A Cardanót, mint sok más kriptopénzt, arra találták ki, hogy a technológiája segítségével kiküszöbölhesse a Bitcoin, és az Ethereum hibáit. Maga a hálózat három részre tagolódik.

A Cardano Foundation fejleszti a szoftvert, az IOHK a kutatási területet viszi, az Emurgo pedig üzleti alkalmazásokat fejleszt a rendszerre.

A kriptopénzek számos kihívásnak kell megfeleljenek. Skálázhatóság, energiaigény, és persze interakció a hagyományos pénzekkel.

A Cardano pont ezeket veszi célba. Közvetlenül utánamegy a problémáknak, és kijavítja azokat. A közösség minden felmerülő hibát orvosol, kijavít, és megtalálja a módját, hogy elkerülhető legyen, így a hálózat mindenki számára a lehető legjobb lesz.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Mi is az a Cardano?

Egy platform, ahol az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződések futtathatók majd. Az alkotói szerint erre a célra az Ethereum maga nem a legmegfelelőbb kialakítású. Nem úgy lett kódolva, hogy egyszerre tömegek használhassák, ez pedig meg is látszik a teljesítményén, és a hálózat is többször futott már problémákba.

Ezek kijavítására jött létre a Cardano. A létrehozók egyike Charles Hoskinson, aki egyben az Ethereum egyik társalapítója is.

A Cardano az egyes fázisok, a projekt mérföldköveinek elnevezéséhez a híres angol költőktől kölcsönözte a neveket. Nemrégiben váltott a Byron fázisból a Shelley-be.

2015-ben kezdték el tanulmányozni a lehetőségeket, hogy milyen módon lehetne fejleszteni a kriptopénzeket. Két évvel később, 2017 őszén hivatalosan is elindult a Cardano, az első fázis a Byron nevet viselte.

Ezután következett a Shelley fázis, amelyben számos új funkcióval bővült a hálózat, és jobban tudja már kezelni a nagy tranzakciókat.

Mitől különleges a Cardano?

A csapat a tudomány világából hozta magával a felülvizsgálati módszereket, ezeket honosították meg a kriptopénzek kapcsán is.

Hogy ez mit is jelent? Minden változtatás, fejlesztés, vagy új funkció akadémiai szakértők által kerül felülvizsgálásra, mielőtt élesben bevezetik.

Az Ethereum jelenlegi rendszerével ellentétben a Cardano nem PoW, hanem PoS konszenzussal dolgozik, azaz staking segítségével lehet bányászni.

Ehhez a saját, Ouroboros nevű módszerüket használják, ez alapján dönti el a hálózat, hogy ki készítheti a blokkot.

Emellett tervben van egy olyan megoldás is, ahol a hálózat tagjainak nem kell a teljes blokkláncot tárolnia, hanem csak egyes részeket. Így egyszerre többen tudják használni a hálózatot, és nagyobb tranzakciókat is gond nélkül fel tudják dolgozni.

Emellett a „blokkláncok internetét” is próbálják tető alá hozni, egy olyan protokollt, amely segítségével a blokkláncok közvetlenül tudnak kommunikálni egymással.

Az ada token Ada Lovelace, a híres 19. századi matematikusról kapta a nevét, aki tulajdonképpen az első programozóként vonult be a történelembe.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Hogyan jön létre az ada?

Ahogy írtuk is, nem úgy bányásszák, mint a bitcoint. Hitelesítők dolgoznak a hálózaton, ők hozzák létre a blokkokat.

A rendszer a birtokukban lévő adatokenek száma alapján dönti el, hogy ki fogja a soron következőt készíteni. Innentől pedig a megszokott módon megy a dolog, a várakozó tranzakciókat feldolgozza az adott validátor, majd adában megkapja a jutalmát.

Hol lehet tartani a tokeneket, és mire használhatók?

A Cardanóra ugyan saját tárca is elérhető, a legtöbben mégis tőzsdéken, és staking poolokban tartják adáikat. Kereskedni ugyanúgy lehet a tokenekkel, mint bármelyik másik kriptopénzzel.

A bitcoinnal ellentétben viszont még nem nagyon van elfogadóhely, ahol vásárolni lehetne vele.

Mit tartogat a jövő?

A Cardano fejlesztői úgy vélik, hogy a kriptopénzek számos hiányosságát ki tudják küszöbölni.

Ha ez sikerül, és a blokklánc-technológiát az üzleti világban is meg tudják honosítani, a Cardano biztos kiveszi majd a részét az elkövetkező évek kriptós eseményeiből.

Forrás:  decrypt.co

Kiemelt kép: Дмитрий Шустов

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!