Ciprus szigorú törvények alapján szabályozza a kriptotőzsdéket

-

Ciprus egy friss helyi médiaértesülés szerint módosítani fogja az országban működő kriptotőzsdei cégek körüli törvényeit.

A ciprusi pénzügyminisztérium a hatályos pénzmosás megelőzéséről és visszaszorításáról szóló törvény módosítását tervezi.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A minisztérium a parlamenti jogi bizottság elé terjesztette a módosítások sorát.

Célja, hogy Ciprust összhangba hozza a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) által a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre (AML/CFT) vonatkozóan meghatározott nemzetközi előírásokkal és a MONEYVAL 2022. novemberi jelentésében foglalt ajánlásokkal.

A módosítások előírják, hogy minden kriptoeszközökkel foglalkozó szolgáltatónak regisztrálnia kell magát az ország pénzügyi szabályozó hatóságánál, a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (CySEC).

A más európai államokban már bejegyzett kriptotársaságoknak is regisztrálniuk kell a CySEC-nél. Ezt a záradékot maga a Bizottság foglalta bele a módosításokba.

Megsértés esetén a szankciók a 350.000 euróig terjedő pénzbírságtól az öt évig terjedő szabadságvesztésig vagy a kettő kombinációjáig terjednek.

Az EU-tag Ciprus a MiCA előtt szigorítja a kriptószabályokat

A ciprusi kormány konzultált a ciprusi ügyvédi kamarával, amely aggodalmának adott hangot a törvény hatályával kapcsolatban.

Konkrétan megkérdőjelezte azt a követelményt, hogy a más uniós tagállamokban már bejegyzett kriptotársaságoknak Cipruson is be kell jegyeztetniük magukat.

Nevezetesen, az ügyvédi kamara javasolta, hogy az építsék be a törvénybe. Jelenleg a rendelkezés nem része Ciprus jogszabályi keretének.

A pénzügyminisztérium azonnal válaszolt, hogy a törvény összhangban van az Európai Unión (EU) belül működő egységes piaccal.

Hangsúlyozzák, hogy a CySEC rendelkezik hatáskörrel a Cipruson szolgáltatásokat nyújtó kripto cégek felett, tekintettel a más uniós államokban fennálló szabályozási státuszukra.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


2022 novemberében az Európai Unió Blokklánc Megfigyelőközpontja és Fóruma jelentést tett közzé „EU Blockchain Ecosystem Developments” címmel. A jelentés szerint Ciprus, az EU tagállama 48 blokklánccéggel rendelkezik.

A kriptopénz adóköteles eszköznek számít az országban. A kriptokereskedelemből származó jövedelmet 12,5%-kal adóztatja a társasági adó keretében.

Ciprus azért hajtja végre ezeket az intézkedéseket, mert az EU-ban 2024-ben lép életbe a kriptoeszközök piacaira vonatkozó rendelet (Markets in Crypto-Assets, MiCA).


Olvastad már? Befolyásolja-e a bálnák csökkenő aktivitása az XRP-t?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!