Paul Krugman szerint a kínai jüan nem jelent kihívást a dollár uralmára

-

A Nobel-díjas közgazdász a New York Times hasábjain publikált egy cikket, amelyben elmondta, a dollártól való elszakadás trendje világszerte erősödik, a megoldást viszont nem a kínai jüan fogja elhozni.

A dollár szerepe leértékelődik a nemzetközi kereskedelemben, annak ellenére, hogy az elmúlt két évtizedben a Federal Reserve felmérései alapján továbbra is domináns pénzeszközként használják a világon.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Krugman szerint ez azt sugallja, hogy a közeljövőben nem kell attól tartani, hogy az amerikai dollár státusza nagymértékben megfakulna.

Nem titok viszont, hogy a világ központi bankjai egyre kisebb mértékben tartják a tartalékaikat dollárban.

2000-ben a pénztartalékok 71%-át a dollár tette ki, ez 2020-ra viszont 58%-ra csökkent.

Ennek egyik lehetséges oka lehet az a sokak által osztott nézet, hogy az USA fegyverként használja a dollárt, és a gazdasági szankciókat.

„A csökkenés nem elsősorban az alternatív eszközökbe történő átváltásnak tudható be. Sokkal valószínűbb, hogy kisebb súlyú valutákban van a pénz, kanadai vagy ausztrál dollárban, mintegy diverzifikációként. A világ minden prominens valutáját az USA szövetségesei bocsátják ki, és mindegyikük közreműködik az oroszok elleni szankciókban. A geopolitikai ellenfeleknek nincs túl sok lehetősége, hogy mire cserélhetnék a dollárt.”

Krugman úgy véli, kicsi az esély arra, hogy például a kínai jüan lecserélje a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját.

A kínai gazdaság a világ legnagyobbjai között van, a mandarin nyelv viszont nem valószínű, hogy lecseréli az angolt a nemzetközi kereskedelemben, és ugyanígy nem valószínű az sem, hogy a jüant fogja a világ használni a dollár helyett.

A mandarin nyelvet kevesen használják második nyelvként, a pénzzel kapcsolatban pedig rendkívül fontos faktor, hogy Kínában aktív tőkekontroll létezik.

„A dollár dominanciája nem fog örökké tartani. Semmi sem tart örökké. De a de-dollarizáció körüli felhajtás egyelőre csak felhajtás. Jelenleg a dollár a domináns pénznem, mivel nincsen megfelelő alternatívája.”

Számos szakértő figyelmeztetett már a dollár végnapjaira, köztük a népszerű pénzügyi író, Robert Kiyosaki, a veterán befektető Jim Rogers, vagy az S&P Global közgazdásza, Paul Gruenwald.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az elterjedt nézetek alapján a dollárt nagy valószínűséggel lecserélő pénznem a BRICS által kibocsátott aranyfedezetű közös valuta lenne, ilyen viszont még nem létezik.

Az USA pénzügyminisztere, Janet Yellen szerint ráadásul az sem biztos, hogy egy ilyen pénz tényleges veszélyt jelentene a dollárra.

Olvastad már? A Bitcoin tőkebeáramlása a múlt emlékeit idézi

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: swisseconomic

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

200 dolláros havi stratégia, hogy 2024-ben vagyonra tegyen szert a kriptobizniszben

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg nyugodt, sokan egy közelgő bikafutást várnak. Az altcoinok különösen mélyponton vannak, és felkészültek a jelentős emelkedésre. Ezen radar alatti lehetőségek gondos kiválasztásával egy...

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

A Shiba Inu ETF beindítja a pletykákat és 4.000%-os égési rátát vált ki, de ez a másik token gyorsabban fog égetni

Vendégbejegyzés A Shiba Inu (SHIB) közösség izgalomtól és spekulációktól pezseg egy lehetséges Shiba Inu ETF-ről szóló pletykák miatt. A pletyka nagy érdeklődést váltott ki, és a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!