Ellopott 3 milliárd dollárnyi bitcoint, és majdnem egy évtizedig nem kapták el

-

James Zhong 2012 és 2014 között 50 ezer bitcoint lopott el a Silk Road feketepiacáról, ez mai áron számolva közel 3,4 milliárd dollárt érne.

A zsákmányhoz a piactér egyik programhibája miatt férhetett hozzá, amely bejárást biztosított neki a Silk Road kriptotárcáihoz.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Zhong úgy vallott a kihallgatása során, hogy egyszer kokaint vásárolt az oldalon, és ennek során fedezte fel a biztonsági rést a piac rendszerében.

Zhong története lenyűgöző szelete a bitcoin történelmének, és egyben a Silk Road viszonylag rövid pályafutásának.

A piactér ügyében az eredeti nyomozást vezető ügynök, Vinny D’Agostino elmondta, az 50 ezer bitcoin ellopása akkoriban is hatalmas veszteség volt, és a piacot üzemeltető Ross Ulbricht tudta, hogy a kiberbiztonsági képességei nem elegendőek a helyzet kezeléséhez, szakértőket akart felbérelni.

„Ulbricht be akarta zárni az esetleges biztonsági réseket, de tudta, hogy nem képes rá. Az 50 ezer bitcoin nagy veszteség volt, meglátszott a piac vagyoni helyzetén. Ezekről a tényezőkről számos bizonyítékot találtunk Ulbricht laptopján, amelyet a letartóztatásakor használt.”

bitcoin

Zhong a lopás után nagyjából egy évtizedig elkerülte a letartóztatást, dacára annak, hogy korábban már összetűzésbe került a törvénnyel, és az életstílusa sem volt visszafogottnak nevezhető. 2019-ben viszont két dolog is történt vele, amely után kifogyott a szerencséből.

2019 márciusában betörtek a házába, és elloptak tőle 400 ezer dollárt készpénzben és bitcoinban. Zhong kihívta a rendőrséget, hogy indítsanak nyomozást.

Nagyjából ugyanebben az időben Zhong egy másik nagy hibát is elkövetett, mivel a Silk Road tárcáiból ellopott bitcoin egy részét beutalta egy tőzsdére, ahol viszont végrehajtotta a KYC személyazonosítást.

Ezzel azonnal magára vonta az amerikai adóhatóság, az IRS figyelmét.

Az IRS által indított nyomozás, valamint az időközben hozzájuk csatlakozott athéni rendőrségi erők végül közösen elkezdték felgöngyölíteni a szálakat, hogy megismerjék a teljes történetet.

Ez végül ahhoz vezetett, hogy Zhong lakásában házkutatást tartottak, és ennek során felfedezték a Silk Road tárcáiból ellopott többi bitcoint is.

Zhong-ot letartóztatták, és bűnösnek találták csalás vádjával, 366 nap letöltendő börtönre ítélték 2022-ben.

Az ügyvédei folyamatosan azzal védekeztek, hogy az általa elkövetett bűnöknek valójában nem volt áldozata, hiszen eleve bűnözőktől lopott.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Zhong ügye akár komédia is lehetne a sorozatos hibák miatt, és D’Agostino elmondta, végül ezeken a hibákon bukott meg Zhong is.

„A betörés után Zhong kihívta a rendőröket a saját házába, holott ott tartotta a többi ellopott bitcoin is. Ez az eset nagyon jól rávilágít, hogy a kiberbűnözők többsége, köztük Ross Ulbricht is, lehet, hogy briliánsak a maguk területén, de sokszor hiányzik belőlük az utcai túlélési ösztön.”

Olvastad már? Ezek az olcsó Solana alternatívák 2024-ben magasra emelkedhetnek

Forrás

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Peter Brandt megelőlegezi a Tether összeomlását és az USD bukását

Peter Brandt a világ legnagyobb stablecoinjának, a Tether-nek a stabilitásával kapcsolatban komoly kételyeinek adott hangot. Ez az aggodalma egybecseng az USDT-t és a Tether menedzsmentjét...

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!