Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

-

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok.

Az ADA, a Ripple (XRP) és bármely más token értékpapír lehet, ha az 1933-as értékpapírtörvényben meghatározott befektetési szerződésben alkalmazzák.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a Coinbase és a Binance elleni polgári perekben a Cardano és 36 másik kriptovaluta értékpapírként szerepel.

Az Ethereum és a Bitcoin köztudottan nem szerepelt a listán, miután a SEC nem hivatalosan úgy spekulált, hogy a Bitcoin árucikk.

A Ripple (XRP) körüli vitának jogi alapokon kell alapulnia

Az olyan maximalisták, mint Michael Saylor, a Bitcoin árucikként való narratíváját támogatták.

A megváltoztathatósága miatt az Ethereum „nyilvánvalóan” értékpapír, érvelt Saylor egyszer.

Ezzel szemben a Bitcoint senki sem tudja megváltoztatni, így annak tulajdonságai rögzítettek, és ezért inkább árucikkhez hasonlítanak.

De John Deaton, a kripto vállalkozások és a szabályozók közötti huzavona egyik kiemelkedő jogi képviselője korábban arra utalt, hogy egy token használata határozza meg, hogy értékpapírnak minősül-e vagy sem.

Figyelmeztet, hogy a Bitcoin maximalistáinak érvei nem szabad, hogy összezavarják a befektetési szerződés jogi definícióját.

„Egy digitális eszköz vagy kriptopénz (szoftverkód), EGYEDÜL ÁLLÓAN NEM értékpapír. Lehet befektetési szerződésként, azaz értékpapírként forgalmazni, csomagolni, felajánlani és/vagy értékesíteni. Még ha [a Ripple (XRP) egyes eladásai] be nem jegyzett értékpapír-felajánlás is volt], attól még az alapul szolgáló eszköz – a digitális kód – nem válik értékpapírrá önmagában”.

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin létrehozója által kezdeti értékesítését Deaton bizonyítékként említette arra, hogy a Bitcoin, ha bizonyos módon csomagolják, része lehet egy be nem jegyzett értékpapír-felajánlásnak.

„Amikor Satoshi volt a Bitcoin egyetlen bányásza (vagy a kevesek egyike), és ha 100 000 BTC-t 100 000 USD-ért kínált volna eladásra, az egy be nem jegyzett értékpapír-kibocsátás lett volna”.”

Ebből következően nem lehet arra a következtetésre jutni, hogy egy eszköz önmagában értékpapír vagy nem értékpapír.

A mellette vagy ellene szóló érveknek jogi alapot kell biztosítaniuk.

sec
A SEC végrehajtási intézkedéseinek száma

„Az iparág nem engedheti meg Gary Gensler elnöknek, a SEC-nek és a BTC maxiknak, hogy továbbra is egy alkotmányellenes rövidítést erőltessenek azzal, hogy a tokeneket magukat értékpapíroknak nevezik.”.

Nem léphetünk tovább az egyoldalú döntésekből

Hoskinson egyetértett, mondván, hogy a demokrácia nem csak az egyoldalú döntések elfogadása, amelyek az egyik kriptót értékpapírnak nevezik, a másikat pedig nem.

Úgy érvelt, hogy például a maximalista állítások ellenére, miszerint a Bitcoin teljesen decentralizált, a valóság az, hogy bárki, aki három szervezetet be tud perelni, úgynevezett 51%-os támadást indíthat a Bitcoin ellen.

De amíg a fejlesztők nem fejezik be a Cardano ütemtervét, az Input Output Global számos döntést hoz.

A Cardano Alapítvány továbbra is felelős az ökoszisztéma bizonyos összetevőinek fejlesztéséért, beleértve a nemrég indított szavazási programot is.

Két héttel ezelőtt Hoskinson megerősítette, hogy a szavazási rendszer megalapozza a közösségi irányítást.

Olvastad már? A Bitcoin árfolyama 40.000 dollár fölé kúszhat?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!