Mi az a Solana?

-

A Solana lenyűgöző sebességgel és egy fejlődő dapp ökoszisztémával büszkélkedhet, de még mindig béta fázisban üzemel.
A decentralizált alkalmazásokat, vagy dappokat széles körben a blokklánc egyik legfontosabb felhasználási esetének tekintik.

Az elmúlt néhány évben a dappok ugrásszerű fejlődéseken estek át, a dappfejlesztők a játékoktól kezdve a decentralizált pénzügyi (defi) platformokig mindent útjára indítottak a blokkláncon – és ezzel párhuzamosan a felhasználói érdeklődés is robbanásszerűen megnőtt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

De van egy probléma. Ezeknek a dappoknak a túlnyomó többsége Ethereumon fut, amely nehezen tudott lépést tartani a féktelen kereslettel, ami a hálózat túlterheltségéhez és a tranzakciós díjak emelkedéséhez vezetett.

Most a Solana – egy blokkláncplatform, amelynek kezdetei 2017-re nyúlnak vissza – arra törekszik, hogy belépjen ebbe a résbe, és sikerrel járjon ott, ahol az Ethereum jelenleg is küszködik.

Mi az a Solana?

A Solana egy fejlett, nyílt forráskódú blokkláncprojekt, amely több áttörő technológiát szeretne kihasználni a dappok következő generációjának működtetéséhez.

A projekt arra összpontosít, hogy egy nagymértékben skálázható, biztonságos és maximálisan decentralizált platformot biztosítson, amely potenciálisan több ezer csomópontot képes fenntartani anélkül, hogy feláldozná az áteresztőképességet – ezzel segít elkerülni néhány olyan kihívást, amellyel a konkurens rendszerek szembesülnek.

2017-ben, az ICO-boom idején alapították, és több mint 25 millió dollárt gyűjtött össze különböző privát és nyilvános értékesítési körökben.

A platform 2020 márciusában került mainnetre, de még mindig bétaverzióban működik.

Hogyan működik a Solana?

A Solana egyik legfontosabb megkülönböztető jellemzője a Proof of Stake (PoS) konszenzusrendszer, amelyet egy úgynevezett Tower Consensus néven ismert eljárás is erősít.

Ez egy olyan rendszer egyik változata, amely lehetővé teszi, hogy az elosztott hálózatok a rosszindulatú csomópontok támadásai ellenére is elérjék a konszenzust, ez az úgynevezett Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) módszer.

A Solana PBFT-implementációja egy második újszerű protokoll, a Proof of History (PoH) segítségével egy globális időforrást kényszerít ki a blokkláncban.

Ez lényegében egy krónikát biztosít a korábbi eseményekről a blokkláncon, biztosítva, hogy legyen egy közös feljegyzés arról, hogy mi és mikor történt – amolyan állandó hivatkozásként.

A Tower Consensus kihasználja ezt a szinkronizált órát, hogy csökkentse a tranzakciók ellenőrzéséhez szükséges feldolgozási teljesítményt, mivel a korábbi tranzakciók időbélyegeit már nem kell kiszámítani.

Ennek köszönhetően a Solana olyan átviteli teljesítményt képes elérni, amely mellett a legtöbb versenytárs eltörpül (erről később).

Ezen túlmenően a Solana számos más újítást is tartalmaz, amelyek segítségével kiemelkedik a versenytársak közül.

Ezek közé tartozik a tranzakciók „párhuzamosítási” technológiája, a Sealevel.

Ez lehetővé teszi a párhuzamos intelligens szerződések futását, amely optimalizálja az erőforrásokat, és biztosítja, hogy a Solana képes legyen horizontálisan skálázódni a GPU-kon és SSD-ken.

A Solana emellett teljesen lemondott a más platformok által használt mempool-rendszerről, és ehelyett a tranzakciókat még az előző tranzakciós tétel véglegesítése előtt továbbítja a validátoroknak.

Ez segít maximalizálni a visszaigazolási sebességet, és növeli az egyidejűleg és párhuzamosan kezelhető tranzakciók számát. Ez a technológia „Gulf Stream” néven ismert.

Mi ebben a különleges?

Amikor decentralizált alkalmazásokról van szó, a sebesség számít. Ezt bizonyítják az Ethereum-hálózat jelenlegi szűk keresztmetszetei is.

A Solana azonban jelenleg nem szenved ezektől a problémáktól a nagy áteresztőképességű architektúrájának köszönhetően.

A Solana azt állítja, hogy blokklánca csúcsterhelés esetén is több mint 50.000 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként (TPS), ami vitathatatlanul a jelenleg működő leggyorsabb blokklánccá teszi.

Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez közel 1000-szer gyorsabb, mint a bitcoin (maximális áteresztőképesség ~5-7 TPS) és több mint 3000-szer gyorsabb, mint az Ethereum (maximális áteresztőképesség ~15 TPS).

A Solana továbbá 400-800 milliszekundumos átlagos blokkidővel és 0,000005 SOL (azaz az egy cent töredéke) átlagos tranzakciós díjjal üzemel.

Ez, a hatalmas skálázhatóságával együtt, jó helyzetbe hozza a decentralizált alkalmazások kiszolgálására, amelyek potenciálisan több tízezer egyidejű felhasználót képesek támogatni anélkül, hogy megrogynának a terhelés alatt.

A Solana ezt a skálázhatóságot anélkül éri el, hogy másodszintű vagy láncon kívüli technológiákhoz folyamodna, és semmilyen formában nem használ shardingot.

Ezáltal egyike azon kevés első rétegű blokkláncoknak, amelyek képesek több mint 1000 TPS-t elérni.

Néhány platformmal ellentétben gyakorlatilag bárki hozzáfoghat egy Solana validátorral a hitelesítéshez, és segíthet a hálózat biztonságának biztosításában.

A folyamat teljesen engedély nélküli, bár a felhasználóknak néhány alapvető hardvert kell fenntartaniuk a részvételhez – nevezetesen egy olyan szervert, amely megfelel az itt vázolt minimális specifikációknak.

Összességében a hálózat jelenleg közel 1000 validátorral büszkélkedhet, így ez az egyik legszélesebb körben elterjedt blokklánc.

Ki építkezik a Solanán?

Mint sok 2017-es okosszerződés-képes platform, a Solana is rendelkezik már egy jól fejlett és gyorsan növekvő dapp ökoszisztémával, amelyek közül sokan pontosan a defi-rést használják ki.

A Solana legnépszerűbb dAppjai közé jelenleg a következők tartoznak:

  • O3Swap: Ethereum, Binance Smart Chain, NEO és Huobi Eco likviditási forrásokkal kompatibilis, láncon átívelő aggregációs protokoll.
  • SolStarter: Egy IDO launchpad a Solanára épülő projektek számára.
  • Arweave: Egy decentralizált adattárolási protokoll, amely állandó, masszívan redundáns fájltárolást szeretne kínálni.
  • Oxygen: Egy DeFi prime bróker protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kamatoztathassák a kihasználatlan eszközeiket.

Mi az a SOL token?

A Solana, akárcsak az okosszerződés-platformok túlnyomó többsége, saját natív gáztokennel rendelkezik – SOL néven. A Solana minden tranzakciója és okosszerződéses művelete SOL-t fogyaszt.

A SOL token a hálózat biztonságának támogatása érdekében stake-elhető is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy jutalomként az infláció egy részét megszerezzék.

Bár a funkció jelenleg nem elérhető, a SOL tokeneket végül a láncon belüli kormányzásra is használni fogják.

A token először 2020 márciusában indult el a Solana béta főhálózatán, és jelenleg a piaci kapitalizáció alapján a 20 legnagyobb kriptovaluta közé tartozik.

Solana: Merre tart?

Bár a Solana 2017 óta fejlesztés alatt áll, csak 2021 márciusa óta működik a béta mainnetjén, és nincs egyértelmű ütemterv arra vonatkozóan, hogy mikor kerül le a béta címke.

A legtöbb bétaplatformmal ellentétben azonban a Solana már gyártásra kész, és a béta címke elsősorban az esetlegesen még meglévő kisebb hibákra vagy csuklásra vonatkozik.

Ami a Solana következő lépéseit illeti, a platform 2021. május 15. és június 7. között rendezi meg a Solana Season Hackathont, ahol a csapatok versenyezhetnek azért, hogy részesedést nyerjenek az akár 1 millió dolláros nyereményből.

Ezen túlmenően öt új kriptopénzalap nemrégiben egyenként 20 millió dollárt ígért a Solanára épülő projektek fejlesztésének támogatására Kínában – ezzel segítve a platform globális elérhetőségének megszilárdítását.

Olvastad már? Kiyosaki szerint jön a válság, és a bitcoint sem fogja kímélni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

A nagy piaci szereplők ezen a héten vásárolnak kriptovalutákat

Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, egyes kulcsszereplők figyelemre méltó lépéseket tesznek a kriptopénzpiacon. Ezek a piacvezetők befektetési döntései gyakran jelzik a trendeket, értékes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!