Nem alkalmazzák a Ripple ítéletét a Terraform Labs ügyében

-

Július 13-án a bíróság úgy döntött, hogy az Ripple XRP tokenek lakossági értékesítése nem minősül törvényszegésnek.

Erre alapozva a Terraform Labs is kérvénnyel fordult a bírósághoz, hogy a hasonló vádak miatt indított ügyét ejtsék, de elutasításban részesültek.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az eljáró bíró, Jed Rakoff részletesebben is körüljárta a Howey-teszt kérdéskörét, az értékpapírok meghatározásához létrehozott jogi keretet, és ez alapján nem adott helyt a kérvénynek.

Rakoff bíró elutasítja a Terraform Labs elutasító indítványát. Forrás: Courtlistener

Emellett Torres bíró ítéletét is kritizálta a Ripple ügyében, reményeit fejezve ki, hogy nem születik új precedens egy ilyen elhibázott döntés miatt.

A SEC februárban perelte be a Terrát és az alapító Do Kwont, a vádak szerint több milliárd dolláros értékpapír-csalás miatt, amelyet kriptopénzek segítségével hajtottak végre.

A cég ügyvédei áprilisban kérvényezték az ügy ejtését, majd nyáron további érveket vonultattak fel a beadványuk támogatására.

Az ügyvédek szerint a SEC ráadásul nem is rendelkezik hatáskörrel a kriptoipart tekintve, így a Terraform Labs, és az alapítója esetén sem.

A SEC által megnevezett tokenek, a MIR, a LUNC, és az USTC esetében pedig vitatják, hogy ezek a kriptoeszközök bármilyen szempontból értékpapírnak minősülhetnének.

A jogi csapat nézetei szerint a Kongresszusnak nem egyszerűen azon kellene dolgoznia, hogy egy használható, életképes jogi szabályozást dolgozzon ki a kriptoipar számára, hanem a SEC hivatalnokait is le kellene állítaniuk, hogy függesszenek fel mindennemű eljárást az iparág vállalkozásai ellen, míg a Kongresszus ki nem dolgozza a megfelelő jogi hátteret, amely alapján működhetnek.

Rakoff bíró szerint viszont a SEC megfelelő jogkörrel rendelkezik a kriptoipar szabályozására, a külön kiemelt Kongresszusi felhatalmazás nélkül is, így elutasította a Terraform kérvényét.

A bírói ítéletben több oldalon keresztül foglalkoztak a Howey-teszt kérdésével, amely segítségével el lehet dönteni egy pénzeszközről, hogy értékpapírnak számít-e.

A bírói határozat alapján egy ilyen termék létrehozása nem igényli a tényleges, fizikailag létező befektetési szerződés létrejöttét, hiszen a tokenek maguk képviselhetik egy ilyen megegyezés létét, és ez a bíróság előtt is megállja a helyét.

A kérvényben a MIR és a LUNA tokenekre is eltérő elbírálást akatak elérni az ügyvédek, de a bíró ezt is elutasította.

„Ez a bíróság nem ért egyet a SEC és a Ripple közötti perben hozott ítélettel, mivel a Howey teszt semmiféle különbséget nem tesz az elsődleges vagy a másodlagos értékesítés között, és a vásárlók között sem.”

A bírósági döntés, amely alapján a másodlagos piacokon, a lakossági befektetőknek eladott XRP tokenek nem számítanak értékpapírnak, részleges győzelmet hozott a Ripple számára.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A mostani ítélet viszont inkább a SEC malmára hajthatja a vizet, főleg akkor, ha több bíró is inkább Rakoff példáját követi.


Olvastad már? A Ripple vezető ügyvédje: „Nem minden út vezet a SEC-hez”

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!