Mi az a Ripple (XRP)?

-

Az XRP egy kriptovaluta, melynek célja, hogy a bankok meglévő módszereinél gyorsabb és olcsóbb pénzmozgatást tegyen lehetővé. Az XRP kibocsátója a Ripple.
A Ripple az XRP névre hallgató kriptovaluta mögött álló társaság, melynek működése nagyban eltér az olyan kriptorendszerektől, mint a Bitcoin vagy a Litecoin.

Társaival ellentétben nem támaszkodik az energiaigényes bányászatra a tranzakciók teljesítésében illetve az új coinok létrehozásában.

Ehelyett az összes XRP-t egyszerre hozták létre cég megalakulásakor, és azóta a Ripple mögött álló emberek adják el fokozatosan a valutát a kereslet mennyiségének és idejének függvényében.

A Ripple sokkal inkább egy olyan módszer kidolgozására összpontosít, amely a bankokat és más pénzügyi intézményeket segíti a gyorsabb és olcsóbb pénzmozgatásban, nem pedig arra, hogy a felhasználókat segítsék áruk és szolgáltatások vásárlásában.

Ki találta ki?

A mai Ripple és XRP elődje, Ryan Fugger webfejlesztő nevéhez kötődik, aki 2004-ben állt elő a projekt ötletével, azonban csak 2012-ben – Jed Caleb és Chris Larsen munkájának köszönhetően – jelent meg ma ismert formájában.

Rövid története
 • 2004 – Ryan Fugger kifejlesztette a Ripplepay nevű biztonságos fizetési szolgáltatást.
 • 2011 – Jed McCaleb, Arthur Britto és David Schwartz megkezdték a Bitcoin által ihletett új valutarendszer kidolgozását.
 • 2012 – Jed McCaleb és Chris Larsen ötvözik ötletüket Fuggerrel, amely az OpenCoin létrehozásához vezet.
 • 2013 – Jed elhagyja az OpenCoint, és a vállalat Ripple Labsre változtatja nevét.
 • 2014 – Az első bank megkezdi a használatát.
 • 2017. december – az XRP 73 milliárd dollárral rövid időre a világ második legnagyobb kriptovalutájává vált.

Mi olyan különleges benne?

A Ripple két részből áll: a pipple mint kriptopénz (XRP), és a Ripple mint egy olyan társaság, melynek célja a bankok gyors és olcsó pénzmozgatásának elősegítése.

 • A vállalat egy olyan szolgáltatást nyújt, mely lehetővé teszi a bankok számára, hogy a Ripple hálózatán keresztül csatlakozzanak egymáshoz.
 • Összekapcsolja a kriptovalutákat a hagyományos banki tevékenységgel oly módon, hogy saját pénzének felhasználásával teszi lehetővé dollár és font kriptóra váltását.
 • Emellett szuper gyors. Csak 3,5 másodpercre van szüksége egy átutalás teljesítéséhez, és másodpercenként 1000 tranzakció feldolgozására képes, ami a Visa leterheltségéhez hasonló.
 • Összehasonlításképpen: a Bitcoin másodpercenként 7 tranzakciót képes feldolgozni. Továbbá a bankok számára sokkal olcsóbb a pénzmozgatás a Ripple segítségével, mint a meglévő banki technológiával.
 • Kevesebb energiát fogyaszt – mivel nem történik bányászat, így jóval energiatakarékosabb. Központosított – tehát a bankok csomópontként működnek a hálózaton, így jobban ellenőrizhetik a tranzakciókat.

Hogyan állítják elő?

A Ripple a többi valutával ellentétben nem használ bányászokat és csomópontokat. Ehelyett 100 milliárd XRP-t hozott létre a vállalat indulásakor, és havonta folyamatosan adja el azokat, hogy elősegítse a gyarapodást.

Hogyan juthatunk XRP-hez?

Bármelyik kriptotőzsdén vásárolhatunk XRP-t dollárral, fonttal vagy euróval.

Mihez kezdhetünk az XRP-vel?

Ugyan nem tekinthetjük olyan vásárlási eszköznek, mint a bitcoin vagy a litecoin, van néhány hely, ahol vásárolhatunk termékeket XRP ellenében.

Érdekesség a Ripple-ről

Az 50 legnagyobb bank közül 15 használja a Ripple-t globálisan.

A jövő

A Ripple azon dolgozik, hogy a bankszektor számára a pénzmozgatás olyan egyszerű és gyors legyen, akár egy e-mail elküldése.

A vállalat emellett arra összpontosít, hogy a világ összes nagy bankját bevonja saját platformjára.

Az XRP jövője ugyan kevésbé biztos, de ha a Ripple lesz az a platform, amelyen a bankok online üzleteiket bonyolítják, akkor nem feltétlenül fog elveszni a süllyesztőben.


Olvastad már? Mi az az Ethereum?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Hong Kongban is növekszik a kriptobefektetések aránya

A kriptobarát város ismét bekerült a hírekbe, hiszen a helyi befektetők egy csoportja új alapot indított, ProDigital Future néven, és ezzel kifejezetten a kriptoiparra, web3-ra...

Avalanche technikai elemzés 03.31.

Prémium Avalanche Az Avalanche árelemzése a napi grafikonon folyamatos emelkedő tendenciát mutat, mivel a token továbbra is a 20 dolláros ellenállást hajszolja. Az árfolyam az elmúlt 24...

Elon Musk felhívása az AI-kísérletek leállítására

Elon Musk azon felhívása, hogy állítsák le az összes nagyszabású AI-kísérletet, sokkolta a technológiai ipart, és számos befolyásos személyiség támogatta a lépést. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá...

A Raydium 2,3 millió dolláros „bug bounty” programja

A Solana-alapú decentralizált tőzsde, a Raydium csapatának tagjai 10 millió RAY token (kb. 2,3 millió dollár) értékű bug bounty programot javasolnak a platform alapvető okosszerződéseiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!