Mi az a Litecoin?

-

A litecoin egy peer-to-peer kriptovaluta, melyet úgy terveztek, hogy a tranzakciók feldolgozási sebessége a bitcoinénál gyorsabb legyen.
Az egykori Google-alkalmazott Charlie Lee hozta létre, és a tranzakciók feldolgozására a Bitcoinétól eltérő konszenzusos algoritmust használ, amely lehetővé teszi, hogy több felhasználó foglalkozzon a bányászatával.
A Bitcoin nagytestvér kistestvére. A litecoin egy peer-to-peer kriptovaluta, akárcsak a bitcoin, azonban úgy tervezték, hogy gyorsabb legyen a tranzakciók feldolgozásában, mint a bitcoin – erre is utal a „lite” kifejezés.

Ki alkotta meg a Litecoint?

Az egykori Google-alkalmazott, Charlie Lee. Nagy rajongója volt a bitcoinnak, de úgy gondolta, hogy képes egy jobb verzió elkészítésére is, ezért hozta létre a Litecoint.

Az LTC rövid története
 • 2011. október 7-én adta ki a programozó közösségre épülő Litecoin-szoftvert.
 • 2013 novemberére 1 milliárd dollárt ért.
 • Ma a kriptovilág egyik legnagyobb kriptovalutájának számít.
Mi olyan különleges a Litecoinban?
 • Decentralizált – semmilyen egyén vagy csoport nem birtokolja vagy ellenőrzi.
 • Bizalom nélküli (peer-to-peer) – nincs harmadik fél.
 • Határok nélküli – nincs szükség átváltásra a valuta határokon át történő mozgatásához.
 • Változatlanság – nem lehet megváltoztatni vagy visszavonni, ellentétben a mai pénzügyi rendszerekkel.
 • Dupla költés – megoldotta a problémát, amelyet számos digitális valutának nem sikerült.
 • Bizonyíték a blokklánc-technológia működésére, amely szó szerint mindent megváltoztat.
Mik a Litecoin előnyei?
 • Szuper gyors – bitcoinnál átlagosan 10 perc szükséges egy blokk létrehozásához, míg ez a litecoinnál mindössze átlagosan 2,5 percet vesz igénybe.
 • Szuper olcsó – a 2021-es bikapiac alatt a tranzakciók átlagos költsége meg sem haladta meg a 0,07 dollárt. Bitcoin-utalások esetében azonban nem árt legalább 10 dollárral számolni egy bikapiacon.
 • A mindennapokhoz készült – kisebb tranzakciókhoz tervezték, például vásárlásokhoz, a gyorsabb feldolgozási sebességének köszönhetően.
 • A valuta előállításához egy – a bitcointól eltérő – bányászási ​​módszert alkalmaz.

Az LTC kínálatát 84 millióban korlátozták. Jelenleg ennek kétharmada áll rendelkezésre, és nagyjából 100 évbe telik, amíg a kriptopénz maradékát kitermelik.

Hogyan bányásszák a litecoint?

Részben hasonlóan, mint a bitcoint: a bányászok egy bonyolult matematikai feladványt próbálnak megoldani, amely ha sikerül, elnyerik a jogot hogy az ő tranzakció-kosaruk (blokkjuk) lehessen a blokklánc legújabb eleme.
Sikeres megoldás esetén a bányász jutalomban részesül, frissen bányászott kriptó formájában.
A különbség az algoritmusban van, amelyet a bányászok használnak. A bitcoin bányászatához használt algoritmus lehetővé teszi a bányászok számára, hogy egyesítsék erőiket, ami „mining pool”-ok létrehozásához vezet.
A Litecoin algoritmusa azonban ezt megnehezíti, így az egyének számára sokkal könnyebb pénzt keresni a litecoin bányászatával.

Olvastad már? Mi az a Binance Coin?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!