A Solana 2024-re vonatkozó reményei ezeken a jóslatokon múlnak

-

A Solana (SOL), a népszerű intelligens szerződések hálózata tavaly ilyenkor küzdött a talán legnagyobb kihívásával.

A világ akkori egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX látványosan összeomlott, ami a csődbe ment platformnak kitett entitások számára is kihatással volt. A Solana ökoszisztéma is ezek közé tartozott.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Bár nem kapcsolódott közvetlenül az FTX-hez, a SOL-t széles körben támogatta a tőzsde kegyvesztett társalapítója, Sam Bankman-Fried (SBF).

Olyannyira, hogy a kritikusok részben SBF kampányát tették felelőssé a token korábban látott árfolyam-emelkedéséért.

Ettől eltekintve az FTX jelentős befektetéseket eszközölt a blokkláncra épülő projektekben. A Solana támogatói nem tudták, hogy ez a társulás nagyban visszaüt majd rájuk.

A bukás és a felemelkedés

A natív token SOL történelmi mélypontra zuhant az összeomlást követő napokban. Az alig egy évvel ezelőtt regisztrált 259 dolláros csúcsról az eszköz 2022 haldoklásakor 9 dollár alá süllyedt.

Ráadásul a felhasználók, a tőke és a projektek elkezdték elhagyni a hálózatot.

A DeFiLlama által megszerzett adatok szerint november első hete, amikor a probléma felszínre került, és 2022 vége között 769 millió dollár értékű likviditás ürült ki a Solana-ból.

Az egykor az Ethereum (ETH) gyilkosaként pozícionált projekt körüli hangulat történelmi mélyponton volt. De ahogy minden jó dolognak, úgy minden rossznak is vége szakad!

Vágjunk 2023-ba, és a Solana a kriptovaluták történetében vitathatatlanul a legjobb visszatérést könyvelte el.

Ha hittél a SOL hosszú távú kilátásaiban az összes FUD közepette egy évvel ezelőtt, és ellenálltál a kísértésnek, hogy eladd, nos, gratulálok!

Most, hogy ezt a cikket olvasod, hétszer gazdagabb lennél a SOL állományodban. A legtöbb nyereség az év végi virágzás során jött létre, amint az alább látható.

A szélesebb körű piaci optimizmus, a Solana év közbeni eredményeivel együtt a SOL-t e cikk írásakor 44,83 milliárd dolláros piaci kapitalizációra repítette, ami az ötödik legnagyobb az összes kriptó között.

solana
Forrás: CoinMarketCap

A SOL árfolyamának megugrása a Solana különböző projektjeibe befektetett tőke dollárban kifejezett értékét is növelte.

A szerkesztés idején a TVL 1,42 milliárd dollár volt, ami visszafordította az FTX összeomlása után elszenvedett összes veszteséget.

Forrás: DefiLlama

Mi áll a fordulat mögött?

Szinte az összes megszólított elemző a Solana alapvető előnyeit üdvözölte a fordulat kulcsaként.

Rahul Maradiya, a dubaji székhelyű CIFDAQ blokklánc ökoszisztéma társalapítója és globális vezérigazgatója elmondta,

„A Solana élénk fejlesztői közösséggel rendelkezik, akik célja, hogy kihasználják a veleszületett skálázhatóságát. Különösen a tranzakciós sebessége teszi lehetővé, hogy számos felhasználási esettel büszkélkedhessen.”

A véleményt Jeff Owens, a Haven 1 blockchain Layer 1 társalapítója is megerősítette, aki így érvelt,

„Az a tény, hogy a Solana gyors, olcsó, és úgy tűnik, lerázta magáról a megbízhatósági problémákat, amelyek 2021-ben sújtották a láncot, azt jelzi, hogy a Solana itt van, azért, hogy maradjon.”.

Valójában maga a Solana is a fejlesztői közösség kemény munkájának tulajdonította a dolgok megfordítását.

Egy e-mailben megosztott nyilatkozatban Austin Federa, a Solana Alapítvány stratégiai vezetője kijelentette,

„Az FTX összeomlása az egész iparágat súlyosan érintette, de a hálózat mai helyzete teljes mértékben a Solana globális fejlesztői közösségének rugalmasságának és képességeinek köszönhető. A Solana közössége visszatért a munkához, építkezett a medve ellenére, és egy évvel később ennek az eltökéltségnek és erőfeszítésnek a csúcspontját látjuk.”

Első látásra ezek az érvek megállják a helyüket. A Solana az egyik leggyorsabban működő blokklánc e sorok írásakor, a Solscan szerint az elmúlt hónapban átlagosan 3500 tranzakciót bonyolított másodpercenként (TPS).

Elméletileg a Solana 50000-65000 TPS-t képes kezelni, igazodva a Web2 világának fizetési óriásaihoz.

Ehhez képest az Ethereum, a jóval nagyobb okosszerződések hálózata átlagosan 10-13 TPS között mozgott az év során.

Forrás: Solscan

Ráadásul a Solana kivételesen alacsony tranzakciós díjakat is kínál az Ethereum-hoz képest.

A Solana felhasználói által fizetett átlagos tranzakciós díj az elmúlt epochában 0,00003304 SOL, azaz 0,002 dollár volt, a SOL pillanatnyi piaci értéke szerint.

Ezzel szemben az Ethereum átlagosan 48 gwei, azaz 2,19 dollárnak megfelelő dollárt kért egy tranzakció érvényesítéséért.

Egyértelmű volt, hogy a Solana soha nem veszített alapvető erősségeiből, a költséghatékonyságból és a sebességből -, amelyek kulcsfontosságú tulajdonságok minden értékes blokklánc számára.

Az ilyen hálózati előnyök nagyban hozzájárulnak a decentralizált alkalmazások (dAppok) bevonzásához olyan különböző területeken, mint a pénzügyek, a szerencsejátékok és a non-fungible tokenek (NFT).

Éppen ezért az ökoszisztéma fejlesztői közül sokan kitartottak a hálózat mellett, és hozzájárultak annak növekedéséhez.

Az eltelt egy év

A medvepiac viszonylagos nyugalmának közepette a Solana a Web2 óriásokkal való magas szintű partnerségek kiépítésére összpontosított.

Ezek közül vitathatatlanul a legjelentősebb a Visa fizetési óriáscéggel kötött partnerség volt. A partnerség keretében a Visa stablecoin elszámolási képességeit kiterjesztette a Solana láncra.

A fejlesztést a Solana-közösség őrjöngve éljenezte, mivel egy nagy TradFi szereplő először vette figyelembe a hálózatot fizetésekhez.

Bár a Visa már korábban is használta az Ethereum-ot a kísérleti projektjéhez, a Solana támogatásának kiterjesztése mellett a nagy tranzakciós átbocsátási sebesség és az alacsony költségek indokolták a döntést.

A Visa a partnerség bejelentésekor elismerte a Solana stratégiai előnyeit.

Ezen kívül a Solana bejelentette a Solana Pay, a natív fizetési megoldásának integrációját a népszerű e-kereskedelmi céggel, a Shopify-jal.

Az integráció lehetővé tette a kereskedők és vállalkozók számára, hogy megkerüljék a Web2-alapú, harmadik féltől származó fizetési processzorokkal általában együtt járó magas tranzakciós díjakat.

A Solana technikai hozzáértését a Web3 közösség társai is elismerték. A MakerDAO, egy vezető stablecoin-kibocsátó protokoll, fontolóra vette a Solana használatát az Ethereum helyett a hamarosan megjelenő önálló blokkláncához.

A Solana technikai képességeit dicsérve a Maker társalapítója, Rune Christensen kijelentette, hogy a PoS hálózat továbbra is a legmegfelelőbb a Maker speciális igényeinek kielégítésére.

Az erős fejlesztői ökoszisztémát is a Solana választásának egyik fő okaként jelölte meg.


A Solana-nak pont erre a „tűzre” volt szüksége

Nem titok, hogy a Solana múltja tele van leállási problémákkal és hálózati leállásokkal. Sőt, Anatolij Jakovenko társalapító az egyik régebbi interjújában odáig ment, hogy a hálózati kieséseket a „Solana átkának” nevezte.

A Solana 2023 februárjában szenvedte el az első nagyobb hálózati leállást, amely közel 20 órán át tartott. Azóta azonban a hálózat 100%-os rendelkezésre állási idővel működik.

Azonban még ezek az egyszeri meghibásodások is a múlt ködébe kerülhetnek, amint a Solana hamarosan megjelenő validáló kliense, a Firedancer elindul.

A Firedancer a meglévő, natívan fejlesztett kliens alternatívája, amelyet egy harmadik fél fejleszt.

A Solana vezetője, Austin Federa megjegyezte,

„Az alapítványnál már nagyon várjuk a FireDancer, a Solana-hálózat teljesen új validáló kliense elindítását. Egy második validátor-kliens implementációval még tovább növeljük a hálózat rugalmasságát és megbízhatóságát”.

Jelen cikk írásakor a Firedancer tesztverziója már elindult, a főhálózat elindítása pedig 2024 első felében várható.

Végül a Solana is BONKers lesz

Az FTX okozta negatívumok csúcspontján a Solana bevezette a kutyás témájú Bonk [BONK] tokent. A mém érme deklarált célja az volt, hogy elterelje a figyelmet a „mérgező Alameda tokenomikáról”.

Bár az eszköz kezdetben sikeresen pozitív hangulatot vitt a SOL-ba, hamarosan elhalványult a jelentéktelenségbe. Az igazi show azonban sokkal később kezdődött.

Az év végi rally és a Solana ökoszisztéma körüli javuló hangulat a mémérmére is átragadt.

Az október közepi 10 millió dolláros piaci kapitalizációról a BONK december 17-én 1,29 milliárd dollárra robbant, irreális 106-szoros hozamot biztosítva a tulajdonosainak.

Az ugrás a BONK-t a harmadik legnagyobb mémérmévé tette a piacon, a CoinMarketCap adatai alapján megfigyelve.

Forrás: CoinMarketCap

Ellentétben a többi mémcoin némelyikével, amelyeknek nincs hasznossága, a BONK-nak vannak felhasználási esetei a Solana ökoszisztémában, beleértve a token használatát NFT-k fizetésére.

Mi a következő lépés a Solana számára?

Mivel a Solana minden készen áll arra, hogy 2023-at egy jó eredménnyel zárja, a következő kérdés, ami a Solana-rajongók fejében fog járni, az lesz – Hogyan nézzünk előre 2024-ben?

Ami a sokat emlegetett „Ethereum Killer” narratívát illeti, az valószínűleg nyugodtan el lehet felejteni.

A legtöbb szakértő, akivel a témában egyeztettünk, kizárta annak lehetőségét, hogy a Solana hamarosan detronizálja az Ethereum-ot.

Stefan Rust, a Truflation független gazdasági adataggregátor vezérigazgatója úgy vélekedett,

„Nem hiszem, hogy a Solana az Ethereum gyilkosa lenne. Túl nagy lendület és erős vezetés áll már most is az Ethereum hálózat mögött, olyannyira, hogy az Ethereum már nem csak ETH-val épül. Ráadásul az Ethereumban elérhető likviditási előnyt nagyon nehéz lesz utolérni”.

A Solana támogatóinak azonban még mindig van mit nézniük. A kilátásokról, hogy a SOL 2024-ben berobban a kriptók piaci tőkeérték szerinti top 5 listájára.

Erre vonatkozóan Johnny Gabriele, a Web3-natív inkubációs stúdió, a CryptoOracle decentralizált pénzügyek vezetője merész jóslatot tett.

„Ennek a bikapiacnak a csúcsán a Coinmarketcap azt fogja mondani: 1. Bitcoin 2. Ethereum 3. Solana. Hiszem, hogy egy nap hárman fognak harmóniában egymás mellett létezni.”

Rahul Maradiya szintén nagyra értékelte annak valószínűségét, hogy a Solana a top 5-ben végez,

„Ahogy a Solana továbbra is felfelé ível, nagyon is fennáll a lehetősége annak, hogy a BNB belekeveredik a Binance-szel kapcsolatos folyamatos drámába. A BNB-nek nem kell összeomlania ahhoz, hogy a Solana felemelkedjen. Ehelyett mindkettőnek csak minimálisan ellentétes irányba kell elmozdulnia”.

Ne feledd a kihívásokat

A célok elérésének talán legjelentősebb akadálya a szabályozók részéről érkezik majd.

Ne feledjük, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) az év elején a Binance ellen indított perben a SOL-t és néhány más jelentős kriptót is értékpapírnak bélyegezte.

A szabályozói szigorítások idén és általában véve jelentős károkat okoztak a célzott szervezeteknek.

Függetlenül attól, hogy mennyire erősnek tűnnek az alapok, a végén minden a megfelelésen és a jogszerűségen múlhat.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Másodszor, az FTX bírósági jóváhagyást kapott a visszaszerzett kriptoeszközök felszámolására és a hitelezők kifizetésére, akik türelmesen vártak a pénzükre a platform tavalyi megszűnése óta.

A probléma, jelentős lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a SOL-ra.

A SOL volt az FTX legnagyobb holdingja, a CoinGecko egy nemrégiben készült jelentése szerint. Mintegy 55,8 millióval az eszköz forgalomban lévő kínálatának közel 13%-át tette ki.

Ha a SOL teljes állományát a piacra dobják, a SOL árfolyama könnyen a tőzsde tavalyi összeomlása után látott mélypontokra eshet.


Olvastad már? Végéhez közeledik a dollár uralma

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező kriptovaluták 2024-ben

Vendégbejegyzés Bármikor kezdődhet egy új bikafutás. A kriptopiac jelenleg nyugodt, sok altcoin még mindig a mélyponton van, és potenciálisan robbanásszerű növekedésre van kilátásban. A befektetők lelkesen figyelik...

A Bitcoin 100.000 dollárig: A mélypont és a robbanásszerű mozgások elemzése

A Bitcoin gyorsan 10%-ot esett, ami széleskörű félelmet okozott. A befektetők közül sokan súlyosan érintettek, számos befektető jelentős veszteségekkel és likvidálással néz szembe. Anthony Pompliano...

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!