Az Ethereum hálózat fejlesztői megegyeztek abban, hogy az úgynevezett nehézségi bomba, a PoS-rendszerre való átálláshoz szükséges egyik funkció aktiválását elhalasztják.

Emellett viszont növelni fogják a kriptopénz inflációját, pedig ezt a legtöbb csapat szereti elkerülni.

Újabb halasztás

Nemrégiben ért véget a legutóbbi vita, amely az Ethereum bányászati nehézsége körül forgott. A fejlesztők megegyezésre jutottak, a nehézségi bomba bevezetése újabb halasztást kapott.

A részletek tekintetében nem volt egyszerű közös nevezőre jutni, mivel a fejlesztők számos technikai problémával találták szembe magukat. Mindenesetre Tim Beiko a PegaSystől hivatalosan is megerősítette, a nehézséggel kapcsolatban egyelőre nem változtatnak, a következő 4 millió blokkig.

A becslések szerint a nehézségi bomba aktiválása 700 nap múlva lesz esedékes, ez nagyjából két évet jelent, azaz legkorábban 2021/22 fordulóján térnek vissza a témára.

Másrészről a proof of stake konszenzust használó Ethereum-változat, a Beacon Chain ennél jelentősen hamarabb, akár 2020 tavaszán elindulhat.

Mindeközben meg fogják növelni az ETH kibocsátását, napi kétezerrel. Jelenleg az ETH-ból napi 11600 kerül a bányászokhoz jutalomként, ez 13600-ra fog növekedni a várakozások alapján. Ez a nehézségi bomba előtti állapotnak felelne meg.

PoS- és PoW-hibrid jön, még a PoS előtt

Egy dolgot érdemes itt megemlíteni: a fejlesztők ezeket a döntéseket „maguk között” hozták, az Ethereum közösség részvétele nélkül. Még a fork neve is megváltoztatásra került, Mountain Glacier helyett most már Melting Glacier.

Az új név ugyanazt az üzenetet hordozza magában, amely a nehézségi bomba, mint kifejezés mögött is áll eredetileg: olvadás a jégkorszak után. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a bányászathoz ezentúl több energia kell, kevésbé lesz nyereséges, és valószínűleg jobban károsítja majd a környezetet.

Mindenesetre, amikor a PoS-algoritmus végre elindul, el fogja távolítani a rendszerből a bányászokat, ezzel az Ethereum is sokkal környezetbarátabb lesz. Sajnos az Ethereum megalkotója, Vitalik Buterin szerint a PoS egyelőre messze van, akár évekre.

Ehelyett a fejlesztők egyfajta keveréket mutattak most be, amely a PoW és a PoS hibridje, amellett, hogy a két rendszer nincs közvetlen kapcsolatban egymással. A probléma kétségtelenül bonyolult, és nyilván a megoldása sem egyszerű dolog. A nehézségi bomba elhalasztása sincs túl jó hatással a megoldásra.

Mi várható?

A fejlesztők megállapodtak, hogy az új, Istanbul névre hallgató frissítés után azonnal végrehajtják a forkot, amely már december 7-én, mindössze pár nap után élesedik, a 9069000. blokktól.

Állításaik szerint ez lesz az utolsó hard fork az Ethereum 1.0 esetében, ez fogja megnyitni az utat a Serenity néven futó, Ethereum 2.0-hoz.

Mindenesetre az Eth 2.0 előtt még sok változást fogunk látni a hálózaton. Aktiválásra kerül a Casper protokoll, amely a PoS-rendszerhez kell majd, és az Ethereum Virtual Machine, amely változtatni fog az okosszerződések közötti viszonyokon, és magán az alapökonómián is.

Mindezek tetejében pedig 2020 júniusára várható a következő hálózati frissítés, amely a Berlin nevet kapta, és amely a következő lépés lesz az Ethereum 2.0 irányába.

Olvastad már? Az atom hajtja Európát – ennyire függők lennénk?

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép : tiendientu vietnam


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂