Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

-

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire.

Az Ethereum (ETH) ötletgazdája az X-en (korábban Twitter) nemrég közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az emberek ellenőrzése és beavatkozása az AI fejlesztésébe fogja meghatározni ennek a forgatókönyvnek a kimenetelét.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


De Buterin azzal érvelt, hogy az AI alapvetően különbözik a korábbi találmányoktól, mint például a közösségi média, a repülőgépek és a nyomdagép, mivel képes egy újfajta „elmét” létrehozni, amely káros lehet az emberi érdekekre.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szuperintelligens mesterséges intelligencia, ha nem ellenőrzik, az embert a saját túlélését fenyegető veszélynek tekintheti, és potenciálisan az emberiség kihalásához vezethet.

„A mesterséges intelligencia egy újfajta elme, amely gyorsan növekszik intelligenciájában, és komoly esélye van arra, hogy megelőzze az ember szellemi képességeit, és a bolygó új csúcsfajává váljon”.

Bár elismerte, hogy az ilyen szélsőséges kimenetel valószínűsége alacsony, Buterin kiemelte, hogy az embereknek óvintézkedéseket kell tenniük.

Azt javasolta, hogy az embereknek az AI-alapú számítás és megismerés feletti nagyobb kontrollt biztosító eszközként integrálják az úgynevezett agy-számítógép interfészeket (BCI).

A BCI-k közvetlen kommunikációs utat hoznak létre az agy és a külső eszközök között, lehetővé téve az emberek számára, hogy aktívan részt vegyenek a döntéshozatali folyamatokban.

Az emberek és a gépek közötti kommunikációs hurok ezredmásodpercekre való csökkentésével a BCI-k biztosítanák, hogy az ember megőrizze a világ feletti értelmes cselekvőképesség egy szintjét.

Buterin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az emberek továbbra is felelősek maradjanak a magas szintű tervezésért, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a mesterséges intelligencia az emberi értékekkel nem összeegyeztethető módon cselekedjen.

„Csökkenthetjük (az) ösztönzést arra, hogy a magas szintű tervezés felelősségét magára az AI-ra hárítsuk, és ezáltal csökkenthetjük annak esélyét, hogy az AI magától valami olyasmit tesz, ami teljesen eltér az emberi értékektől”.

Buterin kiemeli az AI-szabályozás fontosságát

Buterin hangsúlyozta az emberi szándék jelentőségét is az AI emberiség számára előnyös eredmények felé való irányításában.

Óva intett a profitmaximalizálás előtérbe helyezésétől, kiemelve az emberi értékekkel és törekvésekkel összhangban lévő tudatos döntéshozatal szükségességét.

Záró megjegyzéseiben Buterin méltatta az emberiség leleményességét és kreatív potenciálját.

Hangsúlyozta, hogy az emberiség a történelem során folyamatosan fejlesztette a technológiát képességeinek fokozása érdekében, és reményét fejezte ki, hogy az emberi vívmányok, mint például az űrutazás és a geotechnika, hozzájárulnak majd a földi és a földön túli élet megőrzéséhez és szépségéhez.

„Kétmilliárd év múlva, ha a Föld vagy az univerzum bármely része még mindig a földi élet szépségét őrzi, akkor az olyan emberi mesterművek, mint az űrutazás és a geomérnökség fogják ezt lehetővé tenni”.

Olvastad már? A Bitcoin árfolyama 40.000 dollár fölé kúszhat?

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!