Vigyázz „soft rug!” – a defi újabb csapdája

-

A fejlesztők eladják a tokeneket, majd lelépnek a nyereséggel. Itt a defi legfrissebb csalása.
A decentralizált pénzügyi rendszereket számos ismert átverés sújtja, azonban most egy új típusú csalás, az úgynevezett „soft rug”, azaz puha szőnyeg jelent meg, utalva a „kihúzni valaki alól a szőnyeget” kifejezésre.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Akik már egy ideje benne vannak a defi-ban, ismerik a „szőnyeghúzás” kifejezést.
Ez általában arra utal, amikor a fejlesztők elhagyják saját projektjüket, és eltűnnek a decentralizált tőzsdéken található likvid tőkével.
A kialakuló pénzügyi helyzetet sújtó visszaélések a soft rug csalások, ahol a projekt alapítói egyszerűen eladják saját tokenjeiket és kilépnek a vállalkozásból ahelyett, hogy átvennék az irányítást a felhasználók eszközei felett.
Bizonyos esetekben a soft rug alattomosabb, ha a fejlesztők mindent megtesznek a bizalom és a hamis biztonságérzet kialakítása érdekében, miközben megpróbálják leplezni a tokenek eladását.
Ha elég ügyesen csinálják, a felhasználók észre sem veszik, hogy kihúzták alóluk a szőnyeget.
Az elmúlt héten történt néhány olyan eset a defi-térben, amikor a felhasználók ilyen típusú kilépési csalásokra hivatkoztak.
A Polygon-alapú hozamgazdálkodási projekt, a Polywhale csapata egy június 20-ai Reddit-bejegyzésben jelentette be, hogy beszüntetik működésüket.
Két nappal később a tokentulajdonosok azt vették észre, hogy a projekt pénztárcáját kiürítették.
A projekt natív tokenje, a KRILL, 0,17 dollárra esett vissza a hónap eleji 7 dolláros csúcsról.
A Defiant egy másik csalásról számolt be a Swipe csapatával kapcsolatban, amely a Binance Smart Chain (BSC) harmadik legnagyobb protokollját, a Venust fejlesztette.
Június 22-én a BSC-alapú stablecoin-protokoll mögött álló csapat bejelentette, hogy kiszállnak a projektből. A Uniswap-közösség tagja, @MonetSupply kedden soft rug csalással vádolta meg a csapatot.


Az új Venus-közösség tagjai azonban cáfolták a vádakat, azt állítva, hogy ez csak egy pletyka volt, és a Swipe csapata minden tokenjét átadta.

Az incidens miatt azonban a Venus XVS tokenje 40%-os süllyedésen van túl a múlt hét óta, amikor 34 dollár körül járt.
A CoinGecko szerint az XVS értéke 87%-kal csökkent a május 10-i 147 dolláros csúcshoz képest, a cikk írásakor 19 dollár körül kapható.

Olvastad már? Az SEC ismét elhalasztott egy bitcoin-ETF kérelmet

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!