Az Ethereum fejlesztői elhalasztják a „nehézségi bombát”

-

Az Ethereum hálózat fejlesztői megegyeztek abban, hogy az úgynevezett nehézségi bomba, a PoS-rendszerre való átálláshoz szükséges egyik funkció aktiválását elhalasztják.
Emellett viszont növelni fogják a kriptopénz inflációját, pedig ezt a legtöbb csapat szereti elkerülni.

Újabb halasztás

Nemrégiben ért véget a legutóbbi vita, amely az Ethereum bányászati nehézsége körül forgott. A fejlesztők megegyezésre jutottak, a nehézségi bomba bevezetése újabb halasztást kapott.
A részletek tekintetében nem volt egyszerű közös nevezőre jutni, mivel a fejlesztők számos technikai problémával találták szembe magukat. Mindenesetre Tim Beiko a PegaSystől hivatalosan is megerősítette, a nehézséggel kapcsolatban egyelőre nem változtatnak, a következő 4 millió blokkig.
A becslések szerint a nehézségi bomba aktiválása 700 nap múlva lesz esedékes, ez nagyjából két évet jelent, azaz legkorábban 2021/22 fordulóján térnek vissza a témára.
Másrészről a proof of stake konszenzust használó Ethereum-változat, a Beacon Chain ennél jelentősen hamarabb, akár 2020 tavaszán elindulhat.
Mindeközben meg fogják növelni az ETH kibocsátását, napi kétezerrel. Jelenleg az ETH-ból napi 11600 kerül a bányászokhoz jutalomként, ez 13600-ra fog növekedni a várakozások alapján. Ez a nehézségi bomba előtti állapotnak felelne meg.

PoS- és PoW-hibrid jön, még a PoS előtt

Egy dolgot érdemes itt megemlíteni: a fejlesztők ezeket a döntéseket „maguk között” hozták, az Ethereum közösség részvétele nélkül. Még a fork neve is megváltoztatásra került, Mountain Glacier helyett most már Melting Glacier.
Az új név ugyanazt az üzenetet hordozza magában, amely a nehézségi bomba, mint kifejezés mögött is áll eredetileg: olvadás a jégkorszak után. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a bányászathoz ezentúl több energia kell, kevésbé lesz nyereséges, és valószínűleg jobban károsítja majd a környezetet.


Mindenesetre, amikor a PoS-algoritmus végre elindul, el fogja távolítani a rendszerből a bányászokat, ezzel az Ethereum is sokkal környezetbarátabb lesz. Sajnos az Ethereum megalkotója, Vitalik Buterin szerint a PoS egyelőre messze van, akár évekre.
Ehelyett a fejlesztők egyfajta keveréket mutattak most be, amely a PoW és a PoS hibridje, amellett, hogy a két rendszer nincs közvetlen kapcsolatban egymással. A probléma kétségtelenül bonyolult, és nyilván a megoldása sem egyszerű dolog. A nehézségi bomba elhalasztása sincs túl jó hatással a megoldásra.

Mi várható?

A fejlesztők megállapodtak, hogy az új, Istanbul névre hallgató frissítés után azonnal végrehajtják a forkot, amely már december 7-én, mindössze pár nap után élesedik, a 9069000. blokktól.
Állításaik szerint ez lesz az utolsó hard fork az Ethereum 1.0 esetében, ez fogja megnyitni az utat a Serenity néven futó, Ethereum 2.0-hoz.
Mindenesetre az Eth 2.0 előtt még sok változást fogunk látni a hálózaton. Aktiválásra kerül a Casper protokoll, amely a PoS-rendszerhez kell majd, és az Ethereum Virtual Machine, amely változtatni fog az okosszerződések közötti viszonyokon, és magán az alapökonómián is.
Mindezek tetejében pedig 2020 júniusára várható a következő hálózati frissítés, amely a Berlin nevet kapta, és amely a következő lépés lesz az Ethereum 2.0 irányába.

Olvastad már? Az atom hajtja Európát – ennyire függők lennénk?

Forrás: bitcoinist.com
Kiemelt kép : tiendientu vietnam

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Az elemzők szerint a legjobb kriptok a piaci csökkenése ellenére

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg egy összetett környezetben navigál, mivel a befektetők és a piaci szereplők várják a közelgő Bitcoin Halving eseményt, amely várhatóan 2024. április 22-én,...

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!