Ethereum London hard fork: amit tudnod kell és amire számíthatsz

-

A London hard fork a tervek szerint 2021 augusztusában érkezik – miről szól a frissítés, és mire számíthatnak az Ethereum-bányászok és -felhasználók?
A számos Ethereum Improvement Proposals (EIP), köztük a létfontosságú 1559-es és 3554-es javaslatokat is tartalmazó EIP kapcsán érdemes megvizsgálni a közelgő London hard fork legfontosabb jellemzőit, és azt, hogy miként változtathatja meg az Ethereum hálózatát.
Bár eredetileg júliusra tervezték, egy Ethereum-fejlesztő újabb nyilatkozata szerint a London hard fork 2021. augusztus 4-én fog bekövetkezni.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Miért van szüksége az Ethereum-blokkláncnak fejlesztésekre?

A 2015-ben indult Ethereum hálózat kihasználtsága a következő hat évben masszívan megnőtt, mivel ma vitathatatlanul ez a legelterjedtebb blokklánc az „éterben”.
Több stabilcoin, számtalan NFT és defi-projekt, és nem utolsósorban a natív digitális eszközének, az ethernek az otthona lett, amely történetesen a második legnagyobb piaci tőkeértékkel rendelkező kriptopénz.
Ezzel a kihasználtsággal azonban jelentős akadályokba ütközött a jelenlegi proof of work konszenzusmechanizmus.
Ezek közé tartoznak a késedelmes tranzakciók és az indokolatlanul magas díjak, amelyek egyes szélsőséges esetekben dollárban mérve négy számjegyű összeget is elérhettek.
Az ETH blokkláncán dolgozó fejlesztők látták mindezt, és végső megoldásként a hálózat PoW-ról proof of stake-re való áttérése mellett döntöttek. Ez azonban egy összetett eljárás, amely évekig tartó fejlesztést, tesztelést és megvalósítást igényel, mire elkészül.
Addig mondhattak le a PoW-hálózatról, és több hard forkot is javasoltak, amelyek gyorsabban javíthatják a teljesítményét.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Isztambul, Berlin, majd London

Az isztambuli és a berlini hard fork után most itt az ideje a következőnek, amelynek a kódneve „London” (a 2015-ös második éves fejlesztői konferenciáról kapta a nevét).
Eredetileg 2021 júliusára tervezték, és jól haladt, mivel több teszthálózaton is elindult, a legutóbbi ilyen a Ropsten volt.
A végső fejlesztést azonban elhalasztották, és Tim Beiko Ethereum-fejlesztő a hét elején bejelentette, hogy várhatóan augusztus 4-én 13:00 UTC és 17:00 UTC között kerül rá sor a 12.965.000-es blokkmagasságban.
A London hard fork több EIP-t is tartalmazni fog, melyek közül a legjelentősebbek az 1559-es és a 3554-es. Az EIP-1-ben leírtak szerint minden egyes javaslatnak az alábbi irányelveket kell követnie:

„Az EIP-nek tömör technikai leírást kell tartalmaznia a funkcióról és a funkció indoklását. Az Ethereum Improvements Proposal szerzője felelős a közösségen belüli konszenzus kialakításáért, és az eltérő vélemények dokumentálásáért”.

Az EIP-1559 célja a tranzakciós díjak csökkentése egy kissé ellentmondásos módszerrel. Ahelyett, hogy a felhasználónak gas díjat kellene küldenie egy bányásznak azért, hogy a tranzakció bekerüljön egy blokkba, az EIP-1559 azt javasolja, hogy a gas díjat a hálózatnak küldjék.

Forrás: BitMEX blog

Lényegében ez az új árképzési mechanizmus elégeti a díjat, ami csökkenti az ether (ETH) teljes kínálatát. Az alapdíj minden egyes blokkal változni fog.
Ez a hálózat zsúfoltságától függ majd, mivel ha egy blokk 50%-ban vagy annál több tranzakcióval van tele, a díjak emelkedni fognak, és fordítva.
Az EIP-3238 viszont a nehézségi időzített bombát célozza meg. Ez egy olyan funkció, amely egyre nehezebbé teszi az Ethereum bányászását.
Az ötlet lényege, hogy a bányászat olyan nehézzé váljon, hogy a bányászoknak nem lesz más választásuk, mint hogy kivonuljanak az Ethereum 1.0-ból, és áttérjenek az Ethereum 2.0-ra.
Forrás: Etherscan

A jelenlegi nehézség mellett azonban a hálózat túl hamar elérné ezt a pontot. A kezdeti tervek szerint az EIP-3238 az úgynevezett időzített bombát 2022 második negyedévéig késleltetné.
A nemrég javasolt EIP-3554, amelynek felülvizsgálati időszaka július 14-én ér véget, azonban nem halasztaná el ennyire a nehézségi bombát, „hogy 2021 decemberének első hetében robbanjon”.
A fejlesztők a következőképpen magyarázták az EIP-3554 mögötti motivációt:

„A cél, hogy a Shanghai frissítés és/vagy a robbanás 2021 decembere előtt bekövetkezzen. Vagy a bombát lehet akkor újra beállítani, vagy teljesen eltávolítani”.

A vita

Bár a fent említett javasolt fejlesztések a legtöbbek számára jó irányba mutató lépésnek tűnhetnek, nem minden fél elégedett, különösen az EIP-1559 esetében.
A díjak elégetése lényegében deflációs hatást gyakorolna a második legnagyobb kriptopénzre. Bár ez növelheti az ETH esélyeit arra, hogy a kisebb kínálat miatt az ETH kedvelt értéktároló eszközzé váljon, a bányászok profitját csökkentené.
Márpedig az Ethereum bányászata valóban jövedelmező üzlet, a profit az elmúlt egy évben új csúcsokra szökött.
A London hard fork után ez megváltozhat, még akkor is, ha a felhasználóknak lehetőségük lesz „borravalót” adni a bányászoknak, ha úgy döntenek.
Némileg várható volt, hogy számos bányászati vállalat ellenezte az EIP-1559 bevezetését. Mások azzal érveltek, hogy bár az EIP-2656 – amely a moduláris exponenciálás (ModExp) segítségével csökkenti a tranzakciók gas költségeit – javítaná a hálózat biztonságát, és gyakorlatilag jobbá tenné a hálózatot, ezen a fronton mégis felmerülhet néhány lehetséges probléma.

Emellett a CoinMetrics egy nemrégiben készült jelentése azt állította, hogy az EIP-1559 egyáltalán nem biztos, hogy segít a gas díjak csökkentésében.
Jelezték, hogy a magas tranzakciós költségek „alapvetően egy skálázhatósági probléma”, és amíg a dApp-használat folyamatosan növekszik, ami a jelenlegi trend, addig ezek a költségek ezen a szinten maradnak.
Ehelyett a dokumentum egy másik lehetséges megoldást vázolt fel, legalábbis az Ethereum 2.0 megérkezéséig. Ez a második réteggel skálázódó hálózatokra épül, mivel több blokkláncprojekt már elindított ilyen termékeket.
Mindenesetre a London hard fork az idei év legjobban várt eseményei közé tartozik a kriptopénztérben, és valószínűleg jelentős hatással lesz az Ethereum nagymértékben használt blokkláncára is.

Olvastad már? Nagyszerű vétel? A bitcoint rekordmértékű 59%-kal a stock-to-flow alatt kereskedik

Forrás: cryptopotato.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.


 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!