A BTC árfolyamának újabb 45.000 dollárra való merülése összeütközésbe kerül a mindenhol bullish előrejelzésekkel, mivel a bitcoinkereskedők októberi újjászületésre várnak.

A Bitcoin (BTC) egy határozottan medvés mozgással kezdi az új hetet – de ez nem ingatja meg a befektetők bikafutásba vetett bizalmát.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A vegyes hétvégén a BTC/USD 47.000 dollár felett zárt, hogy aztán órákkal később elveszítse az összes korábbi nyereségét, és megkérdőjelezze a 45.000 dolláros támasz létjogosultságát.

Ez egy kényes helyzet – nemcsak a Bitcoin, de a részvények és a hangulat is megromlott, ahogy a kínai Evergrande összeomlása kibontakozott. Mi befolyásolhatja a kriptopénzpiacot?

Mivel az elemzők a BTC árfolyamának alakulásával kapcsolatban egy „hullámzó” hétre számítanak,  öt olyan tényezőt veszünk szemügyre, amelyet érdemes figyelembe venni, amikor feltérképezzük, merre tarthat a Bitcoin rövid távon.

Salvador „megveszi az aljat”

A Bitcoin spot árfolyamakciója aligha inspirálja a kereskedőket a hét kezdetén.

A vasárnapi korábbi erősség megfordulása az éjszaka folyamán súlyosbodott, és a BTC/USD elvesztette a 46.000 dolláros határt.

A hagyományos piacokon tapasztalható zavarok közepette, élén a kínai Evergrande-sagával, ez a hét nem biztos, hogy nyereséges kereskedéseket kínál majd.

A népszerű kereskedő Pentoshi szerint most itt az ideje, hogy számot vessünk és megvárjuk, amíg a helyzet megoldódik.

Amint arról a Cointelegraph beszámolt, a 44.000 dollár egy támasztékfalat jelent, amelyet a bitcoin most úgy tűnik, hogy újra tesztelni fog.

Egy mélyebb merülés még 41.000 dollárt vagy akár 38.000 dollárt is hozhat, utóbbi egy kulcsfontosságú Fibonacci-retracement szintet képez.

Összességében azonban a hangulat továbbra is határozottan az emelkedés mellett szól a kriptopénzpiacokon a negyedik negyedévben.

Azok között, akik „megveszik a merülést” van Salvador kormánya is, amely hétfőn megerősítette, hogy további 150 BTC-t vásárolt, így összesen 700 BTC-t birtokol.

„Soha nem tudnak legyőzni, ha megveszed az aljat” – mondta Nayib Bukele elnök egy sor jellegzetesen nyelves tweetben országa Bitcoin-politikájáról.

A Bitcoin „abszolút bajnokként tartja magát”

Kemény a környezet odakint, és mindent összevetve a Bitcoin a vártnál sokkal jobban teljesít, mondják az elemzők.

Akár a részvényekről, akár a biztonságos aranyról van szó, a héten határozottan kevésbé rózsás a kép. Az S&P 500 például június óta először fog az 50 napos mozgóátlaga alatt zárni.

Az arany az áprilisi mélypontjai felé tart, míg a Nasdaq 100 indexszel szemben – jegyzi meg Peter Brandt veterán kereskedő – a nemesfém majdnem a 20 évvel ezelőtti mélypontokon áll.

„Tekintettel a dollár emelkedésére (közel van a ciklus csúcsához), a részvények gyengeségére, a fémek zuhanására, a BTC abszolút bajnokként viselkedik, mivel elutasítja a mély ciklusmélypontra való elmozdulás gondolatát. Viszonylag erős” – írta Bob Lukas kereskedő, vállalkozó és befektető egy nemrégiben készült összefoglalójában.

Az amerikai dollár ereje valóban egyértelműen érzékelhető, az amerikai dollár devizaindex (DXY) 94 felé közelít, ami klasszikus ellenszél a Bitcoin számára.

Amennyiben a status quo kezd megváltozni, a BTC számára tehát egyértelműen megvan a késztetés, hogy sokkal erősebben teljesítsen.

A Bitcoin 2019 óta először készül 5 egymást követő nehézségnövekedésre

A Bitcoin fundamentumai soha nem néztek ki jobban – talán közhely, de ezen a héten a számok valóban magukért beszélnek.

Mind a nehézség, mind a hashráta makacsul elutasítja a csökkenő tendenciát, ami azt jelzi, hogy a bányászok mögöttes meggyőződése továbbra is rendíthetetlenül bikás.

A bányászati nehézség, amely már hónapok óta mérsékli a májusi kínai bányászati hullám hatását, kedden már az ötödik egymást követő növekedést fogja produkálni.

Ez ritka esemény – utoljára 2019 végén volt úgy, hogy a nehézség egymás után ötször emelkedett, mielőtt a 2020. márciusi keresztpiaci összeomlás elmérgesítette a hangulatot. Még az ezt követő bikapiac és a 64.500 dolláros történelmi csúcsra való felfutás sem tudta megismételni a teljesítményt.

Így azok számára, akik hisznek abban, hogy az árfolyamoknak követniük kell a hálózati fundamentumokat, a kilátások bikásabbnak tűnnek, mint valaha.

Ezt a hashráta is megerősíti – az elmúlt hét közepes áralakulása ellenére a becslések továbbra is 140 exahasht mutatnak másodpercenként (EH/s) a hálózat számára, ami mindössze 17%-kal marad el az eddigi csúcsoktól.

Vince Prince befektető, a hashráta teljesítményének kommentátora számára a mérőszám és az azonnali ár közötti legutóbbi kontraszt bizakodásra ad okot.

„Miközben a Bitcoin masszívan zuhant, a hashráta valójában nőtt” – foglalta össze a múlt héten.

„Ez a bikás kereslet relatív erősödését mutatja”.

Bitcoin hash arány 7 napos átlagos diagram. Forrás: Blockchain
Kicsit kicsinyítve, csak „felfelé”.

A Bitcoin realizált kapitalizációja most magasabb, mint a spot árfolyam 2017-es történelmi csúcsán, 21.000 dolláron.

A 200 hetes mozgóátlag (WMA), amelyet általában végleges árfolyampadlónak tartanak, és amelyet a BTC/USD soha nem sértett meg, most 15.600 dolláron áll.

Bitcoin 200WMA vs realizált sapka vs BTC/USD diagram. Forrás: PlanB/ Twitter

Ezek több mint egyszerű számok, mondja PlanB elemző, a stock-to-flow bitcoin-árfolyammodellek készítője.

A realizált kapitalizáció – a piaci kapitalizáció egyik mérőszáma, amely azon azt az árat veszi alapul, amelyen az egyes bitcoinok utoljára mozogtak – és a 200WMA közötti kapcsolat hasznos mérőszáma a piaci növekedési potenciálnak.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A korábbi árcikluscsúcsokat, nevezetesen 2013 végén és 2017-ben, a két mérőszám közötti nagy különbség kísérte.

Ezúttal azonban ennek az ellenkezője igaz – és az esélyek arra mutatnak, hogy a Bitcoin egy szilárd „vétel”.

Amint arról a Cointelegraph beszámolt, a becslések szerint az év végére hat számjegyű BTC-árfolyamot várnak.

A negyedik negyedévnek kell az ugródeszkának lennie, az október pedig szilárd alapot képezhet, legalább 63.000 dolláros havi zárással.

„Az októberi 63K dollár csak +31% a mai naptól” tette hozzá PlanB a múlt héten.

A szeptemberi „legrosszabb forgatókönyv” eközben 43.000 dollárnál áll a havi zárásnál.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

„A valaha volt legjobb medvepiac”

Van egy klasszikus narratíva, amely történelmileg kizárta a nagyobb bullish árfolyam-akciók időszakát – a Bitcoin viszonylag közel van a történelmi csúcsokhoz, de ez senkit sem érdekel.

Annak ellenére, hogy a kereskedés 50.000 dollár közelében zajlik, a BTC/USD kifejezés egyre kevesebb ember ajkát (ujjait?) hagyta el szerepel ebben a hónapban – ez a tendencia az internetezők körében is megfigyelhető.

A Google Trends adatai azt mutatják, hogy a „Bitcoin” ugyanolyan népszerűtlen, mint július közepén, amikor a BTC/USD-t alig több mint 30.000 dolláron kereskedték.

A Google Trends adatai a “Bitcoin” kifejezéshez. Forrás: Google Trends

Csak 2020 decemberében volt alacsonyabb a relatív keresési érdeklődés, és ez még azelőtt történt, hogy a Bitcoin bikafutásának fő szakasza igazán beindult volna.

Ahogy William Clemente elemző javasolja, az ilyen feltételek tökéletesek ahhoz, hogy a BTC árfolyama meglepetésszerű felrázkódtatást produkáljon.

„A Bitcoin tegnap este kitört a bikazászlóból, magasabb csúcsot állított be, 0,01%-os finanszírozás, és a feedem halotti csendben van. Kitűnő” – tweetelte vasárnap, korábban ironikusan a jelenlegi körülményeket a „valaha volt legjobb medvepiacnak” nevezte.

A befektetői hangulat is ideális jelenleg, a Crypto Fear & Greed Index a „semleges” területen van, miközben a Bitcoin az 50.000 dollár előtti végső ellenállás körül kering.

A mérőszám szerint a „kapzsiság” még nem tért vissza jelentősen a kriptopiacokra, összhangban a szeptember elején látott spekulatív kereskedési törlésekkel.

Olvastad már? Henry Ford 100 éve megjósolta, hogy egy energia alapú pénz válthatja le az aranyat

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.