Nehéz napok köszönthetnek a bányászokra, kevesebb bitcoinhoz juthatnak

-

A bitcoin bányászoknak keményebb időszakre kell felkészülniük az április 20-án lezajlott negyedik felezés után.

A régóta várt esemény során a blokkonkénti jutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent, ez jelentősen befolyásolja a bányászat nyereségességét.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Mivel kevesebb bitcoint termelnek naponta, a bányászoknak egyre inkább a tranzakciós díjakra és a magasabb árfolyamra kell támaszkodniuk, hogy nyereségesek maradjanak.

Jag Kooner, a Bitfinex kriptotőzsde derivatíva-részlegének vezetője szerint a bányászok megnövekedett nyomás alá kerülnek a csökkenő blokkjutalmak és az egyre kisebb árrés miatt.

Ez a kevésbé hatékony cégeket ez kiütheti a piacról, hacsak nem csökkentik a működési költségeiket, vagy jelentősen nem emelkedik a bitcoin árfolyama.

Újítás a túlélésért

Kooner úgy véli, hogy ez a változás lehetőséget is teremt az innovációra és a hatékonyságnövelésre az ágazaton belül.

A bányászok új, olcsóbb energiaforrásokkal rendelkező régiókba költözhetnek, vagy hatékonyabb bányászati technológiába fektethetnek a nyereségesség fenntartása érdekében.

Ennek viszont az lehet a hátulütője, hogy a kevésbé hatékony szereplők eltűnésével a bányászat a nagyobb és pénzügyileg stabilabb cégek között centralizálódhat.

Számos nagy bányászvállalat új, hatékony hardverbe fektetett, és több ezer bányászgépet telepített a meglévő gépparkja mellé, hogy növelje a teljesítményt, ez pedig kifejezetten nagy versenyelőnyt biztosíthat számukra a piacon maradáshoz.

A tranzakciós díj lehet a fő bevételi forrás

Kooner szerint a csökkent blokkjutalmak potenciális ellensúlyozója a tranzakciós díjak emelkedése lehet, amely akkor fordulhat elő, ha a tranzakciók iránti kereslet meghaladja a blokkokban rendelkezésre álló helyet.

Ekkor a díjak mértéke nagyon meg szokott drágulni, és a bányászok jövedelme ezzel párhuzamosan megemelkedik.

Ugyanakkor a magasabb tranzakciós díjak növelhetik a felhasználók költségeit, és kevésbé vonzóvá tehetik a Bitcoin hálózatot a kisebb tranzakciók számára.

Ezenkívül a Bitcoin hashrátájának tartós csökkenése alááshatja a hálózat biztonságába vetett bizalmat, ami egyes nézetek szerint negatívan befolyásolja a bitcoin elterjedését és árfolyamát.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az árfolyamemelkedés megoldaná a helyzetet

A magasabb tranzakciós díjak mellett a megnövekedett bitcoin árfolyam is ellensúlyozhatná a kisebb blokkjutalmakat.

Erre van is esély, hiszen a korábbi felezéseket a bitcoin árfolyamának rakétaszerű emelkedése követte, ez azonban számos tényezőtől függ, például a kereslettől, a befektetői hangulattól és a makrogazdasági helyzettől is, nem csak kizárólag a felezéstől.

Bár a bitcoin árfolyamának jövőbeli alakulásáról megoszlanak a vélemények, a közel-keleti feszültségek szünetet hozhatnak az elemzők által jósolt trendben, és nem biztos, hogy hamarosan erősödésnek indulhat az ár.

Kooner szerint a piaci hangulat az optimistából pesszimistává fordult, miután Irán dróntámadást hajtott végre Izrael ellen.

„Még kérdéses, hogy ez befolyásolja-e a Bitcoin alapvető működését, de a hangulat most határozottan óvatosabb, mint egy hete volt.”

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A kripto bálnák nagyban fogadnak a Raboo előértékesítésre az AVAX és a TRX előre jelzett csökkenése közepette

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!