Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

-

Ha most kezdesz el érdeklődni a kriptovaluták iránt, joggal teheted fel a kérdést, hogy érdemes-e még Bitcoinba fektetni, és mellette milyen egyéb kriptovalutákban, azaz altcoinokban érdemes gondolkozni egy kezdő portfólió esetén.
Ebben a cikkben szót ejtünk a Bitcoinban rejlő potenciálról, arról, miként érdemes összeállítanod a portfóliódat kezdőként, milyen stratégiákat kövess, valamint hogyan tárolhatod kriptovalutáidat egyszerűen.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Érdemes még Bitcoinba fektetni 2021-ben?

2020-at sok más mellett a Bitcoin évének tekintik, ugyanis 2020 májusában feleződött a bányászható bitcoinok száma.
A négyévente esedékes feleződés a kibányászott blokkok után járó jutalom lecsökkenését jelenti, mely által az árfolyam jelentős növekedése várható.
A Bitcoin árfolyama április közepén rekordokat döntött, értéke átlépte a 64.000 dollárt.
Az elmúlt hét árfolyamzuhanása miatt – április 25-én 48.000 dollárt ért 1 BTC – valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy a 2020-as ziccert kihagyva most is érdemes lehet-e Bitcoinba fektetni.

Növekvő érdeklődés a „bitcoin” kulcsszó iránt április 23-án. Forrás: Google Trends
Nézzük meg, miért lehet érdemes új belépőként is a Bitcoin mellett dönteni!

Egyre nagyobb elfogadásnak örvend a Bitcoin

Napról napra nő a kriptotőzsdéken és tárcaszolgáltatókon regisztrálók száma, a blockchain.com 2020-ban 30 millió új felhasználót tudhatott magáénak.
Az iparág szakértői szerint a dollár és más devizák leértékelődése miatt a befektetők szemében is vonzóbb a népszerű kriptovaluta.

A PayPal nyitása a kriptopénzek felé

A PayPal március 30-án elindította legújabb kriptovaluta szolgáltatását, melynek köszönhetően az amerikai felhasználók már közvetlenül Bitcoinnal, Ethereummal, Bitcoin Cash-sel vagy akár Litecoinnal is vásárolhatnak a világ közel 30 millió kereskedőjénél.
A hír bejelentésekor a PayPal vezérigazgatója, Dan Schulman így nyilatkozott:

„A digitális pénzeszközökre való áttérés elkerülhetetlen, egyértelmű előnyökkel jár a fizetési rendszer ilyen fokú hatékonysága, gyorsasága és rugalmassága, valamint a kormányok képessége, hogy gyorsan folyósítsanak pénzt állampolgáraiknak.”

Ha a szolgáltatást más országokra is kiterjesztik – amennyiben ezt az adott országok szabályozása lehetővé teszi –, az ismét a Bitcoin árfolyamának növekedését jelentheti. Növekvő kereslet, növekvő árfolyam.

A koronavírus gazdasági hatásai és a Bitcoin 

A Morgan Stanley szerint a koronavírus egy a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válságnál is mélyebb (ám rövidebb ideig tartó) recessziót hozhat magával – előbbi ugyebár a Bitcoin feltalálásának éve, mely már akkoriban is rávilágított a pénzügyi rendszer hibáira, ezt pedig a vállalatok is egyre inkább érzékelik.
A COVID-19 elleni harcban felértékelődtek az elektronikus fizetési megoldások és az emberi munkavégzést kiváltó gépi automatizmusok, amelyek a blokklánc-technológia előnyeit is ki tudják használni.
De mi a baj a pénzügyi rendszerrel? A FIAT pénzek, azaz a hagyományos valuták esetében minél nagyobb a pénzkínálat, annál értéktelenebbé válik az adott valuta (gondoljunk csak az elszabadult inflációra).
A digitális fizetőeszköz kínálata azonban nem növelhető pénznyomtatással: összesen 21 millió érhető el belőle, ebből eddig 18 millió került kibányászásra. Ha valamiből kevés van, az iránt a kereslet általában nő, ez által értéke növekszik.
A vállalatok érdeklődését reprezentálja, hogy számos Wall Street-i vállalat és befektető nyit a Bitcoin felé, márciusban a MicroStrategy például korábbi portfóliója mellé további 328 Bitcoint vásárolt, így összesen 4,45 milliárd dollárnak megfelelő értékre szert téve.
A Tesláról se feledkezzünk meg, Elon Musk cége ugyanis 2021 év elején 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a népszerű kriptovalutából.
Összességében tehát több olyan tényező is adott, amely a jövőben a Bitcoin árfolyamának emelkedését eredményezheti, így érdemes lehet befektetni a későn ébredőknek is.
Jelenleg 1 BTC 50.350 dollár értékben elérhető – aki esetleg ennek hallatán azt érezné, ez a hajó már elment, annak jó hír, hogy lehetőség van törtrész vásárlására is, 1 BTC ugyanis ugyanis 100.000.000 szatosival egyenlő (Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója után).

A Bitcoinon túl: milyen altcoinokba érdemes fektetni kezdőként 2021-ben?

Annak ellenére, hogy tagadhatatlanul jövedelmező befektetés lehet a Bitcoin, nem szabad elmennünk a tény mellett, hogy a megtérülés üteme és mértéke jóval elmaradhat attól, amit 2020-as beszállás esetén várhattunk volna korai ébredőként.
A pozitív becslések szerint idén akár a 100.000 dolláros árfolyamot is elérheti a Bitcoin, de ez a jelenlegi szinttől számítva még mindig csak 200%+-os emelkedést jelent, erre a növekedésre pedig egy altcoin sokkal rövidebb idő alatt is képes lehet.
A Bitcoin ugyanis a kriptovaluta piac 70%-át képezi, a maradék 30% több mint 9000 altcoin között oszlik meg. Nézzük, mi alapján érdemes altcoinokkal bővítenünk portfóliónkat!
Aki egy kicsit is jártas a kriptovaluták piacán, annak nem kell bemutatni a Coinmarketcap.com-ot, ahol piaci kapitalizáció szerint sorba rendezve találjuk a kriptovalutákat, első helyen a Bitcoinnal.
Minél inkább távolodunk az első helytől, annál kisebb piaci kapitalizációval bíró, nagyobb kockázattal rendelkező projektek között böngészhetünk.
Az oldalon utánanézhetsz az egyes kriptovaluták ismertetőinek, technológiai hátterüknek.

A második helyen: az Ethereum

A Bitcoin után a piacon a második legmagasabb likviditással az Ethereum rendelkezik, bár a szakértők szerint nem generál akkora FOMO jelenséget, mint a listavezető kriptovaluta.
Az Ethereumot sokan a Bitcoin utódjaként emlegetik, habár tevékenységükből fakadóan nem kellene igazán versenyezniük, mivel a Bitcoin egy fizetésre szolgáló kriptovaluta, az Ehtereum pedig egy platform – célja, hogy a decentralizált alkalmazások globális platformjává váljon, lehetővé téve a felhasználók számára a világ minden tájáról a cenzúrának, leállásoknak és csalásoknak ellenálló szoftverek írását és futtatását.

Miért lehet érdemes Etherbe fektetni?

Az Ethereum technlógiája több ezer projekt növekedését teszi lehetővé, és olyan stabil nagyvállalatok építenek megoldásaira, mint a Microsoft vagy az Intel.
Az Ethereumot sokan kritizálták, hiszen a 2015-ben indított technológia már nem tudott lépést tartani a platformon működő rengeteg projekttel. Erre válaszként megszületett az ETH 2.0, melynek nulladik szakaszát 2020 decemberében indították.
A fejlesztés által a tranzakciók gyorsabbá válhatnak, a fejlesztések energiahatékonyabbá, ami hosszú távon növeli értékét, ezáltal jövedelmezőbbé teszi az ETH-ba történő befektetéseket.
Összefoglalva, bár az Ethereum piaci kapitalizációja messze elmarad a Bitcoinétól, kezdőként jó befektetésnek mondható, mivel egy stabil lábakon álló projektről van szó.
Ha nem akarsz naponta órákat fordítani arra, hogy a kisebb projekteknek utánanézz, érdemes lehet az Ethert válsztani.
A kisebb piaci kapitalizációjú projektek már bővebb utánajárást igényelnek, így mindenkit a tájékozódásra buzdítanánk.
Fontos tudni, hogy bár 2017-ben sok altcoin jelent meg, amelyek egy év alatt akár meg 100-szorozták értéküket, az új belépők (ICO-k) közel 90%-a néhány éven belül elbukik.
Ha hosszú távú, stabil lábakon álló befektetést keresel – ami laikusként egy reális cél lehet –, akkor érdemes a nagyobb piaci kapitalizációjú projektek között válogatni, hiszen kellő szakértelem és információ hiányában nehéz megjósolni, mikor jön el a tetőpont, amikor érdemes kiszállni és nyereséget realizálni.

Új vagy a kriptovaluták világában?
 Regisztrálj a BitPadre.com-ra, és vásárolj olyan jelentős piaci részesedéssel rendelkező kriptodevizákat, mint a Bitcoin, az Ethereum, a Litecoin, a Tether USDT, az USD Coin vagy a Dai. Még nincs kripto-pénztárcád? Az sem akadály, hiszen a BitPadre-n biztonsággal tárolhatod!
Hogyan állítsd össze a kriptovaluta portfóliódat? Diverzifikálj!

Miután megismerkedtél a legjelentősebb projektekkel, azt tanácsoljuk, kezdőként maximum 8-10 digitális eszközbe fektess.
Ha már az elején szétforgácsolod magad, csupán elmegy a kedved, ráadásul nehezebben veszed észre a köztük lévő esetleges korrelációkat, összefüggéseket.
Ám mindenképp érdemes megosztanod a pénzedet, hiszen ezáltal kockázatot csökkenthetsz – amit az egyik kriptovalután elvesztesz, azt behozhatod a másikon. Ezt nevezzük a portfólió diverzifikálásának.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Diverzifikáció Bitcoin és altcoinok között

Alapszabály a kevésbé kockázatvállaló befektetők körében, hogy minél nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik egy-egy kriptovaluta, tehát minél megbízhatóbb projektről van szó, annál nagyobb arányban érdemes reprezentálnod őket a portfóliódban a kisebb, kockázatosabb projektek mellett.
Ez az arány a Bitcoin és az altok esetében körülbelül 70-30%.

Mi a helyzet az altcoinokon belül?

A már említett szemlélet szerint a piaci kapitalizációt tekintve az Ethereumnak kell következnie a sorban.
De milyen tényezőket érdemes még megfontolni altcoinok esetén a piaci részesedésen kívül?

Altcoinok projektkategóriák szerint

Ahogyan a hagyományos részvénypiacon sem jó stratégia kizárólag turisztikai cégekbe vagy légitársaságokba fektetni, azaz „egy lóra feltenni mindent”, úgy a kriptovaluták esetén is érdemes összeválogatni többféle szegmensből a portfóliónkat. Nézzük a főbb lehetőségeket!

Fizetésre szolgáló kriptovaluták (BTC, LTC, XRP)

Ezek a kriptodevizák a hagyományos (FIAT) pénzek helyettesítésére szolgáló digitális fizetőeszközök, melyeknek előnyeit a cikk elején igyekeztünk bemutatni.
Ilyen többek között az inflációs nyomás hiánya, a gyors tranzakciók nemzetközi utalás esetén is, a minimális vagy zéró tranzakciós költségek, a decentralizáció és a hitelkártya visszaélések, csalások kiküszöbölése.

Platformok (Ethereum, NEO, ADA)

Ezeknek a platformoknak a célkitűzése a decentralizált alkalmazások működtetése. A „kínai Ethereumnak” is nevezett Neo például egy ökoszisztéma létrehozásán dolgozik az okos szerződések számára.
Az okos szerződések végrehajtása egy virtuális gépet igényel – a Neo célja, hogy legyen egy olyan virtuális gép, mely kombinálja az összes valuta előnyös tulajdonságait.

DeFi (AAVE, UNI, DPI)

A Decentralized Finance digitális eszközökön, eljárásokon, okosszerződéseken és decentralizált alkalmazásokon (DApps) alapuló nyilvános pénzügyi infrastruktúrát foglal magába, döntően az Ethereum blokkláncon.
Lényege, hogy a már említett okosszerződéseken keresztül több szereplő közötti, összetett pénzügyi műveleteket is lehetővé tegyen.
Jó példa erre a hitelezés, amihez tradicionálisan egy központi szereplőre (egy bankra) van szükség, a DeFi esetében csak hitelezőkről és hitelfelvevőkről beszélhetünk, akiket egy okosszerződés köt össze.

Privacy coins (XMR, DASH, ZEC)

A kriptovaluták olyan csoportja, amelyek privát és anonim blokklánc-tranzakciókat tesznek lehetővé, azáltal, hogy elrejtik a tranzakciók eredetét és célját.
Egyes technológiák lehetővé teszik a felhasználó valódi pénztárca-egyenlegének és címének elrejtését, vagy több tranzakció összekeverését egymással a láncelemzés elkerülése érdekében.
Néhány országban, többek között Dél-Koreában tiltott a privacy coinokkal való kereskedés, a pénzmosás megelőzése céljából.

Stablecoins 

Ezek a kriptovaluták a kriptopiac volatilitásának (áringadozás) ellensúlyozására szolgálnak, valamint lehetővé tehetik, hogy az átutalások azonnal megtörténjenek a blokkláncon, ráadásul sokkal olcsóbban.
Többségüket egy mögöttes eszköz fedezi, a legelterjedtebb stablecoinok FIAT devizához kötöttek. A legismertebb ezek közül a Tether USD, mely példának okáért az amerikai dollár árfolyamát tükrözi.
Ide tartozik még az USD Coin és a TrueUSD is. A megfelelő stablecoinok kiválasztása a Bitcoin piacon a szükséges rövid távú áringadozásokkal szemben is biztos pontot jelenthet.

További kategóriák:
  • Média, közösség, játékok (pl. Steem – a Steemit blogplatform felhasználóit jutalmazzák a tartalom közzétételére és további aktivitásra)
  • Tőzsdei kriptovaluták (pl. BNB – a legnagyobb kriptovaluta tőzsde tokenje, OKB)
  • Pénzügyi szolgáltatások, hitelezés (pl. NEXO – centralizált hitelezés, CRO, ILK)
Milyen befektetési stratégiákat kövess kezdőként?

Most, hogy áttekintettük a kriptovaluta világ legjelentősebb projektjeit, nézzük meg, befektetőként mi alapján érdemes működtetnünk portfóliónkat.

Buy and Hold

A Bitcoin ára az évek során számtalan hullámvölgyet megjárt, azonban ha távolról szemléljük a görbét, akkor láthatjuk, hogy hosszú távon emelkedő trend rajzolódik ki.
Tehát ha megvásárolsz egy stabilabb kriptovalutát, és annak holnap lemegy az ára, nem kell aggódnod: valószínűleg a kisebb mozgások néhány napon belül kiegyenlítődnek, így hosszú távon nyereséges leszel.

Swing trade

A swing trade az árfolyam ciklusain alapul. Ha figyelmesen követed a Coinmarketcap.com-on az árfolyam alakulását, előbb-utóbb azonosíthatod az árfolyammozgások kezdetét, és ekkor nyithatsz pozíciót (azaz vásárolsz az adott kriptovalutából).
Amikor pedig megáll a mozgás, profitot realizálsz (eladod). Ez sok esetben hetekig, hónapokig is eltarthat, de kezdőként jó eséllyel eredményesebb leszel, mintha a napi mozgások alapján próbálsz meg „jósolni”.

Dollar cost averaging

Jó stratégia lehet még a dollar cost averaging, vagyis ne egyszerre fektesd be minden pénzedet, hanem az erre szánt összeget oszd szét 3-4 egységre, és különböző időközönként váltsd át kriptodevizába.
Ezzel kvázi szétosztod a kockázatodat, ezzel kiátlagolva az árfolyam rövid távú dinamikus mozgását.

Ne pánikolj!

Sokan hajlamosak megijedni, amikor az árfolyam egyik napról a másikra elkezd csökkenni, és inkább megszabadulnak a kriptojuktól.
A stabil, nagyobb piaci részesedéssel rendelkező kriptovaluták esetén azonban jó eséllyel hosszú távon jobban jársz a kivárással, azaz megvárod, míg ismét felszökken az értéke.

Hol tárold a kriptovalutáidat kezdőként?

Első lépésben szükséged lesz egy tárcaszolgáltatóra, ahol létrehozhatod saját pénztárcádat, valamint választanod egy kriptovaluta tőzsdét, amilyen a Coinbase vagy a Binance.
A döntésnél érdemes figyelembe venni, hogy milyen kriptovalutákat szeretnél vásárolni a jövőben, milyen fizetési módot preferálsz, érdekel-e a határidős és tőkeáttételes kereskedelem, és a tőzsdék váltási díja sem elhanyagolható szempont.
PRO TIPP: Ha nem szeretnél kriptovaluta-tárcát létrehozni, a BitPadre-n a váltást követően tárolhatod is kriptoidat.
Ha már rendelkezel pénztárcával, a stabil hozamot biztosító kriptovalutákat akkor is érdemes lehet a BitPadre tárcádban tárolni, így FIAT pénzre váltáskor 2 tranzakciós díj költségét is megspórolhatod.

Miért próbáld ki a BitPadre-t?
  • Széles portfólió lehetőség – A BitPadre-n olyan jelentős piaci részesedéssel rendelkező kripodevizákat tudsz vásárolni, mint a Bitcoin, az Ethereum, a Litecoin, a Tether USDT, az USD Coin vagy a Dai.
  • Egyszerű és gyors megoldás – Egy gyors regisztrációt és a kötelező KYC folyamatot követően már vásárolhatsz is a legnépszerűbb kriptovalutákból, és még külön pénztárcát sem kell létrehoznod.
  • Költséghatékony – A váltás folyamata teljesen automatizált, és mivel a beküldés pillanatát vesszük figyelembe az átváltásnál, nem kell számolnod a manuális váltásból fakadó árfolyamkülönbség okozta veszteséggel. A FIAT akár másodperceken belül a számládon landol, és azonnal használhatod is.
  • Biztonságos – Bár szinte kizárt, hogy kellemetlen meglepetések adódjanak az automatizált rendszerben, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény, szoftverszolgáltatónk biztosítója jótáll a nálunk tárolt pénzedért. EU-s engedéllyel is rendelkezünk.
  • Elérhetőség – 0-24 órában válthatsz nálunk FIAT-ról kriptora és fordítva, ráadásul magyar nyelvű ügyfélszolgálattal állunk gyorsan rendelkezésedre
  • Ajánlási rendszer – Ha ajánlod a BitPadre-t ismerőseidnek, a váltásért felszámított díj 20%-ának megfelelő jutalékot írunk jóvá BTC-ben (a váltást azon a tőzsdén végezzük, amely a legkedvezőbb számodra).

Összefoglalva a fentiekből kiderül, hogy kezdőként érdemesebb hosszú távú stratégiát kialakítanunk, a portfóliónk arányainak megválogatásakor pedig rangsoroljunk a piaci kapitalizáció alapján.
Természetesen, mindenkit bátorítunk arra, hogy ismerkedjen meg új projektekkel is, hiszen számos olyan technológiai
Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkaphasd négyrészes szakmai tippsorozatunkat, mely kezdőknek segít eligazodni a kriptovaluták útvesztőjében!

Sok sikert kívánunk!

Szerző: BitPadre
Forrás: cryptofalka.hu


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!