Letartóztatták a Bitzlato alapítóját

-

A főleg orosz nyelvterületen ismert Bitzlato tőzsdét leállította az USA Igazságügy-minisztériuma, elmondásuk alapján egy nemzetközi, kriptopénzeket érintő intézkedés részeként.

A platform orosz alapítóját pénzmosás vádjával tartóztatták le. A Bitzlato tőzsde a hivatalos bejelentés szerint hackertámadás áldozata lett.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A sajtónak a helyettes ügyész, Lisa Monaco elmondta, Anatoly Legkodymov Miamiban lett letartóztatva az FBI által, miután az USA Államkincstára a francia hatóságokkal együttműködve a nyomozás megfelelő szakaszába ért.

„A Bitzlato egy kínai székhellyel működő tőzsde, amely hírhedt arról, hogy a darknetről származó pénzeket mostak tisztára rajta keresztül, és különböző zsarolóvírusos esetekben is felmerült a neve. Ezzel a lépéssel a hatóságok ma nagy csapást tudtak mérni a kriptopénzeket használó bűnözői körökre. Legkodymov a saját bevallása alapján is tudta, hogy bűnözőket is kiszolgál a tőzsde, és fontos pénzügyi központként működik a Hydra, egy orosz eredetű darknetes piactér számára, amelyet tavaly állítottak le a német hatóságok.”

A Minisztérium bejelentéséből kiderül, hogy a gyanú alapján a Hydra piacterén aktív vásárlók a Bitzlato közreműködésével hajtották végre az üzleteiket, így a tőzsde kábítószer, privát információk, és hacker-eszközök kereskedelmében is aktívan szerepet játszott.

2018 és 2022 között a becslések alapján körülbelül 700 millió dollárnyi forgalmat bonyolítottak.

Az ügyészség közlése szerint a résztvevők koordinációja miatt több európai országra is ki kellett terjeszteni az intézkedéseket, hogy le tudják foglalni a Bitzlato szervereit.

A tőzsde weboldalán a megszokott kép helyett egy közlemény várja a látogatókat, amely szerint az oldalt lefoglalták a francia hatóságok.

Szerdán a tőzsde üzemeltetői egy hackertámadásról értesítették a felhasználókat, és a kiutalásokat is felfüggesztették, valamint arra kértek mindenkit, hogy beutalást se indítson.

A cég nem részletezte, hogy pontosan mennyit loptak el tőlük, de úgy fogalmaztak, hogy „kis összegről van szó”.

Egy második, szintén a felhasználóknak küldött levélben mindenkit biztosítottak arról, hogy a pénzük nem veszett el.

„A rendszerünket megtámadták, és a pénz egy részét kiutalták külső címekre. Mindenkit kártalanítunk, akit veszteség ért. Biztonsági intézkedésként egyelőre leállítjuk a szolgáltatásainkat, és kérünk mindenkit, hogy ne utaljon a tárcáiba pénzt, amíg teljesen helyre nem állítjuk a működést.”

A támadás kedd délután zajlott le, miután a tőzsde bejelentette, hogy csütörtökön egy tervezett karbantartást végeznek az oldalon, hogy növelni tudják a hatékonyságot, és a szolgáltatások minőségét.

Ennek részeként felhívták a figyelmet, hogy a be- és kiutalás is szünetelni fog, valamint kereskedni sem lehet majd, ennek tekintetében szervezzék a felhasználók a dolgaikat.

A Bitzlato 2016-ban indult Changebot néven, majd később tértek át a P2P bitcoin-váltásra.

A felületén orosz rubelért lehet bitcoint, ethert és USDT-t vásárolni, számos fizetési megoldás alkalmazásával.

A hasonló kriptováltók kifejezetten népszerűnek számítanak Oroszországban, és a többi posztszovjet országban, a régióban viszont koránt sincs megfelelően szabályozva a kriptopiac.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Emiatt sokszor kerülnek a hatóságok látóterébe az ilyen vállalkozások, a közelmúltban Fehéroroszországban kapott nagy büntetést egy ilyen váltó üzemeltetője.

Olvastad már? Nem biztos, hogy vége van a bitcoin medvepiacnak

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért kell az ATOM-nak 10 dolláros támogatási szintre lépnie?

A Cosmos (ATOM) egy hetes csökkenés után az elmúlt 24 órában felfelé vette az irányt. Ha azonban a token lenyűgöző teljesítményt kell mutatnia, akkor egy kritikus...

Ismét nagy bukás előtt állhat a SEC, kevés az esélyük a Kraken tőzsde ellen

A tőzsdefelügyelet nemrégiben perelte be ismét a Krakent, amiért kriptopénzeket árusít, de egyes nézetek alapján ez az újrahasznosított per eleve bukásra van ítélve. A jogi...

Elősegítheti a megújuló energiák terjedését a Bitcoin

A Cornell University friss tanulmánya szerint a bitcoin bányászok segíthetik a megújuló energiák terjedését, hiszen fel tudják használni az esetlegesen megtermelt felesleges készleteket. A jelentésben...

A természetvédelmi fókuszú kriptó hatalmas sikerei

A Chimpzee ($CHMPZ) projektje nem csak más szemmel néz a környezetvédelemre, de benne rejlik a pénzügyi megtérülés lehetősége is. Fogja a blokklánc technológiát, és egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!