Alexander Vinniket, a BTC-e bitcoin platform volt adminisztrátorát Görögországban tartóztatták le múlt éven egy kiberbűnözés miatt kiadott elfogatóparancs értelmében. A görög bíróság elrendelte, hogy kiadják Franciaországnak.

Az Egyesült Államok és Oroszország szintén meg szerette volna kapni Vinniket. A gyanúsított ügyvédje, Ilias Spyrliadis azt mondta, Vinniknek nincs ellenére a bíróság döntése – írta az Associated Press.

A Görög Legfelsőbb Bíróság Vinniket előzőleg az Egyesült Államoknak szerette volna kiadni, hogy ott nézzen szembe a több milliárd dollárnyi bitcoinnal végzett pénzmosásának vádjával. Görögországban múlt éven tartóztatták le egy amerikai elfogatóparancs értelmében.

Franciaország kapta meg a jogokat

Franciaország pénzmosással, bűnszervezetben való részvétellel és zsarolással vádolja Vinniket. A hatóságok azt állítják, hogy Vinnik ezreket csapott be kibertámadásaival saját bitcoin platformján keresztül. A francia rendőrség szerint Vinnik 133 millió eurót mosott tisztára, 20.643 bitcoin segítségével.

Vinnik, aki most görög börtönben ül, tagadja a vádakat.

Eközben az orosz hatóságok megújították Vinnik Oroszországnak való kiadatási kérelmét, csalás vádjának gyanújával. A görög bíróság először az orosz kérelmet támogatta. A második kérelem növelte a pénzösszeget, a csalás összegének megfelelő 750 millió rubellel (12 millió dollár).

Egy európai elfogatóparancs normális esetben elsőbbséget élvezne a többi kiadatással szemben, mondta Spyliadis, ami azt jelenti, hogy Franciaország lehetne az első ország, amely a Vinnik ellen eljárást indíthatna.

Veszélyben Vinnik

Májusban a görög hatóságok összeesküvésről számoltak be, amely Vinnik meggyilkolását tűzte ki célul. A rendőrség még korábban ebben az évben fedezte fel, de nem jelentette. Állítólag az egészet valahonnan Oroszágból rendelték meg, miután a bíróság elutasította az Egyesült Államoknak való kiadatást. Ez azt jelentheti, hogy valaki nem örülne neki, ha Vinniket Oroszországnak adnák ki.

Vinnik a jelentések alapján Oroszországban elismerte bűnét, és már arra is felkészült, hogy együttműködjön a helyi nyomozókkal. Vinnik és ügyvédei úgy vélik, Oroszország lenne a legmegfelelőbb hely.

Vinniket az Egyesült Államok kormányának kérésére tartóztatták le. Úgy gondolják, ő volt a BTC-e kriptováltó ügyvezető igazgatója, habár a tőzsde állítása szerint még csak az alkalmazottjuk sem volt.

Vinnik letartóztatása után a rendőrség letiltotta a BTC-e domént. A váltó később WEX néven indulhatott újra.

 

Forrás: ccn.com