Végéhez közeledik a dollár uralma

-

Az amerikai zöldhasú egyre kevésbé népszerű a nemzetközi piacon, a feltörekvő országok közül egyre többen távolodnak tőle.

Egy közgazdász szerint az amerikai kormány ráadásul teljesen fogalmatlanul viselkedik ebben a témában, és ötletük sincsen, hogy hogyan reagáljanak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A dollár vajon mi?

Stephanie Pomboy, a Macromavens elemzőcég alapítója egy nemrégiben adott interjúban fogalmazott úgy, hogy a dollár napjai meg vannak számlálva, a politikai elit pedig a múltban él, és nem nagyon ismeri fel a történelmi változásokat.

„Az amerikai törvényhozókon mintha szemellenző lenne, még mindig azt hiszik, hogy a dollár mindig is egyeduralkodó lesz, kihívók nélkül, és bármennyi pénzt nyomtathatnak, bármeddig, büntetlenül. A valóságban a világ számos országa már megelégelte ezt. Nem vásárolják meg az amerikai államkötvényeket, és nem halmoznak fel dollárt, hogy tartalékoljanak. Olajat, aranyat, és nyersanyagokat tartalékolnak inkább. Emellett a nemzetközi kereskedelemben elkezdtek áttérni a helyi valutákra. Nem dollárban számolnak el. A dollár végjátéka már tényleg a nyakunkon van, a Biden kormány pedig alvajáróként tántorog.”

Fokozatosan, aztán hirtelen

Egyre több ország kezd el a dollár használatáról valami más valutára áttérni a nemzetközi kereskedelem során.

A legjelentősebbek a BRICS államai, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika, amelyek nyíltan szorgalmazzák, hogy ne dollárban kereskedjenek egymás között, hanem a saját valutáikkal.

A BRICS soraiba való csatlakozáshoz ráadásul több ország is hivatalosan felkérést kapott a jelenlegi tagoktól.

Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia mellett az Egyesült Arab Emírségeket is szívesen látnák a társulás soraiban az alapító országok.

Sergey Lavrov, az orosz külügyminiszter szerint emellett közel harminc másik ország is kifejezte már, igaz, csak nem-hivatalosan, a csatlakozási szándékát.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Egy új pénz

A BRICS korábban már szót ejtett arról is, hogy akár egy teljesen új, saját kibocsátású közös valutát is létrehozhatnának, amelyet az egymás közötti kereskedelemben felhasználhatnak.

A dollár kétséges jövőjére már több neves szakértő is utalásokat tett a közelmúltban.

Az ismert aranyrajongó közgazdász, Peter Schiff szerint a dollár történelmi bukás előtt áll, és hasonlóan vélekedik a Gazdag papa könyvek szerzője, a népszerű pénzügyi író, Robert Kiyosaki is.

Mindketten úgy gondolják, hogy a dollár hegemóniája hamarosan véget ér, mégpedig nagy válsággal karöltve.

A legendás befektető, Jim Rogers pedig arra figyelmeztette a követőit, hogy a dollár végét egy másik valuta, a kínai jüan népszerűségének a növekedése idézheti majd elő.


Olvastad már? A BNB és a Polygon a legnagyobb nyertesek között, dübörög a Bitcoin Minetrix

Forrás

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!