Októberben nő a Bitcoin volatilitása: Valami új kezdete?

-

A Bitcoin (BTC) volatilitása 2023-ban heves viták tárgya volt. Az értékek történelmi mélypontra zuhanásával drámai változás figyelhető meg a befektetők hangulatában egy olyan eszköz esetében, amely kriptós berkeken kívül a vad kilengéseiről volt ismert.

A szeptember hónapja sem bizonyult kivételnek, mivel a Bitcoin az egész időszak alatt elnyomott maradt.

Volatilitási kiugrás októberben

Október elejétől azonban a dolgok egészen drasztikusan megváltoztak. A Bitfinex kriptokereskedési platform jelentése szerint a Bitcoin történelmi 24 órás volatilitása október 2-án több mint négyszeresére nőtt.

Sőt, ahogy az alábbiakban jelezzük, a napi történelmi volatilitás a 200 napos exponenciális mozgóátlag felett tartózkodott.

Ez lényegében azt jelentette, hogy a Bitcoin október eleje óta volatilisebb volt, mint az elmúlt 200 napban.

bitcoin
Forrás: Bitfinex

Érdekes módon az implicit vagy előretekintő volatilitás magasabb volt, mint a historikus volatilitás.

A beszámoló közzétételének időpontjában az implikált volatilitás 37,8%-os volt, míg a historikus volatilitás 32,4%-on állt.

A beavatatlanok számára a történelmi volatilitás egy adott eszköz múltbeli ármozgásait tükrözi, míg az implikált volatilitás az opciós szerződések árai alapján az ármozgások jövőbeli várakozásait méri.

Ebből kiindulva a Bitfinex elemzői azt jósolták, hogy a megnövekedett volatilitás jelenlegi trendje egész októberben kitart.

bitcoin
Forrás: Bitfinex

A Bitcoin és a részvények ellentétes irányba mozognak

A Bitcoin októberi ármozgásának másik figyelemre méltó aspektusa a részvénypiacról való leválása volt.

Az IntoTheBlock szerint a Bitcoin és a főbb részvényindexek, például a Nasdaq 100 és az S&P 500 közötti 30 napos korrelációs együttható -0,3 és -0,5-re csökkent.

Egyszerűen fogalmazva, a részvénypiac és a Bitcoin-piac ellentétes irányban mozgott.

Forrás: IntoTheBlock

Ezek a megállapítások jól tükröződtek a kérdésben szereplő eszközök árfolyam-pályáján.

Az elmúlt két hónap nagy részében a Bitcoin az amerikai részvénypiachoz képest erőteljesebb eséseket tapasztalt.

Ráadásul a BTC korábban érte el a tartomány alját, mint az S&P 500 index. Történelmileg a két pénzügyi eszköz ugyanazon a hullámhosszon mozgott.

Forrás: IntoTheBlock

A cikk írásakor a Bitcoin 27.371 dolláron cserélt gazdát, ami 0,5%-os emelkedést jelentett az elmúlt 24 órában – derült ki a CoinMarketCap adataiból.

A világ legnagyobb piaci tőkeértékű eszköze a 24 órás kereskedési volumenben 16,41%-os ugrást könyvelhetett el.

Olvastad már? A Wall Street Memes 1 millió dollárnyi tokent vásárol vissza – Ez lesz 2024 legjobb kriptója?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az 5 legjobb kripto, amire érdemes odafigyelni ezen a hétvégén: Ripple (XRP), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Solana (SOL) és a ScapesMania

Vendégbejegyzés A kriptopénzpiac jelenleg egy mozgalmas időszakot él át, számos kulcsfontosságú szereplő jelentős lépéseket tesz. Ezek közül a Ripple (XRP), a Cardano (ADA), a Polygon (MATIC), a...

Bitcoin Cash (BCH) technikai elemzés 11.30.

Prémium Bitcoin Cash (BCH) A Bitcoin Cash (BCH) árfolyama kissé csökkent azóta, hogy június 30-án elérte a 329 dolláros éves csúcsot. November 21-én az árfolyam kitört egy rövid...

Mozgolódnak a BTC-bálnák

A BTC árfolyama a 40 ezer dollárhoz közelít, de a bálnák még mindig tartják a pozícióikat. A kérdés, hogy mikor kezdenek eladásba? Az elemzők szerint...

A Tron alapítója szerint nem tudják megszabni, hogy kik használhatják a protokollt

Justin Sun a Tron alapítója nemrégiben a közösségi médiában utasította vissza a Reuters vádjait, amelyek szerint a hálózatát bűnözők is használják, mégpedig egyre nagyobb mértékben. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!