányászatra tervezték. Ezek az eszközök közvetlenül egy számítógéphez vagy a hálózathoz csatlakoznak egy ethernet kábel vagy vezeték nélküli kapcsolat segítségével.

Átutalás – Pénzeszközök elektronikus úton történő átutalása két személy között. Az átutalást gyakran használják a hagyományos (fiat) pénznem elküldésére és lekérdezésére a bitcoin alapú váltásokból.

Bányászat – A rejtpénz-bányászat során a számítógépünk hardverét kriptográfiai matematikai műveletek elvégzésére használjuk, ezzel új kriptopénzeket hozunk létre.

Bit – A bitcoin egy alapgysége. 1 bitcoin egymillió bittel egyenlő.

Bitcoin-cím – Számítógépes megjelölés, az egyetlen szükséges információ ahhoz, hogy kriptopénzt fogadj vagy küldj. Érdemes minden címet egyszer felhasználni egy tranzakcióhoz.

Tömb (blokk) – A tömb a blokkláncon tárolt, állandó adatok része, amely úgy képzelhető el, mint egy oldal vagy egy könyvtár. Minden tömb tartalmazza és jóváhagyja a függőben lévő tranzakciókat. A bányászat révén átlagosan tízpercenként kerül egy új blokk a tömbláncra.

Tömblánc (blokklánc) – Olyan nyilvános és átlátható feljegyzés minden bitcointranzakcióról időrendi sorrendben, amelyet minden résztvevő megoszt egymással. A tömblánc igazolja az összes Bitcoin-tranzakció hitelességét és tartósságát, illetve megelőzi a dupla költést.

BTC – A bitcoin szó hivatalos rövidített alakja.

Csomópont – Egy teljes kliensű blokkláncot futtató számítógép. Arra szolgál, hogy a klinstől kliensig típusú infrastruktúrát használva megoszthassa a blokkokat és a tranzakciókat a hálózaton keresztül.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

DDoS – Az elosztott szolgálatmegtagadás rövidítése. A DDoS támadás sok számítógépet használ, melyeket egy támadó irányít, hogy az elsődleges célpont erőforrásait kimerítse. A múltban számos Bitcoinváltó esett ilyen DDoS támadás áldozatául.

Dupla költés – A dupla költés nem más, mint ugyanannak a rejtpénznek kétszer való elköltése. A tömblánc és a bányászat pont azért jött létre, hogy megerősítse az összes tranzakciót, valamint, hogy megakadályozza az efféle csalásokat. Azonban a zéró visszaigazolású tranzakciók elfogadói továbbra is ki vannak téve a dupla költés veszélyének.

Fiat valuta – A hagyományos, kormányok által kibocsátott valutákat értjük alatta. A fiat szó latin eredetű, melynek jelentése: „Legyen kész”.

FinCEN – Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumán belüli ügynökség. A Pénzügyi Bűnüldözési Hálózatnak (FinCEN) meghatározott küldetése van: „A pénzügyi rendszer védelme a tiltott felhasználás és a pénzmosás ellen, valamint a pénzügyi intelligencia és stratégiai felhasználásának gyűjtése, elemzése és terjesztése.” A FinCEN volt az első olyan hatóság az Egyesült Államokban, amely szabályozta a bitcoinváltást és a bitcoinnal való kereskedést.

Elágazás (fork) – Nem visszafordítható elágazás a rejtpénz tömbláncában. A fejlesztők is létrehozhatják, például amikor egy új verziót vezetnek be. Ilyenkor egy új blokklánc jön létre, amely nem kompatibilis az előző verzióval.

Genezis blokk – A tömblánc első blokkja.

Hash – Olyan matematikai eljárás, amellyel változó hosszúságú adatot rövidebb, rögzített hosszúságú és darabszámú adattá alakít.

Hasharány– Azon hashek száma, melyeket egy bányász létre tud hozni egy bizonyos időintervallum alatt (általában másodperc).

Kriptográfia – Kriptovaluták által hasznosított matematikai tudományág, amely arra szolgál, hogy matematikai bizonyítékot szolgáltasson a magas szintű biztonság érdekében. A Bitcoin esetén ez biztosítja azt, hogy illetéktelenek ne tudjanak költeni egy másik felhasználó tárcájából, valamint, hogy ne tudják megváltoztatni a blokkláncot.

Kriptovaluta – a digitális pénznem formája, amelyet kriptográfián alapuló matematika problémák megoldásával bányásznak.

KYC – “Ismerd az ügyfeled” angol kifejezés rövidítése. A KYC iránymutatásai szerint a pénzintézeteknek ellenőrizniük kell a potenciális ügyfelek személyazonosságát, hogy biztosak legyenek abban, valóban jogosult-e a szolgáltatásra.

Likviditás – A piac vásárló és/vagy értékesítő képessége azzal a kikötéssel, hogy az árkalkuláció viszonylag stabil és az ügyletek között egyenletes maradjon.

Másérme (altcoin – alterenatív coin) – Minden kriptopénz, amely nem bitcoin. A „másérme” magyar kifejezést a Kriptoworld.hu alkalmazta először egy 2019. május 4-i cikkében.

mBTC – A Bitcoin váltószáma, az mBTC a Bitcoin ezredrésze. (1 BTC = 1.000 mBTC))

Multisig – Több kulccsal rendelkező tárca. Bizonyos szolgáltatásoknál a tranzakció végrehajtásához az szükséges, hogy a tranzakciót több fél is jóváhagyja. Ennek eredményeként ezek a
Multisig-tárcák sokkal biztonságosabbak.

NFT (Non-Fungible Token) – Egy digitális javakat képviselő token, amely egyedi, példátlan és hitelesített. Az NFT-k a blockchain technológia segítségével kerülnek rögzítésre, amely lehetővé teszi az egyedi azonosítást és a tulajdonjog hitelesítését. NFT-k lehetnek bármilyen digitális tartalom, beleértve képeket, zenéket, videókat, játékokat, stb. Az NFT-k népszerűek a digitális művészeti és collectible piacon, mert lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy bizonyítsák a tartalmuk egyediségét és hitelesített tulajdonjogát. Az NFT-k különböznek a „fungible” token-ektől, amelyek egymás helyettesíthetők és nem rendelkeznek egyedi azonosítással.

Nyilvános kulcs – Egy olyan nyilvános karaktersorozat, mely betűket és számokat is tartalmaz. A bitcoin-cím is ilyen nyilvános kulcs.

P2P – “peer-to-peer” angol kifejezés rövidítése, a két vagy több fél között létrejövő közvetlen, decentralizált kriptovalutával kapcsolatos együttműködésekre utal. Harmadik félként nincs szükség bankra vagy más pénzügyi intézményre.

Papíralapú bitcoin tárca – Egy elég népszerű és olcsó módja a biztonságos és nem elektronikus bitcoin tárolásnak. Ez a fajta tárca egy bitcoin-címből és egy hozzá tartozó privát kulcsból tevődik össze.

PSP – Az angol “Payment Service Provider” kifejezés rövidítése, magyarul pénzforgalmi szolgáltatók. Ezek úgy funkcionálnak, mint bitcoin ügynökök, melyek elsősorban online átutalásokat menedzselnek.

Privát kulcs – Kriptográfiai aláírás, mely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a tárcában lévő kriptopénzeket áthelyezze egy másik tárcába.

QR-kód – Quick Response kifejezés rövidítése, melynek jelentése „gyors válasz”. Ez egy olyan két-dimenziós kép, mely fekete és fehér blokkokat tartalmaz, ami egy sor adatot reprezentál. Ezek a képek egyszerűen szkennelhetők akár okostelefonnal is, épp ezért gyakran használják címek kódolására.

Satoshi – A jelenleg elérhető bitcoin legkisebb alegysége (0,00000001 BTC).

Satoshi Nakamoto – A Bitcoin-protokoll eredeti feltalálója által használt álnév.

SEC – U.S. Securities and Exchange Commission, magyarul Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet rövidítése, amely az Egyesült Államok egy kormányfüggetlen szervezete. Feladata, hogy betartassa a törvényeket a tőzsde résztvevőivel, illetve felügyelje az értékpapírok piacát.

SEPA – Single European Payment Area rövidítése, mely Egységes Európai Fizetési Területet jelent. A SEPA-t úgy tervezték, mint egy Európai Uniós fizetési integrációs megállapodást, amely megkönnyíti a nemzetek közötti euróban történő átutalásokat.

Tárca – A hálózaton található fizikai pénztárca. A tárca tartalmazza a címekhez tartozó privát kulcsot/kulcsokat.

Tranzakcióblokk – Tranzakciók gyűjteménye, melyeket egy blokkba gyűjtenek, hashelik, majd hozzáadják a blokklánchoz.

Tranzakciós díj – A tranzakcióhoz hozzáadott díj, amolyan féle borravaló. Ezt a díjat az a bányász kapja, aki sikeresen hasheli a tranzakciót tartalmazó blokkot.

Váltás – Központi platform a különböző valuták és eszközök cseréjére. A bitcoin átváltások tipikusan arra szolgálnak, hogy a kriptovalutát hagyományos pénzeszközre válthassák.

Volatilitás (Volatility) – A piaci volatilitás tükrözi a kereskedett pénzügyi eszköz – ideértve a bitcoint is – árelmozdulásának mértékét az idő függvényében.