Hogyan váltsad fiat pénzre a kriptódat?

-

Ha hirtelen készpénzre lenne szükséged, mára már sok megoldás létezik, hogy gyorsan tudják kriptót váltani.

A történet onnan indul, hogy van egy szép rakás bitcoinod. Gyűjtögetted a satoshikat, hodliztál, csak tartottad a felugrásoknál, és esetleg vásároltál még az eséseknél.

De mi van akkor, ha eljön az idő, és visszamennél fiatba?

Elég sok oka lehet, hogy miért is váltanál vissza fiat pénzbe, például profitot akarsz realizálni a befektetéseden, vagy éppen vásárolnál valamit, amihez pénz kell.

Az is lehet, hogy éppen valamilyen vészhelyzet miatt van szükséged a készpénzre, ekkor pedig hatással lehet a döntésedre az is, hogy mennyire kell sietned.

Vannak esetek, amikor kifejezetten számít, hogy milyen gyorsan tudod átváltani a kriptódat.

Szerencsére lehetőségből is elég sok van. De mi a különbség közöttük, és melyik a legjobb módszer?

Ahogy számos helyen az életben, itt is elmondhatjuk, hogy mindennek van előnye és hátránya is.

Kriptotőzsdék

Ezeken a tőzsdéken keresztül is eladhatod fiat pénzért a coinjaid, és a kezdők számára ez kifejezetten kényelmes és egyszerű módnak számít.

A tőzsdéknek vagy egy úgynevezett konverter funkciója, amely megmondja neked, hogy fiat pénzre váltáskor mennyit kapsz kézhez.

A legnagyobb hátrány viszont maga a fiat pénzrendszer, hiszen akár több napig is eltarthat, mire az eladás után a számládra kerül a pénz. Ráadásul egyre több tőzsde veszi komolyan a KYC szabályokat, hogy megfeleljenek a nemzetközi szabályoknak.

Ezek a szabályok ráadásul folyamatosan szigorodnak, ahogy a FATF, a Financial Action Task Force egyre több törvényhozót győz meg, hogy az ő ajánlásaikat kövessék.

A magánszféra védelmezői szerint ezek a szabályok sértik a privát személyiségi jogainkat, főleg, ha rossz kezekbe kerülnek.

Idén nyáron létre is jött egy oldal, a KYC, Not ME, amely az azonosítás-mentes tőzsdéket gyűjti egy helyre.

Számos nagy tőzsde van, köztük a Binance, Gemini, Coinbase, és a Kraken, amelyek ügyfélbarátnak mondják magukat, és ténylegesen azok is.

Jó választásnak bizonyulnak, ha rajtuk keresztül akarod készpénzre váltani a kriptód. Rengeteg egyéb opció van, számos tőzsdén adhatsz el, de ezek mind kockázatosabbak is.

Nyilván szeretnéd elkerülni, hogy ellopják tőled a bitcoinodat.

P2P váltók

Ezek a hagyományos, személyes piaci ügyleteknek felelnek meg, összekapcsolják a vevőt és az eladót.

Meg tudnak egyezni, hogy milyen pénzben számolnak el, és milyen áron.

Rengeteg ilyen váltó érhető el, és tele vannak ajánlatokkal. Ki tudod választani, hogy neked melyik a legnyereségesebbnek tűnő.

Ezek a váltók ráadásul többé-kevésbé decentralizáltnak mondhatók, és sok helyen egyáltalán nem ellenőrzik a felhasználók személy-azonosságát.

Viszont meg kell említeni, hogy a nagyobbak, mint a LocalBitcoins vagy a Paxful már elkezdtek bevezetni bizonyos fokú KYC-t, hogy megfeleljenek a minimális törvényhozói elvárásoknak.

A Bisq is hasonlóan működik, P2P kapcsolja össze a feleket, a választott módszertől függeőn pedig 1-8 nap alatt lezajlik az adásvétel.

A LocalCoinSwap egy másik lehetőség ugyanerre. Ezeknek a váltóknak a nagy hátránya, hogy ha valamelyik fél nem őszinte, akkor nehéz a jogorvoslat, hiába érhető el többnél is egyfajta békéltető szolgáltatás.

Bitcoin ATM

Egyre több kriptós ATM van világszerte, összesen nagyjából 10 ezer van számon tartva, de a számuk folyamatosan növekszik.

Ahogy a nevük is sugallja, ezekből ugyanúgy tudsz készpénzt felvenni, mint egy hagyományos banki ATM-ből.

A használt egyszerű, beolvastatod a tárcád a géppel, vagy az automata által adott címre elküldöd, és a gép kiadja a kívánt mennyiségű kápét. Van további biztonsági funkció is a legtöbb helyen, például sms-visszaigazolást kérnek.

Ha azonnal kell a pénz ez egy gyors, és relatív anonim módja a váltásnak. A hátránya, hogy bár sok ATM van, egyelőre nem érhetők el mindenhol, és a jutalék mértéke is magas szokott lenni.

Ráadásul a felvehető összeg is sokszor limitálva van, egyszerűen azért, mert meg van határozva, hogy fizikailag mennyi bankjegy fér el egy-egy gépben.

BTC bankkártya

Több bitcoinos, kriptós kártyát ismerünk már ma. Ha van ilyened, ez a leggyorsabb módja a váltásnak.

Viszont csak vásárláshoz jó, és csak az eladás helyén tudod fizetésre használni a kriptopénz-egyenlegedet.

Ahol a hagyományos plasztikkártyák használhatók, ott ezek is, viszont bankszámla helyett ezek a kriptotárcádból veszik ki a pénzt.

Viszont ezekkel ténylegesen bárhol tudsz fizetni, bármiért. A Revolut például Mastercard kártyát ajánl, a Wirex pedig a Visa rendszerét használja.

Mostanra több tőzsde is kiadta a saját kártyáját, köztük a Bitpay, a Binance, a Paxful, vagy a Crypto.com is.

Ha igényelsz ilyen kártyát, érdemes legalább egy kis mennyiségű kriptót vásárolni az adott platformon, vagy egyéb tárcából küldened a kártya címére, hogy ne nullás legyen.

Hátrányok is vannak persze, az egyes kibocsátók nem érhetők el mindenhol, költési limiteket szabhatnak meg, vagy szigorúbb KYC követelményeik lehetnek, hogy egy ilyen kártyát kaphass.

A PayPal segítségével is lehet fiatra váltani?

Idén novemberben a fizetési szolgáltató bevezette a rendszerébe a bitcoint, így a felhasználók több más kriptóval együtt BTC-t is vehetnek, és adhatnak el a saját fiókjukon belül. Viszont számos korlátja van ennek.

A PayPal csak a rajta keresztül vásárolt kriptót engedi a tárcáiban tartani, máshonnan nem küldhetsz be. Nem tudod másik felhasználónak sem elküldeni.

Ráadásul külső tárcába sem tudod kiutalni. Szóval csak akkor működik a „váltás”, ha olyan bitcoinnal vásárolsz a PayPal-on keresztül, amit a platformon vettél előtte.

Az igényekhez igazodik, hogy melyik megoldás a jó

Nem volt mindig egyszerű, hogy fiat pénzre válthassuk a kriptónkat, és néhány módszer még ma is bonyolultabb a többinél.

Persze az évek múlásával ez változhat, és a folyamat már elindult. Mindegy, hogy melyiket választjuk, fontos, hogy alaposan nézzünk utána a dolognak, főleg a felmerülhető kellemetlen meglepetéseknek.

Olvastad már? Túl a 20.000-en – boldog ATH-t mindenkinek!

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!