Miért csökkennek az árfolyamok?

-

Az év elején kezdődött emelkedés szemmel láthatóan megtorpant, a befektetők pedig kivárnak, hogy hogyan folytatódik az árfolyam alakulása.

A Szövetségi Piaci Bizottság, a FOMC február elsején ülésezik, és hamarosan kamatdöntés is várható a Fed részéről.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A hangulat tehát alábbhagyott, és a BTC valamint az ETH is visszahúzódott a napokban beállított idei csúcsokról.

Ebben ráadásul néhány, az iparágat érintő negatív esemény is közrejátszhatott.

Az emelkedést a decemberi, a vártnál jobb inflációs adatok idézhették elő, mostanra viszont a hegymenet lelassult mind a kriptopiac, mind a részvények esetén.

Az USA-ban a hónap közepén lefoglalták a Bitzlato kriptováltót, a szigorúbb fellépés jegyében, ezután pedig a Binance is blokkolni kezdett meghatározott felhasználói fiókokat.

A kriptopénzek árfolyamai viszont továbbra is úgy tűnik, hogy erősen korrelálnak az SP500 számaival.

Éppen emiatt a pozitív inflációs adatok emelkedéshez vezettek, viszont a céges profitok csökkenése, és az eladások számának az esése ugyanígy a kriptopiacon is visszahúzódást idéztek elő.

Több amerikai bank is úgy nyilatkozott, hogy az idei év során még nehézségekre számít, és nagy a recesszió esélye.

„Az infláció, az alapkamat, és a bevétel mennyisége kulcsfontosságú a hozamok szempontjából. Most az infláció növekvő pályán van, a kamatok szintén emelkednek, és a várakozások alapján az eladások is csökkenni fognak az idei évben.”

Forrás: US Bank

Az USA továbbra is szabályozni akarja a piacot

A Bitzlato január 18-i leállítása ismét rávilágított, hogy a törvényhozók nagyon szeretnék, ha szabályozni tudnák a piacot.

Az Igazságügy-minisztérium nyilatkozata alapján várható, hogy hasonló intézkedésre kerül sor számos más iparági szereplő esetén, de egyelőre nem határozták meg specifikusan, hogy ez kire vonatkozik.

Január 30-án a Binance, a kereskedési forgalom alapján a legnagyobb tőzsde blokkolt több fiókot is, amely a Bitzlatohoz köthető.

A Binance elmondta, hogy az ügyfélpénzek biztonságban vannak, a FinCEN beszámolói alapján viszont a Binance volt a Bitzlato legnagyobb partnere.

A kriptoipar a legtöbb helyen jogi keretrendszer nélkül működik, a különböző országokban pedig teljesen más a meghatározás, hogy mi számít pénznek vagy pénzeszköznek, és, hogy a kriptopénzek beletartoznak-e ebbe a körbe.

Ez a bizonytalanság egyértelműen nyomot hagy az iparág teljesítményén is, és számos szakértő úgy véli, hogy a tömeges elterjedés egyik legnagyobb gátja is ugyanez a bizonytalanság.

Mára már elmondható, hogy szinte minden hónapban érkezik egy hír, törvénytervezet, amely a törvényhozók, politikusok, hatóságok ellenséges hozzáállásáról tanúskodik, holott mindegyiküknek inkább támogatni kellene a fejlődést, nem pedig hátráltatni.

A Biden-kormányzat a legújabb tervek alapján komolyabb szabályozásra készül a kriptoipar esetén is, és a pletykák szerint meg akarják akadályozni, hogy a nyugdíjalapok kriptopénzekbe fektethessenek, mivel azok magas kockázatúnak tekinthetők.

A kockázatos eszközök pedig kifejezetten érzékenyek a befektetői hangulatra, és ez igaz a BTC-re, valamint a többi kriptóra is.

A politikai érdeklődés nemrégiben a Gemini és a Digital Currency Group felé fordult a kamatfizető szolgáltatásaik miatt, ráadásul az FTX vezetője elleni per is nagy negatív hírverést hozott a kriptoiparnak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

44%-os éves növekedés

A 2023-as év eddig egyértelműen jól telik a BTC és a kriptók részére.

A befektetők 64%-a profitban van, ráadásul a bányászok bevételei is 50%-kal növekedtek, amely végül fellélegzést hozott a szektorba, hiszen a múlt év nem volt könnyű a bányászok számára.

A BTC 2013 óta a legjobb januárjában van, de a FOMC ülése hozhat még váratlan mértékű volatilitást.

A BTC és az ETH 40% illetve 32%-os erősödéssel több befektetőt is arra csábított, hogy profitot realizáljon.

Az elemzők többsége viszont arra figyelmeztet, hogy lejtmenet közeledhet, és sok befektető egyetért velük abban, hogy hamarosan az eladók kerülhetnek túlsúlyba a piacon.

20000 dollárnál egy rés mutatkozik a CME határidős kötéseiben, ezeket a réseket pedig be szokták zárni a kereskedők, így sokak szerint egészen eddig is visszahúzódhat az árfolyam.

Összességében viszont elmondható, hogy jelenleg alábbhagyott a kereskedők étvágya, és elfordultak a kockázatos eszközöktől, a FOMC mondandójára várva.

A legfőbb kérdések között pedig továbbra is ott van, hogy az inflációs számok hogyan alakulnak, és, hogy a Fed milyen kamatpolitika mellett dönt.

Hosszabb távon pedig biztosan segítene az is, ha a szabályozási környezet letisztultabb, átláthatóbb lenne.


Olvastad már? Kiyosaki szerint globális recesszióban vagyunk

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Íme, mi történt ma a kriptoszférában

Szeretnéd tudni, mi történt ma a kriptoszférában? Itt vannak a legfrissebb hírek a napi trendekről és eseményekről, amelyek hatással vannak a Bitcoin árára, a blokkláncra,...

Avalanche (AVAX) technikai elemzés 12.08.

Prémium Avalanche (AVAX) Az Avalanche (AVAX) árfolyamának közelmúltbeli emelkedő tendenciája sok tulajdonosnak nyereséget eredményezett. Annak ellenére, hogy a nyereséges tulajdonosok százalékos aránya nőtt, az általános hangulat pozitív maradt. Az...

A BLUR árfolyama 10%-ot zuhant 24 óra alatt

A BLUR árfolyama a december 7-i kereskedés során jelentős esést szenvedett el, egyetlen nap alatt közel 10%-ot zuhant. A Lookonchain on-chain sleuth szerint az altcoin értékének...

A Worldcoin új decentralizációs tervekkel készül: Mit nyerhet a WLD?

A Sam Altman vs. OpenAI vita által érintett Worldcoin (WLD), a Tools for Humanity csapat által vezetett Worldcoin (WLD) saját frissítéssel állt elő. A Worldcoin Alapítvány...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!