Megszűnhet-e a Bitcoin? Nem sok esély van a kriptopénz összeomlására

-

Létezésének nagyobbik részében a bitcoin emelkedő trendet mutatott, az árfolyam lényegében nulláról mászott fel 28.288 dollárig egyetlen évtized alatt.

A kriptopénzt ma már a világ legnagyobb valutái között tartjuk számon, rövid élete során pedig minden idők legjövedelmezőbb eszközévé vált.

Növekedése ellenére a Bitcoin ellenzői nem győzik hangoztatni, hogy csak idő kérdése, és az árfolyam nullára csökken.

Calvin Ayre, a Bitcoin Cash volt szószólója júliusban azt mondta, hogy a bitcoin értéktelen.

Az amerikai tőzsdemágnás Warren Buffett szintén gyakran ekézte a bitcoint, a CNBC-nek pedig azt mondta, hogy minden kriptopénz (beleértve a bitcoint is) értéktelen.

Az idei év második felében azonban a kriptopénz támogatói rengeteg mennyiségű pénzt fektettek bitcoinba. Michael Saylor, a MicroStrategy befektetési óriás vezérigazgatója több mint 1,3 milliárd dollárnyit vásárolt a bitcoinból nyár óta.

Ő maga meg van győződve arról, hogy a bitcoin olyan módon fogja megváltoztatni a világot, mint ahogyan azt a Facebook, a Youtube és az Amazon tette. Ezen nézeteit nem kevés ember osztja. A 169 éves MassMutual befektetési cég 100 millió dollárnyit vásárolt a coinból.

A SkyBridge Capital fedezeti alap, amelyet Trump amerikai elnök volt kommunikációs menedzsere, Anthony Scaramucci hozott létre, több mint 9,3 milliárd dollárnyi eszközt kezel, amelyből 25 millió a Bitcoin Alapjukban található.

Az ilyen intézményi befektetések sokak szerint a mostani bikafutam legnagyobb hajtóerőinek számítanak, és bizonyítják mindazt, hogy a jelenleg több mint 500 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénznek igenis van helye a világunkban.

De mégis milyen történések vezethetnének odáig, hogy a bitcoin elveszítse értékének 100%-át? Nos, van belőlük egy pár.

Bedőlhet-e a Bitcoin?

2018-ban a Yale Egyetem két közgazdásza (Yukan Liu és Aleh Tsyvinski) közzétett egy jelentést „A kriptopénz kockázatai és megtérülései” címmel, amelyben a szerzők annak az valószínűségét vizsgálták, hogy a bitcoin értéke egyetlen nap alatt 0-ra csökkenjen.

A bitcoin történelmi megtérüléseit alkalmazva a szerzők egy ilyen összeomlás esélyét 0 és 1,3% közé teszik, a cikk publikálásakor pedig 0,4% volt.

Összehasonlításképp: Tsyvinski szerint az euró bedőlésére 0,009% esély mutatkozik a hasonló mérőszámok alapján. Ezt egy, a YaleNewsnak adott interjújában mondta el.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a bitcoin végül azért fog 0-ra csökkenni, mivel nem rendelkezik belső, valódi értékkel. Mindenesetre, ha ilyen értékkel nem is rendelkezik, a bitcoin mögött ott áll a fogyasztók bizalma és a matematika.

Ez pedig igencsak hasonló az amerikai dollárhoz és a font sterlinghez is, amelyek mögött valaha az arany állt (amely rendelkezik belső értékkel), most azonban a kormány fedezi őket – egyesek szerint azonban az amerikai dollár legalábbis valójában hitellel van fedezve.

Szélsőséges forgatókönyvek

Ha a Bitcoin valóban összeomlana, az azt jelentené, hogy lehetetlen lenne többé bitcoinnal kereskedni vagy azt termékekre és szolgáltatásokra váltani, esetleg a vásárlói oldal likviditása zuhanna nullára valamilyen oknál fogva.

Ha a valóság talaján szeretnénk maradni, akkor egy ilyen forgatókönyveket olyan események indítanák be, mint például a Bitcoin betiltása a világ összes kormánya által, amely potenciálisan törvénytelenné tenné annak birtoklását vagy felhasználását – ahogy ez több országban már most is jelenlévő probléma.

Ez ugyanakkor azt is megkövetelné, hogy a teljes Bitcoin-hálózatot megszüntessék, minden csomópontot leválasszanak a hálózatról és tönkretegyenek – beleértve az űrbélieket is –, amellyel lehetetlenné válna új hálózati csomópont létrehozása is.

Ez elméletileg lehetetlenné tenné a Bitcoinok küldését és megvágná a kereskedést is, amely nagyban hozzájárulhatna a Bitcoin elértéktelenedéséhez – valljuk be azonban: egy ilyen megvalósítása szinte lehetetlen.

Egy másik lehetőség az lenne, ha a Bitcoint egy másik kriptopénz, vagy hozzájuk hasonló alternatív fizetési / értéktároló rendszer váltaná fel, ezzel elavult (és így kvázi értéktelen) fizetési megoldássá vagy értéktárolóvá válna.

Ez az eshetőség azonban többéves folyamat – akár évtizedek sora – is lehet valamikor a jövőben.

Bármi is legyen a katalizátor, a Bitcoin némi értéket mindig fog magában hordozni, legalább egyfajta történelmi műalkotásként a jövő generációi számára.

Egy ehhez hasonló jelenség volt megfigyelhető a közelmúltban, amikor az indiai jegybank 2016 novemberében kivonta a forgalomból az 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket azok masszív hamisításai miatt.

Habár a valódi 500 és 1000 dolláros címletek pénzként már nem fogadhatók el az országban, továbbra is van valamennyi művészeti értékük mint érdekesség.

Olvastad már? A vég kezdete? A Coinbase lépése után végre sikerülhet megszabadulnunk az XRP-től

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!