Mik a jó indikátorok a kripto számára? 2. rész

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂

Prémium

Általánosságban elmondható, hogy a mutatók olyan statisztikák, amelyek segítenek megérteni a jelenlegi kriptopiaci feltételeket és a jövőbeli pénzügyi és gazdasági trendeket.

MACD

A mozgóátlag konvergencia divergencia mutató (vagy oszcillátor) egy jó vételi vagy eladási egyszerű momentum indikátor és az egyik legnépszerűbb eszköz, amelyet a kriptokereskedők használnak.

Az MACD divergencia arra utal, hogy a két mögöttes mozgóátlag távolodik egymástól, míg a konvergencia arra, hogy a két mögöttes mozgóátlag közeledik egymáshoz.

Mit jelent ez, és hogyan használják az MACD indikátort?

Az MACD egy trendkövető momentumindikátornak tekinthető, ami azt jelenti, hogy mind a trendre, mind a momentumra (az emelkedő eszközárak további emelkedésére, illetve a csökkenő árak további csökkenésére való hajlamra) vonatkozóan jelzést ad.

Arra tervezték, hogy feltárja a kriptovaluta árfolyamának erősségében, irányában, lendületében és időtartamában bekövetkező változásokat.

Az MACD indikátor a kisebb és nagyobb időkeretű exponenciális mozgóátlagok (EMA) különbsége.

Jellemzően a kriptóban a 12 és a 26 napos EMA-kat veszik figyelembe. Ezeknek a számításoknak az eredménye az MACD-vonal, amely érdekes vételi vagy eladási jeleket kínálhat.

Ha az MACD 0 fölött van, az pozitív, és felfelé irányuló (bullish) momentumot jelez, ami azt jelenti, hogy jó alkalom van a vásárlásra.

Ha 0 alatt van, akkor negatív, és lefelé mutató (medvés) momentumot jelez, ami azt jelenti, hogy jó alkalom kínálkozik az eladásra.

Az MACD-grafikonra pillantva a kereskedők azt is megérthetik, hogy mennyire erős a jelenlegi trend.

Például, ha a grafikon magasabb csúcsokat mutat, míg az MACD alacsonyabbakat, akkor jó esély van arra, hogy a piacok hamarosan csökkenő tendenciába fordulnak, mert az árfolyam emelkedik, de a lendület csökken.

Az MACD-t és az RSI-t általában együtt használják, mivel a lendületet különböző tényezőkön keresztül mérik.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

RSI

Az MACD és az RSI értékes eszközök, amelyekkel a technikai kereskedők elemezhetik egy eszköz árfolyamgrafikonjait, és olyan mintákat kereshetnek, amelyek jelzik, hogy mikor érdemes vásárolni vagy eladni a kriptót.

A relatív erősségi index egy másik technikai elemzési momentummutató, amely a kriptopénz gyengeségét vagy erejét értékeli a közelmúltbeli árváltozásokon keresztül, hogy kiszúrja, ha egy eszköz túlvett vagy túladott állapotba kerül.

A mutató alkalmas arra is, hogy kimutassa az eltérést és figyelmeztesse a kereskedőket egy esetleges trendfordulóra.

Az RSI-t legjellemzőbben 14 napos időkeretben használják, és egy 0 és 100 közötti skálán mérik, a magas és alacsony szinteket pedig 70%-nál, illetve 30%-nál jelölik.

Általában a 30 alatti szinteket túladottnak, a 70 feletti szinteket pedig túlvettnek tekintik, ami vételi vagy eladási jelzéssel jár.

Ha az RSI a 70%-os szint alá kerül, az szintén medvés jelként értelmezhető; másrészt, ha 30% fölé emelkedik, az bullish jelnek tekinthető.

A rövid távú kereskedők használhatják az 5 vagy 7 napos RSI-t, míg a hosszú távú befektetők a 21 vagy akár 30 napos RSI-t is választhatják.

Bollinger-sávok

A Bollinger-sáv egy technikai indikátor, amellyel egy kriptoeszköz árának és volatilitásának időbeli alakulását vizsgálhatjuk. Nevét John Bollingerről, technikai kereskedőről kapták.

Három fő összetevőből állnak: az egyszerű mozgóátlagból (általában a 20 napos SMA), egy felső sávból és egy alsó sávból, amely általában két standard eltéréssel távolodik az SMA-tól.

A standard eltérés az értékek vagy árak egy csoportja közötti különbséget számítja ki az átlagos érték/árhoz képest.

Például, ha az árak szűk kereskedési tartományban vannak (rövid távú konszolidáció), a standard eltérés alacsony értéket fog visszaadni, ami alacsony volatilitást jelez, így jó volatilitásmutatóvá válik.

A felső Bollinger-sáv a pozitív szórás. Ez a terület azt mutatja, hogy a mögöttes árfolyam szokatlanul növekszik, és ez jó jel arra, hogy túlvásárolt lehet.

Az alsó Bollinger-sáv a negatív standard eltérést jelenti. Ez a terület azt mutatja, hogy a mögöttes ár szokatlanul zsugorodik, és ez jó jel arra, hogy túladott lehet.

Ahogy a sávok tágulnak, azt jelzik, hogy a piac egyre volatilisebbé válik, ahogy az árak eltávolodnak a lemaradó 20 MA-tól.

Ahogy a sávok összehúzódnak, a piac volatilitása csökkenhet.

Olvastad már? Mik a jó indikátorok a kripto számára? 1. rész


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

A Bitcoin árfolyama erősödött a novemberi havi gyertyazárás felé, de a kereskedők már most figyelmeztetnek a túlságosan „pimasz” Bitcoinra. A Bitcoin december 1-jén megpróbált 17.000 dolláros...

Uniswap (UNI) chartján bullish jelzést kaptunk

A többi altcoinhoz hasonlóan az Uniswap is emelkedett, miután a BTC november 22-én visszavette a 16 000 dolláros szintet. A cikk írása idején 5,82...

Elon Musk súlyos recesszióra figyelmeztet

A Tesla vezérigazgatója és Twitter főnöke, Elon Musk súlyos recesszióra figyelmeztetett az Egyesült Államokban. A milliárdos hangsúlyozta, hogy a Federal Reserve-nek „azonnal” csökkentenie kell a kamatokat,...

Bitcoin – technikai elemzés 12.01.

Prémium A Bitcoin árfolyama képes volt áttörni a 17 000 dolláros határt. A konszolidálja a nyereséget, és továbbra is 16 750 dollár felett kaphat támogatást. A Bitcoin...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!