Mik a jó indikátorok a kripto számára? 1. rész

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂
Prémium

Általánosságban elmondható, hogy a mutatók olyan statisztikák, amelyek segítenek megérteni a jelenlegi kriptopiaci feltételeket és a jövőbeli pénzügyi és gazdasági trendeket.

A technikai indikátorokat széles körben használják a technikai elemzésben, hogy megjósolják a kriptok trendjeinek vagy árfolyam-mintáinak változásait.

A technikai elemzés egy kripto múltbeli kereskedési tevékenységét és árváltozásait figyeli meg, hogy megjósolja a jövőbeli ármozgásokat.

A technikai elemzés annyiban különbözik a fundamentális elemzéstől, hogy inkább a vállalat pénzügyi adataira összpontosít, mint a múltbeli ármintákra vagy trendekre.

Az indikátortípus sikeres kiválasztása teljes mértékben attól függ, hogy a befektető milyen típusú kereskedési stratégiát kíván alkalmazni, legyen az nappali, fejbőr- vagy swing kereskedés.

A hagyományos piacokon és a kriptovaluta-tájakon elterjedt technikai elemzési mutatók közé tartoznak a mozgóátlagok, a mozgóátlag konvergencia divergencia (MACD) és a relatív erősség index (RSI).

Más mutatók inkább a kriptopénzpiacokra jellemzőek: kriptopénz közösségi média mutatók, kripto FOMO mutatók és a Félelem és kapzsiság index a kriptóban.

Mozgóátlag (MA)

A mozgóátlag technikai indikátorok a technikai elemzésben használt legegyszerűbb eszközök közé tartoznak.

Ezek egy eszköz átlagos árát mutatják egy adott időszak alatt.

Azt jelzik, hogy egy eszköz pozitív (bullish) irányban felfelé tendál, vagy negatív (bearish) irányban lefelé mozog.

Késleltetett indikátoroknak is nevezik őket, mivel követik a trendet, és késleltetett visszajelzést adnak, miután az ármozgás már bekövetkezett.

A legnépszerűbbek az egyszerű és az exponenciális mozgóátlagok, amelyek a kriptóban is a leggyakrabban használt minták.

Az egyszerű mozgóátlag (SMA) olyan trendeket ragad meg, amelyek nem változtatnak gyorsan irányt, ezért hasznosak a hosszú távú kereskedők számára.

Másrészt az exponenciális mozgóátlag (EMA) jobban megfelel a rövid távú kereskedők számára, mivel gyorsan elkapja az árváltozásokat, így nagyobb jelentőséget ad a friss áradatoknak.

A mozgóátlagok bármilyen időkeretre használhatók.

A leginkább használtak azonban a 200, 50 és 20 periódusú mozgóátlagok; ezek lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy a választott időszaki adatsor alapján azonosítsák az eszköz általános irányát.


A 200 időszakos SMA

A 200-as SMA egy kriptoeszköz elmúlt 200 napjában rögzített záróár átlaga, először összeadva a záróárakat, majd az összeget elosztva 200-zal.

Olyan hosszú távú kereskedők számára készült, akik felfelé vagy lefelé mutató tendenciákat szeretnének azonosítani, miközben nagyszerű jelzést kapnak a támasz- és ellenállási szintekről is.

Iránymutatásként, ha az eszköz ára a 200-as mozgóátlag felett van, akkor a trend felfelé és bullish; ha alatta van, akkor a trend lefelé és bearish.

Az 50 periódusú SMA

A kriptotechnikai kereskedők általában sokat használják ezt a mutatót. Segítségével azonosítható a támasz a felfelé mutató piacokon és az ellenállás a lefelé mutató piacokon.

Az 50 napos mozgóátlag az az átlagár, amelyet a befektetők az elmúlt tíz kereskedési héten (vagy két és fél hónapban) fizettek egy kriptopénzért, és jellemzően támaszszintnek tekinthető.

A 200 és az 50 periódusú SMA-ban halál és aranykeresztek ismerhetők fel. Ha az 50-es SMA felülről lefelé keresztezi a 200-as SMA-t, az egy Death Cross jelzés lehet arra, hogy medvepiac közeledik. Ezzel szemben, ha az 50 SMA keresztezi a 200 SMA-t lefelé felfelé, az egy Golden Cross, amely egy közeledő bika piacot jelezhet.

A 20 időszaki SMA

A 20 periódusú egyszerű mozgóátlag egy rövidebb időkeret, amely hasznosabb a nappali kereskedők számára.

Egy kriptoeszköz átlagárát számítja ki az elmúlt 20 napi gyertya átlagárát.

Lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy hatékonyan és gyorsabban reagáljanak a piaci árváltozásokra és kereskedjenek kitörésekkel, mivel a tényleges kitörés előtt sikerül észlelnie a felépülés mélypontját.

Bár az is lehetséges, hogy az ilyen rövid távú mozgások hamis riasztásokat jelentenek, mint a bika- vagy medvecsapdák.

Olvastad már? Egy kezdő kereskedő naplója – alapvető fogalmak – 1. rész


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.


Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb adag bitcoint akar vásárolni a MicroStrategy

Az előző negyedévben a MicroStrategy 34 millió dollár értékben adott el bitcoint, hogy a veszteségeket le tudják írni az adójukból. A 2022-es év papíron nagy...

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!