A jelentés azt is megállapította, hogy a Bitcoin-bányászok egytizede ellenőrzi a hálózati hashráta 90%-át.

A kutatók szerint nagyjából 11.000 entitás felelős a Bitcoin on-chain volumenének több mint feléért.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A National Bureau of Economic Research (NBER) október 21-én közzétett tanulmánya szerint 11.043 on-chain entitás képviseli a Bitcoin-hálózat volumenének 55%-át. A becslések szerint a kriptopénztőzsdék az on-chain volumen háromnegyedét adják.

A jelentés megállapította, hogy a legnagyobb 1000 befektető nagyjából 3 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 15,9%-át ellenőrzi, míg a következő 9000 legnagyobb befektető együttesen nagyjából 2 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 10,6%-át birtokolja.

A jelentés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a hálózat továbbra is erősen centralizált, annak ellenére, hogy a BTC 2021-es bikapiacának köszönhetően egyre több új befektető érkezik:

„A Bitcoin-ökoszisztémát még mindig a nagy és koncentrált szereplők uralják, legyenek azok nagy bányászok, Bitcoin-tulajdonosok vagy tőzsdék”.

A tanulmány ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az egyéni Bitcoin-tulajdonosok jelenleg 8,5 millió BTC-t, azaz a kínálat 45,1%-át képviselik.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Az NBER a Bitcoin-bányászati szektoron belül is jelentős koncentrációt állapított meg, becslése szerint a bányászok legnagyobb 10%-a ellenőrzi a globális hashráta 90%-át.

A jelentés hozzátette, hogy nagyjából 50 bányász (a hálózat kb. 0,1%-a) rendelkezik a Bitcoin-hálózat teljes hashteljesítményének 50%-ával.

Bár az NBER azt állítja, hogy a hashráta centralizációja miatt a Bitcoin-hálózatot jelentős mértékben fenyegeti egy 51%-os támadás, a jelentés nem kínál olyan hipotetikus helyzetet, amelyben a világ vezető bányászai ösztönzést kapnának arra, hogy támadást indítsanak a hálózat ellen.

A Cambridge University Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI) szerint a hashráta globális eloszlása 2019 szeptembere óta – amikor Kína részesedése 75,5%-on tetőzött – jelentősen pluralizálódott.

Miközben a kínai bányászok elvándorlásának okát sokan a kormány szabályozórendeletének tulajdonítják, és ezek a vállalkozók most Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában keresik az olcsó áramot, a BECI adatai szerint a kínai hashteljesítmény már az áprilisi szigorítás előtt 40%-kal csökkent.

Olvastad már? A bitcoin ára a 90 ezer felé robog – erre az öt dologra érdemes figyelni

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!