A lopott hitelkártyáknak piacteret kínáló Joker’s Stash weboldal üzemeltetői a múlt héten bejelentették, hogy februárban felhagynak tevékenységükkel.

Az oldal több mint egymilliárd dollárnyi bitcoin forgalmat generált az elmúlt évek során – legalábbis a Gemini Advisory darknetes kiberbiztonsági cég adatai szerint.

Csatlakozz az Inlockhoz meghívólinkünkön keresztül, és szerezz akár 300 dollárnyi bitcoint!

A 2014-ben alapított Joker’s Stash a lopott hitelkártyák kis piacteréből az egyik legnagyobbá nőtte ki magát.

Eladókat kötött össze vásárlókkal, akik illetéktelenül megszerzett hitelkártyák információit, kódjait és számlázási címeit osztották meg egymással, amelyek mind a „legmagasabb minőséget” képviselték a darknetes szolgáltatók közül.

Az ellopott kártyák üzletága egyébként nem olyan kicsi, mint amilyenre első megérzésre gondolnánk. Egy 2019-es felmérés szerint több mint 76,2 millió lopott kártya cserélt gazdát a darknetes piacokon csak az akkori év második felében.

Aztán, 2020 első felében 43 millió lopott kártya forgott a csalók kezén. A legtöbbet ezek közül a Joker’s Stashen kereskedték.

„Joker jól megérdemelten nyugdíjba vonul. A Joker’s Stash bezár…Itt az idő, hogy örökre visszavonuljunk” – olvasható az oldal üzemeltetői által múlt héten írt bejegyzésben.

A legtöbb bitcoin (a becslések szerint több mint 1 milliárd dollárnyi a jelenlegi árfolyamon) az eladókhoz került szolgáltatásaikért cserébe – mondta a Gemini Advisory –, a maradék pedig a Joker’s Stash üzemeletetőinek jutaléka volt – akiknek egyikét nevezetesen „Joker”-nek hívnak.

Gondok vannak Jokerföldjén?

A nagy vagyon ellenére a darknetes felhasználók az utóbbi időkben egyre többet panaszkodtak az ellopott kártyákkal kapcsolatos információkra, valamint hogy a kártyákon található magas összegeket nem tudták felhasználni – ennek következtében a Gemini Advisory szerint a szolgáltató népszerűsége egyre nagyobb csökkenésbe kezdett.

A teljes darknetes piacmodell – amely az anonimitásra épít – a bizalomra alapoz, ami azt jelenti, hogy a rossz vélemények egyenes utat jelentenek a népszerűtlenséghez, valamint az üzlet esetleges bezárásához.

De nem csak a felhasználók bizalmának elveszítése volt a Joker’s Stash egyetlen problémája. Az FBI múlt éven foglalta le webdoménjüket, amely olyan spekulációkhoz vezetett a felhasználók részéről, hogy az üzemeltetőknek is jogi eljárásokkal kell majd szembenézniük.

A Joker’s Stash kezelői azonban nem sokkal az incidens után visszaszerezték hozzáférésüket, és újra felfuttatták a weboldalt.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Aztán októberben Joker elmondta, hogy koronavírusos lett, és egy héti kórházi ápolásra szorult. Ez további csökkenést okozott az értékesítési forgalomban, valamint a népszerűség is tovább csökkent.

A Joker’s Stash vége egyébként nem jelenti azt, hogy a lopott kártyák üzlete is befejezné a virágzását. A Gemini

Advisory azt mondta, hogy az oldal értékesítői „nagy valószínűséggel” teljesen átköltöznek majd egy nagyobb, vezető darkwebes piactérre.

„Az alvilági kártyagazdaság valószínűleg továbbra is érintetlen marad a leállást követően is” – mondta el a cég.

Olvastad már? Újabb Wall Street-i befektető javasolja a bitcoinbefektetést

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂