Mi az a Litecoin?

-

A Litecoin egy peer-to-peer kriptovaluta, melyet úgy terveztek, hogy a tranzakciók feldolgozási sebessége a bitcoinénál gyorsabb legyen.
Az egykori Google-alkalmazott Charlie Lee hozta létre, és a tranzakciók feldolgozására a Bitcoinétól eltérő konszenzusos algoritmust használ, amely lehetővé teszi, hogy több felhasználó foglalkozzon a bányászatával.

A Bitcoin nagytestvér kistestvére. A litecoin egy peer-to-peer kriptovaluta, akárcsak a bitcoin, azonban úgy tervezték, hogy gyorsabb legyen a tranzakciók feldolgozásában, mint a bitcoin – erre is utal a „lite” kifejezés.

Ki alkotta meg a Litecoint?

Az egykori Google-alkalmazott, Charlie Lee. Nagy rajongója volt a bitcoinnak, de úgy gondolta, hogy képes egy jobb verzió elkészítésére is, ezért hozta létre a Litecoint.

Az LTC rövid története
 • 2011. október 7-én adta ki a programozó közösségre épülő Litecoin-szoftvert.
 • 2013 novemberére 1 milliárd dollárt ért.
 • Ma a kriptovilág egyik legnagyobb kriptovalutájának számít.

Mi olyan különleges a Litecoinban?

 • Decentralizált – semmilyen egyén vagy csoport nem birtokolja vagy ellenőrzi.
 • Bizalom nélküli (peer-to-peer) – nincs harmadik fél.
 • Határok nélküli – nincs szükség átváltásra a valuta határokon át történő mozgatásához.
 • Változatlanság – nem lehet megváltoztatni vagy visszavonni, ellentétben a mai pénzügyi rendszerekkel.
 • Dupla költés – megoldotta a problémát, amelyet számos digitális valutának nem sikerült.
 • Bizonyíték a blokklánc-technológia működésére, amely szó szerint mindent megváltoztat.

Mik a Litecoin előnyei?

 • Szuper gyors – bitcoinnál átlagosan 10 perc szükséges egy blokk létrehozásához, míg ez a litecoinnál mindössze átlagosan 2,5 percet vesz igénybe.
 • Szuper olcsó – a 2021-es bikapiac alatt a tranzakciók átlagos költsége meg sem haladta meg a 0,07 dollárt. Bitcoin-utalások esetében azonban nem árt legalább 10 dollárral számolni egy bikapiacon.
 • A mindennapokhoz készült – kisebb tranzakciókhoz tervezték, például vásárlásokhoz, a gyorsabb feldolgozási sebességének köszönhetően.
 • A valuta előállításához egy – a bitcointól eltérő – bányászási ​​módszert alkalmaz.

Az LTC kínálatát 84 millióban korlátozták. Jelenleg ennek kétharmada áll rendelkezésre, és nagyjából 100 évbe telik, amíg a kriptopénz maradékát kitermelik.

Hogyan bányásszák a litecoint?

Részben hasonlóan, mint a bitcoint: a bányászok egy bonyolult matematikai feladványt próbálnak megoldani, amely ha sikerül, elnyerik a jogot hogy az ő tranzakció-kosaruk (blokkjuk) lehessen a blokklánc legújabb eleme.

Sikeres megoldás esetén a bányász jutalomban részesül, frissen bányászott kriptó formájában.

A különbség az algoritmusban van, amelyet a bányászok használnak. A bitcoin bányászatához használt algoritmus lehetővé teszi a bányászok számára, hogy egyesítsék erőiket, ami „mining pool”-ok létrehozásához vezet.

A Litecoin algoritmusa azonban ezt megnehezíti, így az egyének számára sokkal könnyebb pénzt keresni a litecoin bányászatával.

Olvastad már? Mi az a Binance Coin?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az FTX egyezséget kötött a CFTC-vel

Az FTX, a 2022-ben összeomlott hírhedt kriptopénz-tőzsde bejelentette, hogy a folyamatban lévő csődeljárás részeként egyezséget kötött a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) hatósággal. A bírósági jóváhagyásra...

5 altcoin, amit sajnálni fogsz, hogy kihagysz – Potenciális 4000%-os emelkedés

A kriptopiac csendes és nyugodt, várja a következő nagy bikafutást. Számos altcoin továbbra is alacsony árfolyamon van, és bármelyik pillanatban hatalmas emelkedésre készül. Az érdeklődés...

Kripto szigorítás Nigériában:A Binance-t adóelkerüléssel vádolják!

Úttörő lépésként egy nigériai bíróság október 11-én eljárást indít a Binance ellen állítólagos adóelkerülés miatt - számolt be a Reuters. A kriptopénz-óriás négy vádpontban néz...

Az amerikai választások 2024: Elon Musk „jelentős” Donald Trump számára

A Bloomberg friss jelentése szerint Elon Musk hozzájárult az America PAC-nak, a Donald Trump újraválasztásáért dolgozó csoportnak. Az adományt „jelentősnek" írják le, ami komoly változást jelent...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!