A 60.000 dolláros támasz fellendíti az óvatoskodó hodlereket és megerősíti a még magasabb csúcsokat prognosztizálókat – a kérdés már csak az, hogy mikor csúcsosodik ki a mostani növekedés.

Új hét indult a Bitcoin számára, eltökélten megtartva a 60.000 dolláros támaszt – annak ellenére, hogy az új történelmi csúcsok nem tartanak ki.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A klasszikus vasárnapi esés után a bikák visszanyerték az irányítást, és sikerült távol tartaniuk a BTC/USD-t a 60.000 dollár alatti mélyszintektől.

Mivel azonban eddig sem az áprilisi, sem az októberi történelmi csúcsokat nem sikerült megismételni, a befektetők kíváncsian várják, hová képes elmenni a bitcoin.

A várakozások továbbra is az egekbe szöknek – akár a 300.000 dollárt is elérheti a következő hónapokban, sőt, a bikafutás akár 2022-ig is folytatódhat.

A Cointelegraph öt olyan tényezőt vesz szemügyre, amelyet figyelembe kell venni, amikor a BTC árfolyamának alakulását az elkövetkező napokban feltérképezzük.

A Bitcoin „könyörtelen spot licitje”

Hűvös képet mutatnak a globális piacok, mivel az Egyesült Államok határidős részvényei a nyitás előtt mozdulatlanok maradtak.

Az infláció továbbra is harapós, és még az amerikai jegybank is elismeri, hogy hosszabb ideig magasabb maradhat. A nem realizált nyereségek megadóztatásáról szóló külön vita is heves kereszttűzbe került a kriptokörökben.

A szárnyaló nyersanyagárakon túl azonban hűvösebb a kép, ha a Bitcoin-árfolyam növekedésének kiváltóiról van szó, mivel a makromozgásoktól való leválás már régóta jellemzi a BTC/USD-t.

A harmadik Bitcoin-alapú határidős tőzsdén kereskedett alap (ETF) hétfői indulása előtt nagyobb figyelmet kap az arany – és a hagyományos ETF-ek – és a Bitcoin által rájuk jelentett fenyegetés.

„Ha a CME open interestje, amely ezen a héten néhány nap alatt több hellyel javítva az első helyre ugrott globálisan, nem a masszív intézményi érdeklődés barométere, akkor nem tudom, mi az” – nyilatkozta Charles Edwards, a Capriole befektetési cég vezérigazgatója a múlt héten.

„Ez az őrségváltás”.

Edwards korábban azt mondta, hogy a határidős ETF-ek „könyörtelen azonnali ajánlatot” biztosítanak a Bitcoinra, ellensúlyozva az eszköz általános erejével kapcsolatos aggodalmakat.

A határidős volumeneket tekintve, nagy összegű vételek kísérték az egyes 60.000 dolláros kihívásokat, tette hozzá Ki Young Ju, a CryptoQuant on-chain elemző cég vezérigazgatója.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A 2017-es bikafutás nyomon követése

Klasszikus módon a gyenge vasárnapból bikás hétfő lett ezen a héten, amikor a Bitcoin 62.000 dollár fölé emelkedett.

A múlt héten 10%-os visszaesés történt a 67.100 dolláros új történelmi csúcsról, és az áprilisi 64.900 dolláros csúcs alig nyújtott támaszt.

Ahogy azonban a medvés felhívások kezdtek felszínre kerülni, a Bitcoin nem volt abban a hangulatban, hogy elhagyja új kereskedési zónáját – még akkor sem, amikor az elemzések szerint még az 50.000 dollár is szilárd árfolyamnak számítana.

A heti zárás nem tudta megkérdőjelezni a 60.000 dollár alatt húzódó nagy vételi falat, ami további megkönnyebbülést jelentett.

„Eddig minden rendben” – foglalta össze Michaël van de Poppe, a Cointelegraph munkatársa legújabb, hétfő reggeli frissítésében.

„A Bitcoin úton van a 90 ezer dollár felé”.

Az ilyen cél elérésének menetrendje ebben a hónapban meghosszabbodott – van de Poppe számára ez csak később, a jövő év első negyedévében jöhet el, szemben a hat számjegyű becslésekkel, amelyek jóval alacsonyabb időkeretet tartanak.

Október az előrejelzések szerint eközben 63.000 dollár körül zárulhat, így 2021 utolsó két hónapjára marad az ismeretlen terület.

A TechDev népszerű elemzője szerint a Bitcoin még mindig szinte hátborzongató pontossággal játssza le a 2017-es árfolyamakciót. Ez is sokkal magasabb árszintekre utalna még az év vége előtt – összhangban a 2017. decemberi kirobbanó csúccsal.

A VanEck ETF a hétfői indításra készül

Újabb hét, újabb ok az intézményi befektetésekkel kapcsolatos bika érzelmekre, mivel egy újabb bitcoinalapú tőzsdén kereskedett alap (ETF) indul.

Most hétfőn a VanEcken van a sor, amely ismerősen csenghet a kriptokörökben, köszönhetően annak, hogy évek óta próbálkozik egy Bitcoin ETF termék piacra dobásával.

A múlt heti ajánlatokhoz hasonlóan a VanEck Bitcoin Strategy ETF-je (XBTF) is Bitcoin határidős alapot fog tartalmazni, ezzel is növelve a versenyt a fizikai ETF-ekről szóló első szabályozói döntés előtt a jövő hónapban.

Az XBTF 0,65%-os kezelési díjjal rendelkezik majd, és a harmadik Bitcoin határidős ETF-ként kezdi meg a kereskedést az amerikai piacon.

A VanEck is tervezi egy fizikai ETF elindítását, amelynek sorsáról november 14-én dönt az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet.

Amint arról a Cointelegraph beszámolt, a határidős ETF-ek általános hasznosságáról alkotott vegyes vélemények ellenére a ProShares úttörő amerikai ETF debütálása a múlt héten szinte példátlanul nagy érdeklődést váltott ki.

A második, a Valkyrie már ennél visszafogottabb volt.

„Úgy látjuk, hogy a Bitcoinnal úgy fognak kereskedni, mint az arannyal” – kommentálta a Bloomberg még mindig bullish vezető árupiaci stratégája, Mike McGlone az utóbbi bevezetésének napján.

Utalt a rongyokból gazdaggá válásra, amely az arany esetében volt népszerű elgondolás a 2000-es évek elején, amikor először jelentek meg az amerikai arany-ETF-ek.

Akkoriban a ProShareshez hasonlóan az első arany ETF, az SPDR Gold Trust (GLD) több mint 1 milliárd dollárt gyűjtött össze az első három kereskedési napon, 2004 novemberében.

Bitcoin ETF jóváhagyási idővonal. Forrás: Arcane Research
Nincs nagyobb tőzsdei eladás

Amint arról a Cointelegraph beszámolt, a jelenlegi piaci körülmények között a tőzsdék kulcsfontosságúak, mivel a csökkenő Bitcoin-kínálat makrotrendje lassul.

A bikafutások során a BTC tömeges beáramlása a tőzsdékre általában jelzi azt az árpontot, ahol a tömegek eladni terveznek – és így a valószínűsíthető árcsúcsot.

Tágabb értelemben azonban a tőzsdéken tartott Bitcoin mennyisége csökken– és ez a májusi árzuhanás óta felgyorsult.

A legfrissebb adatok szerint most úgy tűnik, hogy a Binance ebben a hónapban eltért a többi nagy platformtól, és BTC-beáramlást tapasztalt a megbízási könyvébe, míg a legtöbb tőzsde továbbra is leépíti a tartalékokat.

A BTC/USD új történelmi csúcsokra való felfutása összességében enyhe emelkedést eredményezett a tőzsdei BTC-szintekben, de ez elhanyagolható, ha az általános csökkenő trendhez képest nézzük.

Tőzsdék BTC tartaléka. Forrás: Bybt

A hodlerekről már ismert, hogy kevéssé érdekeltek az ilyen rövid eladásban a korábbi történelmi csúcsok után, és az intézményi vevőkről feltételezhető, hogy nem terveznek gyors eladásokat közvetlenül a kitettség megszerzése után.

A származtatott tőzsdék különösen aktív vételeket tapasztaltak az elmúlt héten.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Az érzelmek is változnak

A kriptopiaci hangulatban ismét változás állt be, de a hónap elejétől eltérően a befektetők óvatosabbak lettek.

A Crypto Fear & Greed Index szerint az „Uptober” fenntarthatatlan optimizmusa már nem a hangulatot jelenti, ha a Bitcoinról vagy az altcoinokról van szó.

Miután a múlt héten elérte az „extrém kapzsiságot”, az index a BTC árfolyamával összhangban lecsökkent, hétfőn 72/100-on állt – egyszerűen a „kapzsiságot” jelezve.

Ez a szint az elmúlt három hónapban többször is klasztert alkotott, ami megerősíti azt az elképzeléseket, hogy a hangulat „visszaállt”, miközben a bitcoin még mindig 60.000 dolláron áll.

Tekintettel arra, hogy a klasszikus ciklustető megfelel egy 95/100-as vagy annál magasabb Fear & Greed pontszámnak, ez azt jelenti, hogy az árfolyam további emelkedése – ha elég lassan történik – még jóval tovább folytatódhat.

Crypto Fear & Greed Index az elmúlt hónapokban. Forrás: TradingView

Olvastad már? Konszolidáció felé hajlik a Bitcoin, de még van hely a növekedésre

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.