Mi a Ripple? Hogyan kapcsolódik az XRP-hez?

-

A Ripple egy pénzügyi elszámolási protokoll, amely segítségével szinte azonnali pénzügyi tranzakciót tud végrehajtani két fél egymás között.
Az USA-beli San Franciscoban működő Ripple Labs fejlesztette ki. Chris Larsen, és a Stellar alapítója, Jed McCaleb alkották meg azzal a céllal, hogy összekösse a bankokat, fizetési szolgáltatókat, kriptotőzsdéket, lehetővé téve a valós idejű, költséghatékony pénzátutalásokat, akár határokon keresztül is.

 Mi az az XRP?

A rendszer saját kriptopénze, az XRP van használva a tranzakciókhoz, amelyeket a RippleNet nevű hálózaton végeznek. Egy elosztott, nyilvános főkönyvbne vezetik az összes XRP tranzakciót.
A tranzakciók figyelésével és összehasonlításával pedig független ellenőrző szerverek, csomópontok biztosítják az átláthatóságot. A Ripple Labs a konszenzushoz használt algoritmust Ripple Protocol Consensus Algorithm néven szabadalmaztatta is.
 Meg kell jegyezni azonban, hogy a konszenzus-mechanizmus használata ellenére a Ripple nem blokklánc alapú technológia.
A protokoll maga semmilyen blokklánchoz köthető megoldást nem használ, így nincs bányászat és staking sem. Az előre kibocsátott 100 milliárd XRP token segítségével végeznek el minden tranzakciót.
A Ripple lehetővé teszi a peer-to-peer tranzakciókat, de a fő fókusza nem ez. Néhány vezető blokklánc-projektekhez hasonlóan a rendszer célja, hogy eszközt biztosítson a nagy volumenű pénzügyi tranzakcióknak nemzeti és kereskedelmi bankok között, szerte a világon.
Az átutalni kívánt pénzmennyiség átváltásra kerül, XRP-re, majd a tranzakció után vissza a kívánt egyéb valutára.
A jövőben azonban az is előfordulhat, hogy a bankok az átutalásokhoz nem az XRP-t fogják használni, hanem egy olyan digitális megoldást, amelyet ők maguk fejlesztenek ki.

Mi a helyzet az XRP készletével?

A Ripple értékajánlata nem a tokeneken alapul, hanem magán a használt protokollon. Állításuk szerint soha nem lesz több, mint 100 milliárd token. Viszont van-e bármilyen akadálya, hogy többet bocsássanak ki? Nincs semmilyen akadálya.
2017-ben a cég okosszerződés segítségével zárolt 55 milliárd tokent, amely havonta egy milliárdot szabadít fel, és bocsát áruba a befektetők számára.
Minden egyes ilyen feloldás után az el nem adott tokenek visszakerülnek a zárolt számlára, és az 55 hónap leteltével lesznek újból elérhetők.
Az elérhető adatok alapján 2016 és 2018 között a cég átlagosan havi 300 millió tokent adott el. Hozzá kell tenni azonban, hogy Larsen, McCaleb, és néhány más közreműködő 20 milliárd tokent tartottak meg összesen, a társaság indulásához.
A tranzakciók 5 másodpercen belül megtörténnek, és a rendszer kezelni tud másodpercenként 1500 tranzakciót is.
A tranzakciós jutalék jelenleg minimum 0.00001 XRP, amely elégetésre kerül a végrehajtáskor. Ezzel előzik meg, hogy spam-jelleggel túl legyen terhelve a hálózat.

Melyek a Ripple előnyei?

Nem minden konszenzus-alapú platform használ blokkláncot. Nem is mindegyik osztozik teljesen a Bitcoin által létrehozott decentralizált megoldásokon.
Ezen kívülállók egyike a Ripple hálózata, és emiatt előnyei és hátrányai is vannak.
Az előnyök:

  • majdnem teljesen hamisítás-biztos
  • gyors, másodperceken belül végrehajtott tranzakciók
  • nyílt szabvány
  • bármely valutára váltható
  • lehetővé teszi a gyors hitelfelvételt és hitelnyújtást
  • egyszerűen összekapcsolható fizetési hálózatokkal
  • a kompatibilitása lehetővé tesz számos új felhasználási módot

A hátrányok:
A Ripple sajtója nagyon rossz, és több üzleti húzásuk miatt is kritikák érik őket, folyamatosan.
Az egyik legfőbb ezek közül az, hogy a Ripple ígéretet tett, hogy a tokenek nagy részét a hálózaton szétosztva a felhasználók rendelkezésére bocsátja.
Ezzel szemben viszont a készlet kisebb része került még csak forgalomba. A Ripple Labs felügyeli az XRP tokenek közel felét, és ezzel a jövőben komoly előnyhöz juthatnak.

Olvastad már? EOS – Mi ez, és miben különbözik más blokkláncoktól?

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Márciusi altcoinok megfigyelése a Solana árnyékában

Vendégbejegyzés A kriptopiac napjainkban jelentős átalakulásnak lehet tanúja, amit a Solana (SOL) figyelemre méltó útja és a skálázható, biztonságos és decentralizált web3 platform előmozdítását célzó stratégiai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!