A Shiba Inu, képes lesz a Dogecoin-t lenyomni 2024-ben?

-

Noha a piaci szereplők azt várják, hogy a mémérmék az egekbe szöknek, amikor más altcoinok is emelkednek, a Shiba Inu (SHIB) és a Dogecoin (DOGE), a piac két vezető mémérméje, nem tudott a 2023-ban megélt rally élére állni.

A kriptovalutáknál azonban nem a gyenge teljesítmény volt a fő probléma. Inkább az a vita merült fel különböző időpontokban, hogy a Shiba Inu képes-e felülmúlni a Dogecoin-t.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Jake Gagain kripto befektető például 2023. szeptember 5-én magabiztosan posztolta, hogy a SHIB a 2024-es ciklusban meg fogja előzni a DOGE-t.

Ám a vélemények önmagukban nem nyerik meg a kriptopiacon a játszmákat. Éppen ezért vállalta magára a lehetőség értékelését.

A Shiba Inu piaci kapitalizációja a cikk írásakor 6,11 milliárd dollár volt.

A Dogecoin piaci kapitalizációja viszont több mint kétszerese volt a SHIB-nek, 12,83 milliárd dollár.

Forrás: Santiment

A Shiba Inu fejlődik, de a Dogecoin sem alszik

Néhány játékos szerint a Shiba Inu a Dogecoin megdöntheti a Dogecoin árfolyamát, többek között az ökoszisztémában bekövetkezett változások miatt. A legutóbbi, 2021-es bikapiac előtt a Dogecoin már fizetési móddá alakult.

Egy bizonyos ponton olyan cégek, mint a Tesla, a Twitch és a Newegg is rendelkeztek vele fizetési lehetőségként.

Ebben az időszakban a Shiba Inu csak a közösségére támaszkodott a növekedésben. Az elmúlt másfél évben azonban a Shiba Inu használati eseteket fejlesztett az ökoszisztémájához. A legjelentősebb fejlesztés a Shibarium.

A Shibarium a Shiba Inu ökoszisztéma Layer-two (L2) hálózata, amely az Ethereum (ETH) blokkláncra épül. Lényeges megjegyezni, hogy a Dogecoin a társával ellentétben saját blokklánccal rendelkezik.

A Shibarium fejlesztése némi hype-ot hozott magával. Ez az egyik oka annak is, hogy egyes szereplők úgy vélik, hogy a SHIB ideje közel van a DOGE megdöntéséhez.

A Dogecoin azonban nem pihent az eddigiekben. Ráadásul Elon Musk X (korábban Twitter) felvásárlása az érmét pole pozícióba helyezte a 2024-es fokozott elfogadásra.

Az X csapata ugyanis azt tervezi, hogy az év folyamán integrál egy fizetési rendszert, és Musk DOGE iránti rajongása azt eredményezi, hogy az érme opció lehet a lépés során.

Mindkettőnek nem lesz dráma 2024

Ha ez megtörténik, és a Shiba Inu sikerrel jár az L2 lépéseivel, akkor a két projekt közötti csata kiéleződhet. Úgy döntöttünk, hogy utána jártunk néhány szakértőnek a véleményére.

Az első ember, akinek vélemeényére kíváncsiak voltunk, David Kemmerer volt. Kemmerer a CoinLedger, egy kriptoadó szoftver vezérigazgatója.

Kemmerer szerint a SHIB 2024-ben nagyot léphet előre, de nem biztos, hogy egy éven belül képes lesz megfordítani a DOGE-t.

Azt mondta:

„Kétlem, hogy látni fogjuk, hogy megdönti a DOGE-t. Ennek leginkább csak az az oka, hogy az egyes érmék milyen régóta léteznek – a SHIB egyszerűen nem látja azt a fajta drámai növekedést, amire szüksége lenne ahhoz, hogy egy olyan régóta létező érmét, mint a DOGE, egy év alatt megelőzze”.

A piaci tőke és a felhasználási esetek mellett más tényezők is befolyásolhatják a Shiba Inu helyét 2024-ben. Az egyik fontos tényező a SHIB égetése.

A Shiba Inu csapata bevezette az égetési mechanizmust, hogy szabályozza a token kínálatát és hosszú távon növelje az értékét.


A SHIB harcol a DOGE-al a keresletéért

A Shibburn weboldalának információi szerint a SHIB égetések száma e cikk írásakor átlépte a 410 billió darabot. 2023. december 4-én a Shiba Inu tájékoztatta a közösségét, hogy megváltoztatja az égetési modellt.

A közlemény szerint az új mechanizmus 2024 januárjában indulna, megjegyezve, hogy a token értéke növekedni fog.

A SHIB azonban nagy akadályba ütközik a stratégiával a Dogecoinhoz képest. Ez elsősorban a forgalomban lévő készlet miatt van. A CoinMarketCap szerint a forgalomban lévő SHIB tokenek száma 589,54 billió volt.

A DOGE, annak ellenére, hogy korlátlan kínálattal rendelkezik, 142,43 milliárd token van forgalomban. Amennyiben a kereslet mindkét kriptovaluta esetében azonos mértékben nőne, a Shiba Inu nehezen tudná felülteljesíteni a Dogecoin-t.

A SHIB és a DOGE árfolyamának alakulása azonban hasonlóan alakult 2023-ban.

A cikk megjelenésének időpontjában a DOGE árfolyama 0,09 dollár volt. Ez az érték 29,14%-os emelkedést jelent az év végi (YTD) alapon. A SHIB árfolyama a cikk írásakor 0,000010 dollár volt, ami 28,33%-os emelkedést jelez.

A 2024-es év felé haladva nagy az esélye annak, hogy a kriptovaluták továbbra is korrelálják egymást.

Shiba InuForrás: CoinMarketCap

Új konkurencia a korábbi bikapiac királyainak

Ugyanakkor lehet, hogy a Shiba Inu és a Dogecoin nem a 2024-es ciklusban vezető mémérmék lesznek. Ugyanis más mémek is megjelentek és egyenesen felülmúlták a háborgó kriptotőzsdéket.

A békás Pepe (PEPE) például 2,253%-kal emelkedett. A solana alapú BONK ugyanezen időszak alatt 4.560%-kal ugrott meg. A FLOKI, amely későn csatlakozott a 2021-es bikarallyhoz, szintén 338%-kal nőtt.

Ezek a teljesítmények arra ösztönöztek, hogy utána járjunk Gracy Chent, mit gondol a mémérmék korszakáról.

Chen a Bitget kriptotőzsde ügyvezető igazgatója (MD). Szerinte a DOGE és a SHIB nem biztos, hogy élvezni fogja azt a figyelmet, amit 2021-ben kaptak.

Azt is megemlítette, hogy az olyan kriptovaluták, mint a BONK és a Dogwifhat (WIF) jobb teljesítményt nyújthatnak 2024-ben.

A Shiba Inu-val kapcsolatban Chen megjegyezte,

„Nem valószínű, hogy a SHIB 2024-ben a vezető mémérme lesz – ehhez legalább a jelenlegi 6 milliárd dolláros piaci cap duplájára lenne szüksége. Ha az érme árfolyamát vesszük figyelembe, ahhoz, hogy megelőzze a DOGE-t, 9000-szeresére kellene nőnie”.

A Bitget igazgatója a Dogecoin-ra is kitért. Szerinte a Dogecoin 2024-ben is az első számú mémérme maradna a piaci cap tekintetében.

Ezt indokolta, mondván, hogy:

„Az a tény, hogy a világ leggazdagabb embere még mindig a Dogecoin logóját jeleníti meg az X profilján, továbbra is népszerűsíteni fogja a coin narratíváját és hozzájárul az értéknövekedéséhez”.

A HODLerek inkább a DOGE-t részesítik előnyben, de…

Ha megnézzük a tulajdonosok számát, ki, így a DOGE uralja a SHIB-et.

A sajtótájékoztató idején a SHIB-tulajdonosok száma 1,36 millió volt. A DOGE-tulajdonosok száma a SHIB 4-szerese volt 5,71 millióval, a Santiment adatai szerint.

Shiba Inu

Forrás: Santiment

Azt is fontos megemlíteni, hogy a DOGE-tulajdonosok száma 2023-ban sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint a SHIB.

Egy ilyen helyzet arra utal, hogy a piac nagy része a Dogecoin jobb teljesítményére fogad a következő hónapokban.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A 2024-es év felé haladva a Shiba Inu nem biztos, hogy a Dogecoin néhány közelmúltbeli mérföldkője ellenére is lenyomja majd a Dogecoin-t.

A jelenlegi és a potenciális kilátásokat figyelembe véve a DOGE maradhat a legjobb mémérme piaci tőkeérték szerint.

A Shiba Inu is a második számú maradhat. De mindkét projektnek vigyáznia kell a többi dübörgő mémérmére, különösen a BONK-ra.


Olvastad már? Az árak csökkenésével a bálnák a LINK felé mozdulnak – Mi a terv?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!