Paul Krugman szerint a kínai jüan nem jelent kihívást a dollár uralmára

-

A Nobel-díjas közgazdász a New York Times hasábjain publikált egy cikket, amelyben elmondta, a dollártól való elszakadás trendje világszerte erősödik, a megoldást viszont nem a kínai jüan fogja elhozni.

A dollár szerepe leértékelődik a nemzetközi kereskedelemben, annak ellenére, hogy az elmúlt két évtizedben a Federal Reserve felmérései alapján továbbra is domináns pénzeszközként használják a világon.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Krugman szerint ez azt sugallja, hogy a közeljövőben nem kell attól tartani, hogy az amerikai dollár státusza nagymértékben megfakulna.

Nem titok viszont, hogy a világ központi bankjai egyre kisebb mértékben tartják a tartalékaikat dollárban.

2000-ben a pénztartalékok 71%-át a dollár tette ki, ez 2020-ra viszont 58%-ra csökkent.

Ennek egyik lehetséges oka lehet az a sokak által osztott nézet, hogy az USA fegyverként használja a dollárt, és a gazdasági szankciókat.

„A csökkenés nem elsősorban az alternatív eszközökbe történő átváltásnak tudható be. Sokkal valószínűbb, hogy kisebb súlyú valutákban van a pénz, kanadai vagy ausztrál dollárban, mintegy diverzifikációként. A világ minden prominens valutáját az USA szövetségesei bocsátják ki, és mindegyikük közreműködik az oroszok elleni szankciókban. A geopolitikai ellenfeleknek nincs túl sok lehetősége, hogy mire cserélhetnék a dollárt.”

Krugman úgy véli, kicsi az esély arra, hogy például a kínai jüan lecserélje a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját.

A kínai gazdaság a világ legnagyobbjai között van, a mandarin nyelv viszont nem valószínű, hogy lecseréli az angolt a nemzetközi kereskedelemben, és ugyanígy nem valószínű az sem, hogy a jüant fogja a világ használni a dollár helyett.

A mandarin nyelvet kevesen használják második nyelvként, a pénzzel kapcsolatban pedig rendkívül fontos faktor, hogy Kínában aktív tőkekontroll létezik.

„A dollár dominanciája nem fog örökké tartani. Semmi sem tart örökké. De a de-dollarizáció körüli felhajtás egyelőre csak felhajtás. Jelenleg a dollár a domináns pénznem, mivel nincsen megfelelő alternatívája.”

Számos szakértő figyelmeztetett már a dollár végnapjaira, köztük a népszerű pénzügyi író, Robert Kiyosaki, a veterán befektető Jim Rogers, vagy az S&P Global közgazdásza, Paul Gruenwald.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az elterjedt nézetek alapján a dollárt nagy valószínűséggel lecserélő pénznem a BRICS által kibocsátott aranyfedezetű közös valuta lenne, ilyen viszont még nem létezik.

Az USA pénzügyminisztere, Janet Yellen szerint ráadásul az sem biztos, hogy egy ilyen pénz tényleges veszélyt jelentene a dollárra.

Olvastad már? A Bitcoin tőkebeáramlása a múlt emlékeit idézi

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: swisseconomic

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!