Ha egy coint a hálózatának csomópontjai alapján vizsgálunk, közelebbi képet kaphatunk az értékéről és a potenciáljáról.

A jelenlegi, kapitalizáción alapuló rangsor félrevezető lehet – állítják a CoinMonks szakértői legutóbbi blogbejegyzésükben.

 Csomópontok, nem pedig kapitalizáció

Az elemzésükben a szerzők végignéztek több hálózatot, és az azokon található csomópontokat, node-okat. Értelemszerűen a legnagyobb játékosok vezetik ezt a listát is, a Bitcoin a jelenlegi 9300, az Ethereum pedig a 7500 node-jával.

A többi kriptoprojekt esetében viszont a ccsomópontok alapján történő listázás igencsak eltérő képet fest a kapitalizációhoz képest. A top coinokon kívül csak néhány olyan bányászható kriptopénzek vannak, amelyek nagyszámú csomóponttal rendelkeznek.

Ezek a viszonylag kis projektek komoly támogatóközösséggel rendelkeznek, és a ténylegesen elosztott, decentralizált hálózatuk miatt megbízhatóbbnak számítanak.

Más coinok az általuk használt protokoll miatt rendelkeznek több közreműködővel. A TRON esetében például az úgynevezett Super Representatives csomópontokon kívül 933 egyéb node-ja is van.

A Dash esetében azért van sok, mert kombinálva van a bányászat és a staking.

Sok esetben viszont magas helyezéssel rendelkező coinok esetében sincs elegendő hozzáférhető információ a csomópontokról. Az Ethereum Classic esetében nemrég látott napvilágot, hogy mindössze hat csomópontja van – nehezen tudna ellenállni egy támadásnak ilyen kevés node-dal.

Nem ismert, hogy azóta változott-e ez a szám, nem találni róla adatot. Ugyanez a helyzet más prominens kriptókkal is, mint amilyen a Monero vagy a Cardano.

Valós veszély a hálózatok megtámadása

Sok esetben a megbízhatatlan adatok befolyásolhatják a rangsorban elfoglalt helyet, de ugyanígy alá is aknázhatják a projekt hitelességét.

Egy másik probléma, hogy a csomópontok sokszor nincsenek földrajzilag elszeparálva, hiszen bérelt számítási kapacitással is futtatható a hálózat. Más projektek viszont bármilyen elektronikai eszközön futtathatók, kevesebb erőforrásigénnyel.

A kapitalizációs rangsorban a tokenek is benne vannak, amelyek egy másik projekt hálózatát használják.

Az ERC-20 tokenek kifejezetten biztonságosnak számítanak, hiszen az Ethereum blokkláncán és csomópontjain futnak, azon keresztül vannak feldolgozva a tranzakcióik.

Ha egy hálózat nem rendelkezik elegendő számú résztvevővel, az számos probléma forrása lehet.

Az sem egészséges, ha a csomópontok futtatói egyszerűen abbahagyják a tevékenységüket, mert például kifogynak az erőforrásokból.

Az internetes cenzúra, és a tűzfalak is leállíthatnak csomópontokat.

A node-ok száma mellett fontos kérdés még a blokklánc teljes tranzakciós történetének megőrzése. A Bitcoin esetében lehetőség van rá, hogy bárki letöltse a teljes láncot a jelenlegi formájában, amely 260 GB adatot jelent.

Az Ethereum esetében viszont jelenleg mindösszesen egyetlenegy csomópont rendelkezik az Ethereum hálózat teljes tranzakciós történetével.

Olvastad már? Antminer S17+ és T17+, a Bitmain új gyöngyszemei

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂