Mi az a kriptopénz?

-

Az elmúlt néhány évben több ezer új kriptopénz jelent meg, amelyek mind azt állítják, hogy valami egészen mást kínálnak.
A Bitcoin volt az első fecske. Akkor lett igazán ismert, amikor árfolyama 2017 végén 20.000 dollár környékére emelkedett, majd 2018 elején több mint 60%-ot zuhant.

A bitcoinnak három évbe telt, mire visszatért a korábbi csúcsára, majd 2020 végén, kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott.

2020-ban már nagyvállalatok is bevásárlásokba kezdtek, és a Wall Street neves szkeptikusai sorra változtatták meg az ágazathoz való hozzáállásukat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kriptót lehetetlen figyelmen kívül hagyni

De nagyítsuk ki a képet. Mik azok a kriptovaluták, hogyan működnek, és miért izgatják annyira az embereket? A legjobb helyen jársz, ha ezekre a kérdésekre keresed a választ.

Mi az a kriptopénz?

A kriptopénz egy digitális token, amely kriptográfiát használ a működéséhez.

A Bitcoin volt az első kriptopénz, amelyet egy Satoshi Nakamoto álnevet használó személy (vagy személyek) hozott létre, és először 2008 októberében vázolta fel elképzeléseit egy fehér könyvben, amelyben „Egy egyenrangú elektronikus készpénzrendszer” koncepciójának alapját fektette le.

A Bitcoin-blokklánc, a hálózat, amelyen a Bitcoin fut, 2009 januárjában indult el. (Napjainkban már számos más blokklánc is létezik).

A kriptovaluták lényegében:

 • Digitálisak: A kriptovaluták teljes mértékben az interneten léteznek. Fizikailag nem lehet megérinteni vagy kézben tartani őket. (Igen, félrevezetőek lehetnek azok az illusztrációk, amelyek a bitcoinokat fizikai aranyérmékként ábrázolják, egy B betűvel azok fején).
 • Decentralizáltak: Minden kriptopénz-tranzakciót egy nyilvános, globális listán vagy főkönyvben (csomópontokban) tárolnak.
 • Peer-to-peer: A kriptovaluták cseréje a két fél között elektronikus úton történik, anélkül, hogy egy központi szereplőre vagy közvetítőre lenne szükség a tranzakció jóváhagyásához.

Hogyan jönnek létre a kriptovaluták?

A legtöbb kriptovaluta (de nem mindegyik) új egységeket vagy érméket hoz létre az ún. bányászat folyamatán keresztül.

Ennek során egyének vagy csoportok (bányászok) drága számítógépeket használnak, amelyek versenyszerűen bonyolult kriptográfiai rejtvényeket oldanak meg, hogy tranzakciós rekordok (blokkok) kötegeit hitelesítsék a főkönyvben.

A bányászok jutalmat kapnak az erőfeszítéseikért, így jönnek létre az új érmék. (A Bitcoin blokkláncán a bányászok jutalma négyévente feleződik, ami az új bitcoinok keletkezésének lassítása érdekében történik).

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan használják a kriptovalutákat?

Napjainkban viták folynak arról, hogy a kriptovaluták valóban úgy viselkednek-e, mint egy valuta, vagy inkább áruként kellene kezelnünk őket. (Egyesek szerint kriptovaluták helyett inkább „digitális eszközöknek” kellene nevezni őket.)

A kriptovalutákat azonban nem csak azért hozták létre, hogy alternatívát jelentsenek a dollár vagy éppen a font helyett.

Rengeteg különböző dologra lehet őket használni. Ez csak három kriptopénz azok közül, amelyek a Bitcoin után következtek:

 • Litecoin – a Litecoin blokkláncot 2011-ben hozták létre a Bitcoin blokkláncának egy elágazásaként (hard fork). A megalkotója, Charlie Lee a Bitcoin mint „arany” mellé egyfajta ezüstnek szánta. Natív tokenje az LTC.
 • Ethereum – az Ethereum blokklánc 2015-ben indult útjára, és kifejezetten decentralizált alkalmazások (Dappok) és okosszerződések működtetésére tervezték a hálózatán. A tokenje az ether vagy ETH.
 • Filecoin – a 2020-ban indított Filecoin hálózat lehetővé teszi, hogy az emberek számítógépes tárhelyet béreljenek – amolyan Dropbox a decentralizált weben. Tokenje a FIL.

A bitcoint a digitális pénz egy formájaként találták ki, de azóta a kriptovaluták egyre kifinomultabbá váltak.

A kriptók 3 generációja

Miért van ennyi?

A Bitcoin volt az első kriptopénz, és megoldotta a digitális pénz létrehozásának néhány kulcsfontosságú problémáját.

De nem volt hibáktól mentes. Ennek eredményeképpen a fejlesztők, vállalkozók és programozók azzal voltak elfoglalva, hogy olyan kriptovalutákat hozzanak létre, amelyek különböző igényeket szolgálnak ki, és különböző problémákat oldanak meg.

Mi a kriptovaluták vonzereje az államilag kibocsátott valutákkal szemben?
 • Félig anonimak. A kriptovalutákat úgy lehet kialakítani, hogy senki ne lássa, ki vagy, vagy mire költöd a kriptódat, bár a tárcacímhez kapcsolódó tranzakciók nyilvánosan megtekinthetők.
 • Nem ellenőrzi őket egy kormány sem. Az olyan instabil országokban élő emberek, ahol a valuták ingadozóak, a kriptovalutákat alternatív módszerként használhatják az áruk és szolgáltatások megvásárlására.
 • Határok nélkül használhatóak. Az internethez hasonlóan a kriptovaluták is bárhová eljuthatnak.
 • Biztonságosabbak. Az elosztott főkönyveket nagyon nehéz feltörni, mivel nincs egy központi fél, aki irányítaná őket.
 • A tranzakciók olcsóbbak és gyorsabbak. Bár a kriptopénz-tőzsdék díjat számítanak fel a kriptodevizák vásárlásáért, eladásáért vagy átutalásáért, ezek általában sokkal alacsonyabbak, mint amennyibe a valós világban a pénz határokon átnyúló mozgatása kerül – és a tranzakciókat sokkal gyorsabban ellenőrzik.
 • Szerződések teljesítésére használhatók. A kriptovalutákat nem csak pénzformaként használják. Az emberek közötti szerződések tárolására is használhatók, és ezeket a szerződéseket automatikusan végre is tudják hajtani.

A jövő

Még mindig a kriptopénzek korának kezdetén járunk. Sok érme fog jönni és menni, és néhány hihetetlenül értékes lesz, míg mások a nullára eshetnek.

De a kriptovaluták egészének, a körülöttük lévő technológiának és iparágnak megvan a helye a világban.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Kiemelt kép: yerel gundem

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

3 kriptó 1 dollár alatti áron 100-szoros megtérülésért: (ADA), Notcoin (NOT), és az ETFSwap (ETFS)

Vendégbejegyzés A bikafutás mindig lehetőséget kínál a kripto befektetők számára, hogy életre szóló nyereséget érjenek el. A forgatagban az ETFSwap (ETFS), a Cardano (ADA) és a Notcoin...

Mikor kezdődik az altcoin szezon? Michaël Van de Poppe elemző jóslata

Az elemzők az altcoinszezon lehetséges kezdetéről szóló spekulációktól pezsegnek, amit az altcoinok teljes piaci kapitalizációjának közelmúltbeli megugrása táplál. Ebben a rohamban az Ethereum áll az élen,...

Decentralizált álmok: Hogyan építi a kripto az online szerencsejáték jövőjét?

Vendégbejegyzés Az egyetlen út előre vezet - az iGaming iparágba belépve a kriptovaluták végérvényesen megváltoztatták azt. A szerencsejáték-szervezők még mindig „felfedezik a terepet"; azonban a kriptót integráló...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!