Alexander Vinnik, a BTC-e állítólagos korábbi üzemeltetője ügyvédjének állítása szerint a görög legfelsőbb bíróság súlyosan megsértette ügyfelei jogait – írja a TASS orosz állami hírügynökség november 19-i cikkében.

Olvastad már? Félelem,utálat vagy lehetőség: hogyan kezelik a kereskedők az árfolyam zuhanását?

 

A 39 éves orosz Vinniket, más néven „Mr. Bitcoin”-t az Egyesült Államok hivatalos szervei helyezték vád alá, majd 2017. július 25-én Görögországban fogták el a BTC-e váltón keresztül elkövetett 4 milliárd dollár értékű csalás és pénzmosás vádjával erről már korábban irt a kritpoworld.hu számos beszámolót.

Oroszország és Franciaország is kérte a férfi kiadatását további csalási vádak sorozatai miatt, amikor pedig a thessaloniki bíróság nyáron úgy döntött eleget tesz a kéréseknek, Vinnik pedig fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bíróságon hozott határozat ellen.

Ahogy a TASS is írja, Zoya Constantopoulous, Vinnik ügyvédje a héten azzal vádolta meg a legfelsőbb bíróságot, hogy ügyfele kérései ellenére sem adták ki a hivatalos dokumentumok fordítását, amely így – az ügyvéd érvelése alapján – a vádlott jogainak megsértése:

 

„Mivel november 17-én Vinnik nem kapta kézhez a francia kiadatási kérelem hivatalos fordítását … ezek a dokumentumok nem kerültek lefordításra orosz nyelvre, nem hitelesíthetőek.”

 

Az ügyvéd továbbá nemzetiség alapján történő diszkriminációval is vádolja a görög bíróságot, állítása szerint “egy görög állampolgár esetén nem így jártak volna el”.

Vinnik törvényes képviselői úgy vélik, hogy a férfi kiadatása a francia kérelmezőknek később amerikai kiadatással végződhet. Az orosz külügyminisztérium annyit fűzött a júliusi eseményekhez, hogy a görög hatóságok “tovább bonyolítják az Oroszországgal való viszonyukat”.

Szerintük saját kiadatási kérelmük priorítást élvez a franciákéval szemben.

Az összeférhetetlen kérelmek kérdését mindenesetre vagy a görög Igazságügyi Minisztérium, vagy az ország kormánya fogja rendezni – szögezi le a TASS.

A BTC-e 2017 júliusi bezárását követően az Egyesült Államok 110 millió dolláros büntetést szabott ki a tőzsdére, és további 12 milliót Vinnikre, a pénzmosás ellenes rendelkezések megszegésében játszott állítólagos szerepe miatt.

Míg Vinnik továbbra is ártatlannak vallja magát, és tagadja, hogy ő lett volna a váltó üzemeltetője. A vádlottat egyébként a 2011-es Mt. Gox hackkel is kapcsolatba hozták. Egyes kriptobiztonsági szakértők állítása szerint ugyanis közvetlen kapcsolatban áll az incidenssel.

A New York Times idén ősszel írt arról, hogy a BTC-e váltót azoknak a pénzeknek a kezelésével vádolják, amelyeket amerikai nyomozók szerint az orosz katonai hírszerzés használhatott demokrata emailek feltörésére a 2016-os választások előtt.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estét!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!