A görög bíróság kiadja Franciaországnak az állítólagos BTC csalót

-

Alexander Vinniket, a BTC-e bitcoin platform volt adminisztrátorát Görögországban tartóztatták le múlt éven egy kiberbűnözés miatt kiadott elfogatóparancs értelmében. A görög bíróság elrendelte, hogy kiadják Franciaországnak.

Az Egyesült Államok és Oroszország szintén meg szerette volna kapni Vinniket. A gyanúsított ügyvédje, Ilias Spyrliadis azt mondta, Vinniknek nincs ellenére a bíróság döntése – írta az Associated Press.

A Görög Legfelsőbb Bíróság Vinniket előzőleg az Egyesült Államoknak szerette volna kiadni, hogy ott nézzen szembe a több milliárd dollárnyi bitcoinnal végzett pénzmosásának vádjával. Görögországban múlt éven tartóztatták le egy amerikai elfogatóparancs értelmében.

Franciaország kapta meg a jogokat

Franciaország pénzmosással, bűnszervezetben való részvétellel és zsarolással vádolja Vinniket. A hatóságok azt állítják, hogy Vinnik ezreket csapott be kibertámadásaival saját bitcoin platformján keresztül. A francia rendőrség szerint Vinnik 133 millió eurót mosott tisztára, 20.643 bitcoin segítségével.

Vinnik, aki most görög börtönben ül, tagadja a vádakat.

Eközben az orosz hatóságok megújították Vinnik Oroszországnak való kiadatási kérelmét, csalás vádjának gyanújával. A görög bíróság először az orosz kérelmet támogatta. A második kérelem növelte a pénzösszeget, a csalás összegének megfelelő 750 millió rubellel (12 millió dollár).

Egy európai elfogatóparancs normális esetben elsőbbséget élvezne a többi kiadatással szemben, mondta Spyliadis, ami azt jelenti, hogy Franciaország lehetne az első ország, amely a Vinnik ellen eljárást indíthatna.

Veszélyben Vinnik

Májusban a görög hatóságok összeesküvésről számoltak be, amely Vinnik meggyilkolását tűzte ki célul. A rendőrség még korábban ebben az évben fedezte fel, de nem jelentette. Állítólag az egészet valahonnan Oroszágból rendelték meg, miután a bíróság elutasította az Egyesült Államoknak való kiadatást. Ez azt jelentheti, hogy valaki nem örülne neki, ha Vinniket Oroszországnak adnák ki.

Vinnik a jelentések alapján Oroszországban elismerte bűnét, és már arra is felkészült, hogy együttműködjön a helyi nyomozókkal. Vinnik és ügyvédei úgy vélik, Oroszország lenne a legmegfelelőbb hely.

Vinniket az Egyesült Államok kormányának kérésére tartóztatták le. Úgy gondolják, ő volt a BTC-e kriptováltó ügyvezető igazgatója, habár a tőzsde állítása szerint még csak az alkalmazottjuk sem volt.

Vinnik letartóztatása után a rendőrség letiltotta a BTC-e domént. A váltó később WEX néven indulhatott újra.

 

Forrás: ccn.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!