Mégsem jön be PlanB 55 000 dolláros árfolyamot jósoló S2F-modellje?

-

Számos felfegyverzett kriptopénz-befektető vetette minden reményét 2020-ba, mint a bitcoin egyik pozitív évébe.
Ennek egyik fő oka PlanB hónapok óta sokat hangoztatott stock-to-flow (S2F) gazdasági modellje, amely szerint a kriptopénz az 55 000 dollárt is elérheti 2021-ig.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Az S2F-modell azonban hamis feltételezéseken alapulhat egy legutóbbi jelentés szerint, az általa okozott károk pedig potenciálisan súlyosan érinthet egyes kereskedőket.
Történt mindez azután, hogy egy Bitcoin-bálna megjegyezte, miszerint az olyan leegyszerűsített gazdasági ármodellek, mint az S2F, „veszélyesek” arra több tízezer kereskedőre nézve, akik a különféle feltevéseket körülvevő hájp miatt nagy tévedésekbe eshetnek.

A jelentések szerint a S2F gyenge alapokon nyugszik

Ahogy arról a CryptoSlate korábban beszámolt, a seattle-i Strix Leviathan fedezeti alap rájött, hogy a Bitcoin stock-to-flow modellje valószínűleg hosszú távon nem fog bebizonyosodni, a kereskedőket rövid távon mégis megszédítheti.
Megjegyzik, hogy a Bitcoin kibocsátási ütemterve nem változó, hanem teljesen fix – ez az aranyról és más árucikkekről azonban nem mondható el.
A S2F márpedig eredetileg éppen az ilyen kitermelhető javak modellje volt. Ez tehát az elsődleges oka annak, amiért sokak szerint a stock-to-flow modell a vezető kriptopénz esetében nem alkalmazható.
Annak érdekében, hogy a BTC-feleződést és magát az S2F-modellt körülvevő teóriák igazak legyenek, szükséges lenne annak a feltételezése, hogy a befektetők nem vesznek részt aktívan abban az árképzésben. Amelyre a blokkjutalom feleződése és az infláció csökkenése is jelentős hatást gyakorol.
A Strix Leviathan ezt így fejtette ki:

„A bitcoin termelési ütemterv[ének megváltozása] egy fontos értékesítési pontja a kriptopénzek kereskedőinek… A piaci résztvevők előre számítanak mostani és a jövőbeni feleződésekre is már 2009 óta, amikor még csak egyetlen résztvevő volt. A Strix Leviathan korábbi elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a feleződés eseményének hatása valójában észrevehetetlenek a szélesebb piaci érzelmeket vizsgálva.”

A Bitcoin-bálna szerint „veszélyes” az S2F-nek hinnünk

Az S2F-modell – amelyet PlanB ebben a Medium-bejegyzésben tett közzé először – célja, hogy a bitcoin árfolyamát annak ritkasága alapján jósolja meg, feltételezve, hogy az árfolyam növekedni fog, miközben a készlet gyarapodásának folyamata lelassul.
J0E007 – egy Bitcoin-bálna aki gyakran szerepel a Bitfinex globális spot ranglistájának élén – egy legutóbbi Twitter-bejegyzésében elutasította a modellt. Azt mondta, hogy több ezer lakossági befektető jelentős mennyiségű vagyont tesz ki nagy kockázatnak, ha hisz ezeknek az előrejelzéseknek.

„Aki az S2F-et úgy adja el, mint abszolút előrejelző erőt, az nemcsak az „idejét vesztegeti”, de több (száz?)ezer olyan lakossági befektetőt veszélyeztet, akik nem értenek a statisztikához, és saját kutatás helyett mindenféle guruk kijelentéseinek hisznek.”

Idővel majd kiderül, hogy a modell valóban rendelkezik-e valóságalappal, a bitcoin gyenge globális forgalma alapján azonban nem úgy néz ki, hogy valamikor a közeljövőben többszörös növekedésre kell számítanunk.

Olvastad már? Egekben a kriptopénzek iránti globális kereslet

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!