Még mindig foglalnak le darknethez kapcsolód bitcoinokat

-

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) hétfőn bejelentette, hogy a bűnüldöző szervek 2021 novemberében több mint 3,36 milliárd dollár értékű, a Silk Road nevű darknetes piactérhez kapcsolódó bitcoint foglaltak le.

Az amerikai ügyészség felfedése azt követően történt, hogy James Zhong, az 50.676 bitcoin 2012 szeptemberében történt átvételéért felelős férfi pénteken bűnösnek vallotta magát egyrendbeli csalás vádjában.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Tíz évvel ezelőtt egy bitcoin nagyjából 10 dollárt ért.

Ez a DOJ történetének második legnagyobb Bitcoin-elkobzása – amit csak a 2016-os Bitfinex-hack során ellopott 94.000 bitcoin lefoglalása előz meg.

Amikor azokat a coinokat visszaszerezték, körülbelül 3,6 milliárd dollárt értek.

Zhong állítólagos bűncselekménye miatt legfeljebb 20 év börtönbüntetést kaphat.

„Közel tíz éven át több mint 3,3 milliárd dolláros rejtéllyé duzzadt az eltűnt hatalmas Bitcoin-tömeg holléte” – mondta Damian Williams, New York déli körzetének ügyésze.

Az ügyvéd szerint a bűnüldöző szervek „kriptovaluta-nyomkövetés” és „jó öreg rendőri munka” segítségével találták meg a pénzeszközöket.

Zhong állítólag 2012 szeptemberében egy kereskedési sémát használt arra, hogy a Silk Road bitcoinját kicsalja anélkül, hogy valódi árucikkeket listázott vagy vásárolt volna a piactérről.

Kapcsolodó hír: Végleg bezár a Joker’s Stash, a lopott hitelkártyák egyik legnagyobb darknetes piactere

A feketepiacot gyakran használták illegális kábítószerekkel és más tiltott árukkal való kereskedésre, mielőtt alapítóját, Ross Ulbrichtot 2015-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

darknet bitcoin

A DOJ állítása szerint Zhong több mint 140 egymás utáni tranzakció gyors elindításával becsapta a Silk Road kifizetés-feldolgozó rendszerét, hogy 50.000 érmét szabadítson fel több számlájára, mindezt úgy, hogy közben megőrizte anonimitását.

Öt évvel később Zhong állítólag ugyanekkora mennyiségű Bitcoin Cashhez (BCH) – a Bitcoin hard-forkolt változata, amelyet nagyobb skálázhatóságra terveztek – is hozzájutott, pusztán azért, mert korábban ellopott bitcoinjait birtokolta.

Később ezt a BCH-t egy tengerentúli kriptopénzváltónál további 3500 Bitcoinért adta el a DOJ közleménye szerint.

„Miután sikeresen végrehajtotta a rablást, megpróbálta elrejteni a zsákmányát egy sor bonyolult tranzakcióval, amelyekről azt remélte, hogy a „darknet” rejtélye mögé bújva felértékelődnek” – mondta Tyler Hatcher, az IRS-CI különleges ügynöke.

Bár a Bitcoin-címek technikailag álnéven működnek, minden átutalás rögzítésre kerül a nyilvánosan elérhető blokkláncon.

Mint ilyen, a hírszerző ügynökségek kifinomult technikák segítségével nyomon tudják követni az ilyen coinok forrását.


Olvastad már? Tim Draper: 2023 közepére 250 ezer dollár lehet a bitcoin

Forrás: decrypt.co

Kiemelt kép: Spymaster Pro Italy

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!