Kriptoszótár

Aláírás – A privát és a nyilvános kulcsok tördelésével létrehozott matematikai sorozat, amely bizonyítja, hogy a bitcoin tranzakció az adott címről származik.

Altcoin (alterenatív coin) – Minden kriptopénz, ami nem bitcoin.

ASIC (Alkalmazásspecifikus Integrált Áramkör) – Ezek az egy feladat ellátására tervezett szilícium chipek megoldják az SHA-256 hash problémákat, így hagyják jóvá a tranzakciókat és bányásznak új coinokat.

ASIC bányászgép – Olyan hardver, amelyben ASIC chip van, és kifejezetten bitcoin bányászatra tervezték. Ezek az eszközök közvetlenül egy számítógéphez vagy a hálózathoz csatlakoznak egy ethernet kábel vagy vezeték nélküli kapcsolat segítségével.

Átutalás – Pénzeszközök elektronikus úton történő átutalása két személy között. A vezetékes átutalást gyakran használják a hagyományos (fiat) pénznem elküldésére és lekérdezésére a bitcoin alapú váltásokból.

Bányászat – A kriptopénz-bányászat során a számítógépünk hardverét kriptográfiai matematikai műveletek elvégzésére használjuk, ezzel új kriptopénzeket hozunk létre.

Bit – A bitcoin egy alapgysége. 1 bitcoin egymillió bittel egyenlő.

Bitcoin cím – Számítógépes megjelölés, az egyetlen szükséges információ ahhoz, hogy kriptopénzt fogadj vagy küldj. Érdemes minden címet egyszer felhasználni egy tranzakcióhoz.

Blokk – A blokk a blokkláncon tárolt, állandó adatok része, amely úgy képzelhető el, mint egy oldal vagy egy könyvtár. Minden blokk tartalmazza és jóváhagyja a függőben lévő tranzakciókat. A bányászat révén átlagosan tízpercenként kerül egy új blokk a blokkláncra.

Blokklánc – Nyilvános és átlátható feljegyzés minden bitcoin tranzakcióról időrendi sorrendben, amit minden résztvevő megoszt egymással. A blokklánc igazolja az összes Bitcoin tranzakció hitelességét és tartósságát, illetve megelőzi a dupla költést.

BTC – A bitcoin szó hivatalos rövidített alakja.

Csomópont – Egy teljes kliensű blokkláncot futtató számítógép. Arra szolgál, hogy a klinstől kliensig típusú infrastruktúrát használva megoszthassa a blokkokat és a tranzakciókat a hálózaton keresztül.

DDoS – Az elosztott szolgálatmegtagadás rövidítése. A DDoS támadás sok számítógépet használ, melyeket egy támadó irányít, hogy az elsődleges célpont erőforrásait kimerítse. A múltban számos Bitcoinváltó esett ilyen DDoS támadás áldozatául.

Dupla költés – A dupla költés nem más, mint ugyanannak a kriptopénznek kétszer való elköltése. A blokklánc és a bányászat pont azért jött létre, hogy megerősítse az összes tranzakciót, valamint, hogy megakadályozza az efféle csalásokat. Azonban a zéró visszaigazolású tranzakciók elfogadói továbbra is ki vannak téve a dupla költés veszélyének.

Fiat valuta – A hagyományos, kormányok által kibocsátott valutákat értjük alatta. A Fiat szó latin eredetű, melynek jelentése: „Legyen kész”.

FinCEN – Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumán belüli ügynökség. A Pénzügyi Bűnüldözési Hálózatnak (FinCEN) meghatározott küldetése van: „A pénzügyi rendszer védelme a tiltott felhasználás és a pénzmosás ellen, valamint a pénzügyi intelligencia és stratégiai felhasználásának gyűjtése, elemzése és terjesztése.” A FinCEN volt az első olyan hatóság az Egyesült Államokban, amely szabályozta a bitcoin-váltást és a bitcoinnal való kereskedést.

Fork – Nem visszafordítható elágazás a kriptopénz blokkláncában. A fejlesztők is létrehozhatják, például amikor egy új verziót vezetnek be. Ilyenkor egy új blokklánc jön létre, amely nem kompatibilis az előző verzióval.

Genezis blokk – A blokklánc első blokkja.

Hash – Olyan matematikai eljárás, amivel változó hosszúságú adatot rövidebb, rögzített hosszúságú és darabszámú adattá alakít.

Hash rate – Azon hashek száma, melyeket egy bányász létre tud hozni egy bizonyos időintervallum alatt (általában másodperc).

Kriptográfia – Kriptovaluták által hasznosított matematikai tudományág, amely arra szolgál, hogy matematikai bizonyítékot szolgáltasson a magas szintű biztonság érdekében. A Bitcoin esetén ez biztosítja azt, hogy illetéktelenek ne tudjanak költeni egy másik felhasználó tárcájából, valamint, hogy ne tudják megváltoztatni a blokkláncot.

Kriptovaluta – a digitális pénznem formája, amelyet kriptográfián alapuló matematika problémák megoldásával bányásznak.

KYC – “Ismerd az ügyfeled” angol kifejezés rövidítése. A KYC iránymutatásai szerint a pénzintézeteknek ellenőrizniük kell a potenciális ügyfelek személyazonosságát, hogy biztosak legyenek abban, valóban jogosult-e a szolgáltatásra.

Likviditás – A piac vásárló és/vagy értékesítő képessége azzal a kikötéssel, hogy az árkalkuláció viszonylag stabil és az ügyletek között egyenletes maradjon.

mBTC – A Bitcoin váltószáma, az mBTC a Bitcoin ezredrésze. (1 BTC = 1.000 mBTC))

Multisig – Több kulccsal rendelkező tárca. Bizonyos szolgáltatásoknál a tranzakció végrehajtásához az szükséges, hogy a tranzakciót több fél is jóváhagyja. Ennek eredményeként ezek a
Multisig-tárcák sokkal biztonságosabbak.

Nyilvános kulcs – Egy olyan nyilvános karaktersorozat, mely betűket és számokat is tartalmaz. A bitcoin-cím is ilyen nyilvános kulcs.

P2P – “peer-to-peer” angol kifejezés rövidítése, a két vagy több fél között létrejövő közvetlen, decentralizált kriptovalutával kapcsolatos együttműködésekre utal. Harmadik félként nincs szükség bankra vagy más pénzügyi intézményre.

Papíralapú bitcoin tárca – Egy elég népszerű és olcsó módja a biztonságos és nem elektronikus bitcoin tárolásnak. Ez a fajta tárca egy bitcoin-címből és egy hozzá tartozó privát kulcsból tevődik össze.

PSP – Az angol “Payment Service Provider” kifejezés rövidítése, magyarul pénzforgalmi szolgáltatók. Ezek úgy funkcionálnak, mint bitcoin ügynökök, melyek elsősorban online átutalásokat menedzselnek.

Privát kulcs – Kriptográfiai aláírás, mely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a tárcában lévő kriptopénzeket áthelyezze egy másik tárcába.

QR-kód – Quick Response kifejezés rövidítése, melynek jelentése „gyors válasz”. Ez egy olyan két-dimenziós kép, mely fekete és fehér blokkokat tartalmaz, ami egy sor adatot reprezentál. Ezek a képek egyszerűen szkennelhetők akár okostelefonnal is, épp ezért gyakran használják címek kódolására.

Satoshi – A jelenleg elérhető bitcoin legkisebb alegysége (0,00000001 BTC).

Satoshi Nakamoto – A Bitcoin-protokoll eredeti feltalálója által használt álnév.

SEC – U.S. Securities and Exchange Commission, magyarul Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet rövidítése, amely az Egyesült Államok egy kormányfüggetlen szervezete. Feladata, hogy betartassa a törvényeket a tőzsde résztvevőivel, illetve felügyelje az értékpapírok piacát.

SEPA – Single European Payment Area rövidítése, mely Egységes Európai Fizetési Területet jelent. A SEPA-t úgy tervezték, mint egy Európai Uniós fizetési integrációs megállapodást, amely megkönnyíti a nemzetek közötti euróban történő átutalásokat.

Tárca – A hálózaton található fizikai pénztárca. A tárca tartalmazza a címekhez tartozó privát kulcsot/kulcsokat.

Tranzakcióblokk – Tranzakciók gyűjteménye, melyeket egy blokkba gyűjtenek, hashelik, majd hozzáadják a blokklánchoz.

Tranzakciós díj – A tranzakcióhoz hozzáadott díj, amolyan féle borravaló. Ezt a díjat az a bányász kapja, aki sikeresen hasheli a tranzakciót tartalmazó blokkot.

Váltás – Központi platform a különböző valuták és eszközök cseréjére. A bitcoin átváltások tipikusan arra szolgálnak, hogy a kriptovalutát hagyományos pénzeszközre válthassák.

Volatilitás (Volatility) – A piaci volatilitás tükrözi a kereskedett pénzügyi eszköz – ideértve a bitcoint is – árelmozdulásának mértékét az idő függvényében.