Vigyázz „soft rug!” – a defi újabb csapdája

-

A fejlesztők eladják a tokeneket, majd lelépnek a nyereséggel. Itt a defi legfrissebb csalása.
A decentralizált pénzügyi rendszereket számos ismert átverés sújtja, azonban most egy új típusú csalás, az úgynevezett „soft rug”, azaz puha szőnyeg jelent meg, utalva a „kihúzni valaki alól a szőnyeget” kifejezésre.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Akik már egy ideje benne vannak a defi-ban, ismerik a „szőnyeghúzás” kifejezést.
Ez általában arra utal, amikor a fejlesztők elhagyják saját projektjüket, és eltűnnek a decentralizált tőzsdéken található likvid tőkével.
A kialakuló pénzügyi helyzetet sújtó visszaélések a soft rug csalások, ahol a projekt alapítói egyszerűen eladják saját tokenjeiket és kilépnek a vállalkozásból ahelyett, hogy átvennék az irányítást a felhasználók eszközei felett.
Bizonyos esetekben a soft rug alattomosabb, ha a fejlesztők mindent megtesznek a bizalom és a hamis biztonságérzet kialakítása érdekében, miközben megpróbálják leplezni a tokenek eladását.
Ha elég ügyesen csinálják, a felhasználók észre sem veszik, hogy kihúzták alóluk a szőnyeget.
Az elmúlt héten történt néhány olyan eset a defi-térben, amikor a felhasználók ilyen típusú kilépési csalásokra hivatkoztak.
A Polygon-alapú hozamgazdálkodási projekt, a Polywhale csapata egy június 20-ai Reddit-bejegyzésben jelentette be, hogy beszüntetik működésüket.
Két nappal később a tokentulajdonosok azt vették észre, hogy a projekt pénztárcáját kiürítették.
A projekt natív tokenje, a KRILL, 0,17 dollárra esett vissza a hónap eleji 7 dolláros csúcsról.
A Defiant egy másik csalásról számolt be a Swipe csapatával kapcsolatban, amely a Binance Smart Chain (BSC) harmadik legnagyobb protokollját, a Venust fejlesztette.
Június 22-én a BSC-alapú stablecoin-protokoll mögött álló csapat bejelentette, hogy kiszállnak a projektből. A Uniswap-közösség tagja, @MonetSupply kedden soft rug csalással vádolta meg a csapatot.


Az új Venus-közösség tagjai azonban cáfolták a vádakat, azt állítva, hogy ez csak egy pletyka volt, és a Swipe csapata minden tokenjét átadta.

Az incidens miatt azonban a Venus XVS tokenje 40%-os süllyedésen van túl a múlt hét óta, amikor 34 dollár körül járt.
A CoinGecko szerint az XVS értéke 87%-kal csökkent a május 10-i 147 dolláros csúcshoz képest, a cikk írásakor 19 dollár körül kapható.

Olvastad már? Az SEC ismét elhalasztott egy bitcoin-ETF kérelmet

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz azonnal. A kriptovaluták, különösen az...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!