Mi az az Ethereum?

-

Az Ethereum a teljes újraértelmezése mindannak, ahogy az internet működik. Dolgok vásárlása, alkalmazások építése, feljegyzések tárolása: az Ethereum célja, hogy mindezeket megváltoztassa.
Szuperegyszerű útmutatónk bárkinek segít annak a megértésében, hogy mi az Ethereum nagy elképzelése, és milyen szerepet játszik az ether ebben a vízióban.

Mi az az Ethereum?

Ha a Bitcoin a blokklánc floppy lemeze, akkor az Ethereum a CD: a technológia egy fejlettebb megnyilvánulása.

A bitcoin bebizonyította, hogy pénzt akár egy közösség is létrehozhat, és azt egy kriptotárca segítségével bárki küldheti és fogadhatja.

Szintén felkínált egy megoldást a dupla költés problémájára.

Az Ethereum egy olyan hálózat, amely megváltoztatná azt, ahogy a vállalatok az interneten működnek.

Az ether ezzel szemben egy olyan, Ethereumra épülő kriptovaluta, amelyet a hálózat fenntartására és építésére használnak fel.

Az Ethereum azonban bebizonyította, hogy a blokklánc sokkal többre is képes, minthogy csak értéktároló legyen.

Felhasználhatjuk emberek közötti szervezkedésre, ötletek megvalósítására, vállalatok futtatására, pénzeszközök létrehozására, szolgáltatások nyújtására, és szinte bármilyen olyan tevékenységre, amit csak el tudunk képzelni.

Ha valamit le tudunk kódolni, és okosszerződésbe tudunk helyezni, azt akár már az Ethereum hálózatán is felépíthetjük.

Ez az egyszerű elképzelés lehetővé tette a különféle társaságok számára, hogy az Ethereum felhasználásának a segítségével kezelhessék tulajdonaikat, részesedéseiket, szerződéseiket, saját alkalmazásokat építsenek stb.

Érdekesség az Ethereumról

Az ether alegységeit, a gweit és a weit Wei Dai, a kriptopénzek korai úttörője után nevezték el.

Ki alkotta meg az Ethereumot?

Az Ethereumot Vitalik Buterin orosz-kanadai számítógépes programozó alkotta meg, ő írta ugyanis azt a fehér könyvet, amelyen az Ethereum alapszik.

A hálózat és a közösség kiépítésében azonban Anthony Di Loria, Charles Hoskinson, Miha Alisie, Amir Chetrit, Joseph Lubin és Gavin Wood is a segítségére volt.

Ez Ethereum rövid története
  • 2013 – Vitalik Buterin megalkotja a fehér könyvet, amelyben kifejti az Ethereum alapelveit.
  • 2014. január – nyilvánosan bejelentik az Ethereumot.
  • 2014. július – az Ethereum elindítja ICO-ját, a befektetők bitcoinért vásárolhattak ethert.
  • 2016. június – 50 millió ethert loptak el egy „crowdsale”-ből, néhány Ethereum-fejlesztő pedig beleegyezett abba, hogy „hard forkhoz” folyamodjanak.
  • 2017. március – egy csoport vállalat, beleértve a Toyota, Samsung, Microsoft, Intel és J.P. Morgan létrehozza az Enterprise Ethereum Alliance-t, egy nonprofit felépítésű szervezetet, hogy elősegítsék az Ethereum vállalati elterjedését.

Mi a különleges az Ethereumban?

Az Ethereum fogja azt a technológiát, amelyre a Bitcoin épül, és többé teszi azt, mint egy egyszerű valuta. Lehetővé teszi, hogy alkalmazásokat – úgynevezett dappokat (elosztott applikációk) – építsenek rajta az Ethereum világában, amelyek okosszerződéseken és könnyen használható interfészeken alapul.

Sőt, az Ethereumon saját tokeneket is létrehozhatunk, a hálózaton alapuló ERC-20 szabvány a kriptovilág legelterjedtebb tokengyártó megoldása.

Ha a bitcoin a kriptovilág aranya, akkor az ethereum az gázolaj, amely a gépeket működteti.

Érdekesség az Ethereumról

Vitalik Buterin azt követően döntött az Ethereum név mellett, hogy elemekről és tudományos fikciókról szóló Wikipédia-cikkeket böngészett.

Mi az az ether és hogyan jön létre?

Az Ethereum egy olyan hálózat, amely megváltoztatja azt, ahogy a vállalatok az interneten működnek.

Az ether ezzel szemben egy olyan, Ethereumra épülő kriptovaluta, amelyet a hálózat fenntartására és építésére használnak fel.

A bitcoinhoz hasonló módon az ethert bányászok alkotják meg, akik blokkok létrehozásával és „kirakósok” megoldásával hozzák létre a kriptopénzt. Ez az eljárás bányászás néven ismert.

Nagyjából minden 15. másodpercben új blokk adódik hozzá az Ethereum blokkláncához, azt a számítógépet vagy bányászt pedig, aki ezt végrehajtja, etherrel jutalmazzák.

Az Ethereum jelenleg ugyanazt a bányászási technikát alkalmazza, mint a bitcoin, ennek ellenére bizonyos tekintetben eltérőek.

A későbbiekben a skálázhatóság további fokozása végett úgy tervezik, hogy a proof-of-work algoritmusról proof-of-stake algoritmusra térnek át.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan vehetek ethert?

Ethervásárlásra szinte az összes tőzsde lehetőséget biztosít, de akár sajátot is bányászhatsz magadnak!

Mit csinálhatok az Ethereumal?

Regneteg mindent!

  • Közösségi hálózatok – kapj pénzt a közösségi médiában megosztott posztjaidért.
  • Fájltárolás – decentralizált adattárolás olcsón.
  • Határon átívelő fizetések – drámai módon csökkenti a határokon átívelő fizetések költségét és idejét.
  • Fizetési kártyák – fizess érintésmentes kártyákkal ether- vagy más kriptofedezetre.
  • Online hirdetés – nincs több közvetítő fél az online hirdetésekben. A felhasználók közvetlenül kapnak kifizetéseket online hirdetések megjelenítéséért.
  • Kölcsönök – blokkláncalapú, kriptofedezetű kölcsönök, hitelelbírálás nélkül (Inlock).
    Egy csomó ötlet még mindig a korai fázisában van, de az Ethereum fejlődéséből ítélve mindezek az ötletek teljesen megvalósíthatók.
Érdekesség az Ethereumról

A bitcoinnal ellentétben az Ethereum esetében semmi sem korlátozhatja, hogy mennyi ether létezhet valaha.

Az Ethereum jövője

Az Ethereum egy olyan platform szeretne lenni, amelyre decentralizált alkalmazások épülnek.

Ennek ellenére növekedése során számos nehézséggel nézett már szembe. Az egyik legnagyobb ilyen probléma a tranzakciók sebessége és költsége.

Ha az Ethereum valóban az összes decentralizált vállalat alapja szeretne lenni, kénytelen lesz nagyobb fokozatra kapcsolni a másodpercenként megvalósított tranzakciók számának tekintetében.

Jelenleg ez a szám nagyjából 15, miközben a Visa 24.000 tranzakció kezelésére is képes másodpercenként, tehát bőven van még hová növekedni.

Az Ethereum egy másik kihívása az olyan hálózatoktól származik, mint a Cardano vagy a Polkadot, csak hogy néhányat nevezzünk meg közülük.

Ezek a hálózatok mind arra törekednek, hogy megnöveljék a gyorsaságot a biztonságosság veszélyeztetése nélkül.

Bárki is ér be majd először a célba, az egyértelműen a decentralizált jövőnek a nagykapujában találja majd magát.

Forrás: Decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

6 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

5,3 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie a Terraform Labs alapítójának

A Terraform Labs és Do Kwon, a cég alapítója ellen súlyos vádak merültek fel az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) részéről. A vádak szerint értékpapír-csalást...

A CoinPoker eltörölte az összes kifizetési díjat

Vendégbejegyzés A CoinPoker egy nagyon jól ismert kripto fogadási alkalmazás, és egyúttal a világ legnagyobb kriptopóker felülete is. Fejlesztői csapata kedden egy X-beli bejegyzésben közölte, hogy megszüntette...

A Bitcoin halálkeresztje intő jel

Az elmúlt napon a kriptopénzek piaca jelentős csapást szenvedett el, több mint 110 milliárd dollár összértéket veszített. A globális kriptopénz piaci tőke több mint 4%-os zuhanást...

Mi várható a Bitcoin felezés után?

A Bitcoin mintegy 94%-át már kibányászták, az amerikai azonnali BTC ETF-eknek köszönhetően pedig évtizedek óta nem látott mennyiségű pénz, több mint 12 milliárd dollár áramlott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!