Mi az a Solana?

-

A Solana lenyűgöző sebességgel és egy fejlődő dapp ökoszisztémával büszkélkedhet, de még mindig béta fázisban üzemel.
A decentralizált alkalmazásokat, vagy dappokat széles körben a blokklánc egyik legfontosabb felhasználási esetének tekintik.

Az elmúlt néhány évben a dappok ugrásszerű fejlődéseken estek át, a dappfejlesztők a játékoktól kezdve a decentralizált pénzügyi (defi) platformokig mindent útjára indítottak a blokkláncon – és ezzel párhuzamosan a felhasználói érdeklődés is robbanásszerűen megnőtt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

De van egy probléma. Ezeknek a dappoknak a túlnyomó többsége Ethereumon fut, amely nehezen tudott lépést tartani a féktelen kereslettel, ami a hálózat túlterheltségéhez és a tranzakciós díjak emelkedéséhez vezetett.

Most a Solana – egy blokkláncplatform, amelynek kezdetei 2017-re nyúlnak vissza – arra törekszik, hogy belépjen ebbe a résbe, és sikerrel járjon ott, ahol az Ethereum jelenleg is küszködik.

Mi az a Solana?

A Solana egy fejlett, nyílt forráskódú blokkláncprojekt, amely több áttörő technológiát szeretne kihasználni a dappok következő generációjának működtetéséhez.

A projekt arra összpontosít, hogy egy nagymértékben skálázható, biztonságos és maximálisan decentralizált platformot biztosítson, amely potenciálisan több ezer csomópontot képes fenntartani anélkül, hogy feláldozná az áteresztőképességet – ezzel segít elkerülni néhány olyan kihívást, amellyel a konkurens rendszerek szembesülnek.

2017-ben, az ICO-boom idején alapították, és több mint 25 millió dollárt gyűjtött össze különböző privát és nyilvános értékesítési körökben.

A platform 2020 márciusában került mainnetre, de még mindig bétaverzióban működik.

Hogyan működik a Solana?

A Solana egyik legfontosabb megkülönböztető jellemzője a Proof of Stake (PoS) konszenzusrendszer, amelyet egy úgynevezett Tower Consensus néven ismert eljárás is erősít.

Ez egy olyan rendszer egyik változata, amely lehetővé teszi, hogy az elosztott hálózatok a rosszindulatú csomópontok támadásai ellenére is elérjék a konszenzust, ez az úgynevezett Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) módszer.

A Solana PBFT-implementációja egy második újszerű protokoll, a Proof of History (PoH) segítségével egy globális időforrást kényszerít ki a blokkláncban.

Ez lényegében egy krónikát biztosít a korábbi eseményekről a blokkláncon, biztosítva, hogy legyen egy közös feljegyzés arról, hogy mi és mikor történt – amolyan állandó hivatkozásként.

A Tower Consensus kihasználja ezt a szinkronizált órát, hogy csökkentse a tranzakciók ellenőrzéséhez szükséges feldolgozási teljesítményt, mivel a korábbi tranzakciók időbélyegeit már nem kell kiszámítani.

Ennek köszönhetően a Solana olyan átviteli teljesítményt képes elérni, amely mellett a legtöbb versenytárs eltörpül (erről később).

Ezen túlmenően a Solana számos más újítást is tartalmaz, amelyek segítségével kiemelkedik a versenytársak közül.

Ezek közé tartozik a tranzakciók „párhuzamosítási” technológiája, a Sealevel.

Ez lehetővé teszi a párhuzamos intelligens szerződések futását, amely optimalizálja az erőforrásokat, és biztosítja, hogy a Solana képes legyen horizontálisan skálázódni a GPU-kon és SSD-ken.

A Solana emellett teljesen lemondott a más platformok által használt mempool-rendszerről, és ehelyett a tranzakciókat még az előző tranzakciós tétel véglegesítése előtt továbbítja a validátoroknak.

Ez segít maximalizálni a visszaigazolási sebességet, és növeli az egyidejűleg és párhuzamosan kezelhető tranzakciók számát. Ez a technológia „Gulf Stream” néven ismert.

Mi ebben a különleges?

Amikor decentralizált alkalmazásokról van szó, a sebesség számít. Ezt bizonyítják az Ethereum-hálózat jelenlegi szűk keresztmetszetei is.

A Solana azonban jelenleg nem szenved ezektől a problémáktól a nagy áteresztőképességű architektúrájának köszönhetően.

A Solana azt állítja, hogy blokklánca csúcsterhelés esetén is több mint 50.000 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként (TPS), ami vitathatatlanul a jelenleg működő leggyorsabb blokklánccá teszi.

Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez közel 1000-szer gyorsabb, mint a bitcoin (maximális áteresztőképesség ~5-7 TPS) és több mint 3000-szer gyorsabb, mint az Ethereum (maximális áteresztőképesség ~15 TPS).

A Solana továbbá 400-800 milliszekundumos átlagos blokkidővel és 0,000005 SOL (azaz az egy cent töredéke) átlagos tranzakciós díjjal üzemel.

Ez, a hatalmas skálázhatóságával együtt, jó helyzetbe hozza a decentralizált alkalmazások kiszolgálására, amelyek potenciálisan több tízezer egyidejű felhasználót képesek támogatni anélkül, hogy megrogynának a terhelés alatt.

A Solana ezt a skálázhatóságot anélkül éri el, hogy másodszintű vagy láncon kívüli technológiákhoz folyamodna, és semmilyen formában nem használ shardingot.

Ezáltal egyike azon kevés első rétegű blokkláncoknak, amelyek képesek több mint 1000 TPS-t elérni.

Néhány platformmal ellentétben gyakorlatilag bárki hozzáfoghat egy Solana validátorral a hitelesítéshez, és segíthet a hálózat biztonságának biztosításában.

A folyamat teljesen engedély nélküli, bár a felhasználóknak néhány alapvető hardvert kell fenntartaniuk a részvételhez – nevezetesen egy olyan szervert, amely megfelel az itt vázolt minimális specifikációknak.

Összességében a hálózat jelenleg közel 1000 validátorral büszkélkedhet, így ez az egyik legszélesebb körben elterjedt blokklánc.

Ki építkezik a Solanán?

Mint sok 2017-es okosszerződés-képes platform, a Solana is rendelkezik már egy jól fejlett és gyorsan növekvő dapp ökoszisztémával, amelyek közül sokan pontosan a defi-rést használják ki.

A Solana legnépszerűbb dAppjai közé jelenleg a következők tartoznak:

  • O3Swap: Ethereum, Binance Smart Chain, NEO és Huobi Eco likviditási forrásokkal kompatibilis, láncon átívelő aggregációs protokoll.
  • SolStarter: Egy IDO launchpad a Solanára épülő projektek számára.
  • Arweave: Egy decentralizált adattárolási protokoll, amely állandó, masszívan redundáns fájltárolást szeretne kínálni.
  • Oxygen: Egy DeFi prime bróker protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kamatoztathassák a kihasználatlan eszközeiket.

Mi az a SOL token?

A Solana, akárcsak az okosszerződés-platformok túlnyomó többsége, saját natív gáztokennel rendelkezik – SOL néven. A Solana minden tranzakciója és okosszerződéses művelete SOL-t fogyaszt.

A SOL token a hálózat biztonságának támogatása érdekében stake-elhető is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy jutalomként az infláció egy részét megszerezzék.

Bár a funkció jelenleg nem elérhető, a SOL tokeneket végül a láncon belüli kormányzásra is használni fogják.

A token először 2020 márciusában indult el a Solana béta főhálózatán, és jelenleg a piaci kapitalizáció alapján a 20 legnagyobb kriptovaluta közé tartozik.

Solana: Merre tart?

Bár a Solana 2017 óta fejlesztés alatt áll, csak 2021 márciusa óta működik a béta mainnetjén, és nincs egyértelmű ütemterv arra vonatkozóan, hogy mikor kerül le a béta címke.

A legtöbb bétaplatformmal ellentétben azonban a Solana már gyártásra kész, és a béta címke elsősorban az esetlegesen még meglévő kisebb hibákra vagy csuklásra vonatkozik.

Ami a Solana következő lépéseit illeti, a platform 2021. május 15. és június 7. között rendezi meg a Solana Season Hackathont, ahol a csapatok versenyezhetnek azért, hogy részesedést nyerjenek az akár 1 millió dolláros nyereményből.

Ezen túlmenően öt új kriptopénzalap nemrégiben egyenként 20 millió dollárt ígért a Solanára épülő projektek fejlesztésének támogatására Kínában – ezzel segítve a platform globális elérhetőségének megszilárdítását.

Olvastad már? Kiyosaki szerint jön a válság, és a bitcoint sem fogja kímélni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!