1,8 milliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az angol rendőrség

-

Kínában indult útjára az a bitcoin befektetési csalás, amely közel 130 ezer károsulttól zsákmányolt pénzt.

Az elkövető, Yadi Zhang egy angol állampolgár, Jian Wen segítségével, bitcoinon keresztül próbálta tisztára mosni a megszerzett javakat. A rendőrség ebből 61 ezer bitcoin foglalt le.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Jian Wen a tárgyalását várja, három rendbeli pénzmosás miatt, valamint amiért együttműködött Yadi Zhang-gal, akinek a valódi neve Zhimin Qian.

Egy hamis kínai bitcoin befektetési rendszer

A vádak alapján Zhang egy befektetési sémát üzemeltetett Kínában, amely során nagyjából 6,34 milliárd dollárnyi pénzt csalt ki az áldozataiból 2014 és 2017 között.

Ezt a pénzt később bitcoinra váltotta, majd 2017-ben Londonba költözött, és új személyazonosságot szerzett, hogy megtévessze a kínai hatóságokat.

Jian Wen 2007 óta élt Angliában, 2018-ban pedig állampolgárságot kapott, a vádak alapján segítséget nyújtott Zhang-nak, hogy tisztára tudj mosni a törvénytelenül szerzett pénzt.

Az angol ügyészség tisztviselője, Gillian Jones elmondta, hogy Wen közreműködésével tudta Zhang a birtokában lévő bitcoint különböző értéktárgyakra váltani, ékszerekre, luxuscikkekre.

Emellett egy 12,5 millió font értékű londoni ingatlant is megpróbáltak megvásárolni a pénzzel, egy jogi cég közreműködésével, ez viszont nem sikerült, mivel a vállalat nem tudott meggyőződni a bitcoin eredetéről, így elálltak az üzlettől.

Wen-t felmentette a bíróság, mivel elmondása alapján Zhang tiktáraként dolgozott, és elhitte, mikor Zhang elmondta neki, hogy a bitcoin teljesen törvényes forrásból származik.

Az ügyészség arról is beszámolt, hogy lefoglaltak több elektronikus eszközt is Zhang ingatlanaiból illetve széfeiből, amelyek összesen több, mint 61 ezer bitcoint tartalmaztak.

2021-ben a hatóságok által lefoglalt kriptopénzek értéke elérte az 1,77 milliárd dollárt, amely az egyik legnagyobb lefoglalt mennyiségnek számít a világon.

Mai árfolyamon számolva viszont ez a 61 ezer bitcoin már 2,6 milliárd dollárt ér.

Wen tárgyalása még folyamatban van, Zhang pedig a gyanú szerint elhagyta Angliát, és a mai napig szökésben van.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A bitcoinhoz köthető lefoglalási ügyek terén viszont nem Zhang esete az egyedüli.

Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy a német rendőrség több, mint 50 ezer bitcoint foglalt le, 2 milliárd dollár értékben, két gyanúsítottól, akik a vádak szerint kalózoldalakat üzemeltettek.


Olvastad már? Íme, mikor indulhat el az Ethereum Dencun frissítés

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin 100.000 dollárig: A mélypont és a robbanásszerű mozgások elemzése

A Bitcoin gyorsan 10%-ot esett, ami széleskörű félelmet okozott. A befektetők közül sokan súlyosan érintettek, számos befektető jelentős veszteségekkel és likvidálással néz szembe. Anthony Pompliano...

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

A Chainlink készen áll a nagy kitörésre?

A Chainlink (LINK) hetekig tartó csökkenés után erős fellendülést produkált. A közelmúltban bekövetkezett fordulat során a 12,96 dollár körüli támaszszintet is átlépte. Az ebből a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!