Mit jelent a blokklánc forkja, vagyis elágazása?

-

Az elágazás valójában a rendszer frissítése. Mindegyik frissíti a szoftvert – általában valamilyen jobb irányba.

Miért van szükség a bitcoin forkjára?

Köztudott, hogy a Bitcoin-tranzakciók végrehajtásához 6 csomópont megerősítésére van szükség.

Jelenleg 300 ezer bitcointranzakció zajlik le napi szinten. Ez átszámítva 3,5 darab másodpercenként.

A VISA 1667, a paypal pedig 193 tranzakció/másodperces aránnyal büszkélkedhet a 2016-os év adatai szerint. Ahogyan nő a bitcoin iránti érdeklődés, úgy egyre égetőbbé válik az időben történő megerősítések kérdése is.

A folyamat lezajlásához szükséges idő ugyanis elképesztően megnövekedett az utóbbi időkben. Időnként akár 24 órába is telhet.

A tény jelentős hátráltató faktorrá vált, és akadályként szolgál abban, hogy a bitcoin e téren szálljon ringbe a bankokkal. A tranzakciók száma napról napra növekszik, a szoftver mégsem képes alkalmazkodni a változásokhoz.

A blockchain.info adatai szerint június 17-én egy tranzakció megerősítésének ideje akár a 2500 percet is elérte.

Ennélfogva a dicsőített kriptopénzek körüli csodálat elkezdett feloldódni, ahogyan mindenkiben egyértelművé vált, hogy a hálózat nem képes globális valutává válni tranzakciókezelési mechanizmusaiból kifolyólag.

Az összehasonlítást most a bankkártyákkal és paypalon végrehajtott tranzakciók számával végeztük.

Mivel a Bitcoin szoftverének korlátozásai a nagy számú tranzakciók feldolgozásával kapcsolatban egyértelmű volt, néhány szoftverfejlesztő megpróbált megoldást találni a problémára.

Talán mondani sem kell, hogy a gond a kirptopénz árfolyamára is nagy hatással van, mivel, amíg nem jutnak eredményre, a bitcoin továbbra is lufiként fog viselkedni, és soha nem fognak rá globális valutaként tekinteni. A szakemberek éppen ezért a blokklánc forkolásával álltak elő.

A szoftver forkolását nevezhetnénk a Bitcoin-szoftver frissítésének is. Ez azonban azt jelenti, hogy változásokat kell végrehajtani az eredeti szoftverben. Ha ezt megváltoztatjuk, annak a hálózatra is hatása lesz: elágazások jöhetnek létre a blokkláncon, ezért nevezzük forknak.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A forkok típusa

Soft fork (lágyelágazás) – laikusként meg kell érteni, hogy a soft fork olyan terjedelemben frissíti a szoftvert, hogy az alapszoftver változatlan maradjon.

A változás kicsi, ha bárki vissza szeretne térni a kezdeti szoftverhez, megteheti.

Tökéletes példa lehet a mobilalkalmazások frissítése: ha bármikor nem kérünk az új frissítésekből, az alkalmazás ugyanúgy működni fog, mivel az alapszoftver megegyezik.

Hard fork (súlyelágazás) – a hard fork egy nagy változást jelent a szoftverben. Ezt már szükséges frissíteni, ha továbbra is futtatni szeretnénk.

A szoftver frissítése nélkül nem futtathatod tovább a régi verziót. Ez visszaállíthatatlan.

A program nem fog futni, ha a felhasználó nem frissíti. Ha bármely okból bugot találnak a hard fork után, amely gondot okoz a szoftver működésében, a megoldás csak egy új hard fork, ha vissza szeretnék állítani a korábbi változatot.

Összegzés

A legtöbb frissítés általában csak soft fork. Ha fokozatosan a rendszerek több mint fele frissítésre kerül, a frissítésből hard fork lesz, a régebbi verzió pedig nem lesz futtatható.

Ez azért lehetséges, mert a szoftver legnagyobb részét egy olyan entitás kezeli, amely már döntési joggal rendelkezik.

Valamelyest ez is hasonlít az alkalmazások frissítéséhez. Ha az androidon egy alkalmazásra kijön egy frissítés, tanácsos azt frissíteni.

Még ha nem is frissíted, az appot tovább használhatod. Idővel azonban már annyira elavulttá válhat, hogy – például egy csevegőalkalmazás esetében – bizonyos funkciói nem lesznek kompatibilisek mások alkalmazásaival.

Olvastad már? Az Ethereum fejlesztői elhalasztják a „nehézségi bombát”

Forrás: cryptodaily.co.uk

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!