A kriptókat a csomópontok alapján kellene rangsorolni, nem a kapitalizáció alapján

-

Ha egy coint a hálózatának csomópontjai alapján vizsgálunk, közelebbi képet kaphatunk az értékéről és a potenciáljáról.
A jelenlegi, kapitalizáción alapuló rangsor félrevezető lehet – állítják a CoinMonks szakértői legutóbbi blogbejegyzésükben.

 Csomópontok, nem pedig kapitalizáció

Az elemzésükben a szerzők végignéztek több hálózatot, és az azokon található csomópontokat, node-okat. Értelemszerűen a legnagyobb játékosok vezetik ezt a listát is, a Bitcoin a jelenlegi 9300, az Ethereum pedig a 7500 node-jával.
A többi kriptoprojekt esetében viszont a ccsomópontok alapján történő listázás igencsak eltérő képet fest a kapitalizációhoz képest. A top coinokon kívül csak néhány olyan bányászható kriptopénzek vannak, amelyek nagyszámú csomóponttal rendelkeznek.
Ezek a viszonylag kis projektek komoly támogatóközösséggel rendelkeznek, és a ténylegesen elosztott, decentralizált hálózatuk miatt megbízhatóbbnak számítanak.
Más coinok az általuk használt protokoll miatt rendelkeznek több közreműködővel. A TRON esetében például az úgynevezett Super Representatives csomópontokon kívül 933 egyéb node-ja is van.
A Dash esetében azért van sok, mert kombinálva van a bányászat és a staking.
Sok esetben viszont magas helyezéssel rendelkező coinok esetében sincs elegendő hozzáférhető információ a csomópontokról. Az Ethereum Classic esetében nemrég látott napvilágot, hogy mindössze hat csomópontja van – nehezen tudna ellenállni egy támadásnak ilyen kevés node-dal.
Nem ismert, hogy azóta változott-e ez a szám, nem találni róla adatot. Ugyanez a helyzet más prominens kriptókkal is, mint amilyen a Monero vagy a Cardano.

Valós veszély a hálózatok megtámadása

Sok esetben a megbízhatatlan adatok befolyásolhatják a rangsorban elfoglalt helyet, de ugyanígy alá is aknázhatják a projekt hitelességét.
Egy másik probléma, hogy a csomópontok sokszor nincsenek földrajzilag elszeparálva, hiszen bérelt számítási kapacitással is futtatható a hálózat. Más projektek viszont bármilyen elektronikai eszközön futtathatók, kevesebb erőforrásigénnyel.
A kapitalizációs rangsorban a tokenek is benne vannak, amelyek egy másik projekt hálózatát használják.
Az ERC-20 tokenek kifejezetten biztonságosnak számítanak, hiszen az Ethereum blokkláncán és csomópontjain futnak, azon keresztül vannak feldolgozva a tranzakcióik.
Ha egy hálózat nem rendelkezik elegendő számú résztvevővel, az számos probléma forrása lehet.
Az sem egészséges, ha a csomópontok futtatói egyszerűen abbahagyják a tevékenységüket, mert például kifogynak az erőforrásokból.
Az internetes cenzúra, és a tűzfalak is leállíthatnak csomópontokat.
A node-ok száma mellett fontos kérdés még a blokklánc teljes tranzakciós történetének megőrzése. A Bitcoin esetében lehetőség van rá, hogy bárki letöltse a teljes láncot a jelenlegi formájában, amely 260 GB adatot jelent.
Az Ethereum esetében viszont jelenleg mindösszesen egyetlenegy csomópont rendelkezik az Ethereum hálózat teljes tranzakciós történetével.

Olvastad már? Antminer S17+ és T17+, a Bitmain új gyöngyszemei

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!