Letartóztatták a Bitzlato alapítóját

-

A főleg orosz nyelvterületen ismert Bitzlato tőzsdét leállította az USA Igazságügy-minisztériuma, elmondásuk alapján egy nemzetközi, kriptopénzeket érintő intézkedés részeként.

A platform orosz alapítóját pénzmosás vádjával tartóztatták le. A Bitzlato tőzsde a hivatalos bejelentés szerint hackertámadás áldozata lett.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A sajtónak a helyettes ügyész, Lisa Monaco elmondta, Anatoly Legkodymov Miamiban lett letartóztatva az FBI által, miután az USA Államkincstára a francia hatóságokkal együttműködve a nyomozás megfelelő szakaszába ért.

„A Bitzlato egy kínai székhellyel működő tőzsde, amely hírhedt arról, hogy a darknetről származó pénzeket mostak tisztára rajta keresztül, és különböző zsarolóvírusos esetekben is felmerült a neve. Ezzel a lépéssel a hatóságok ma nagy csapást tudtak mérni a kriptopénzeket használó bűnözői körökre. Legkodymov a saját bevallása alapján is tudta, hogy bűnözőket is kiszolgál a tőzsde, és fontos pénzügyi központként működik a Hydra, egy orosz eredetű darknetes piactér számára, amelyet tavaly állítottak le a német hatóságok.”

A Minisztérium bejelentéséből kiderül, hogy a gyanú alapján a Hydra piacterén aktív vásárlók a Bitzlato közreműködésével hajtották végre az üzleteiket, így a tőzsde kábítószer, privát információk, és hacker-eszközök kereskedelmében is aktívan szerepet játszott.

2018 és 2022 között a becslések alapján körülbelül 700 millió dollárnyi forgalmat bonyolítottak.

Az ügyészség közlése szerint a résztvevők koordinációja miatt több európai országra is ki kellett terjeszteni az intézkedéseket, hogy le tudják foglalni a Bitzlato szervereit.

Ha érdekelnek a befektetések, akkor látogass el Ádám YouTube csatornájára, ahol kripto tartalmakkal is találkozhatsz.

A tőzsde weboldalán a megszokott kép helyett egy közlemény várja a látogatókat, amely szerint az oldalt lefoglalták a francia hatóságok.

Szerdán a tőzsde üzemeltetői egy hackertámadásról értesítették a felhasználókat, és a kiutalásokat is felfüggesztették, valamint arra kértek mindenkit, hogy beutalást se indítson.

A cég nem részletezte, hogy pontosan mennyit loptak el tőlük, de úgy fogalmaztak, hogy „kis összegről van szó”.

Egy második, szintén a felhasználóknak küldött levélben mindenkit biztosítottak arról, hogy a pénzük nem veszett el.

„A rendszerünket megtámadták, és a pénz egy részét kiutalták külső címekre. Mindenkit kártalanítunk, akit veszteség ért. Biztonsági intézkedésként egyelőre leállítjuk a szolgáltatásainkat, és kérünk mindenkit, hogy ne utaljon a tárcáiba pénzt, amíg teljesen helyre nem állítjuk a működést.”

A támadás kedd délután zajlott le, miután a tőzsde bejelentette, hogy csütörtökön egy tervezett karbantartást végeznek az oldalon, hogy növelni tudják a hatékonyságot, és a szolgáltatások minőségét.

Ennek részeként felhívták a figyelmet, hogy a be- és kiutalás is szünetelni fog, valamint kereskedni sem lehet majd, ennek tekintetében szervezzék a felhasználók a dolgaikat.

A Bitzlato 2016-ban indult Changebot néven, majd később tértek át a P2P bitcoin-váltásra.

A felületén orosz rubelért lehet bitcoint, ethert és USDT-t vásárolni, számos fizetési megoldás alkalmazásával.

A hasonló kriptováltók kifejezetten népszerűnek számítanak Oroszországban, és a többi posztszovjet országban, a régióban viszont koránt sincs megfelelően szabályozva a kriptopiac.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Emiatt sokszor kerülnek a hatóságok látóterébe az ilyen vállalkozások, a közelmúltban Fehéroroszországban kapott nagy büntetést egy ilyen váltó üzemeltetője.

Olvastad már? Nem biztos, hogy vége van a bitcoin medvepiacnak

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

A Fantom (FTM) feltámadása, vagy bikacsapda?

A Fantom kétségkívül az egyik olyan érme a piacon, amely januárban jelentős emelkedést produkált. Napi időkeretben nézve, január 1. és e cikk írásának időpontja...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!