Dolgoztasd az internetedet

-

A héten egy cikksorozatot közlünk, amely a blokklánc és a kriptopénzek technológiai, pontosabban a technikai vetületével foglalkozik, a vassal, amelyen fut a rendszer, és amit a kezünkben foghatunk.
Az első részben a hidegtárolás módjait jártuk körbe, a második rész a hardvertárcáknak volt szentelve.

Utána a mindannyiunk zsebében lévő okostelefon jövőbeli szerepét vizsgáltuk meg, az első néhány „kriptohajtású” eszköz bemutatásával.

A mostani, záró rész pedig mindennek az alapját, a decentralizált internetet, a Web 3.0-t igyekszik közelebb hozni a mindennapokhoz.

A világháló jelenlegi struktúrája centralizált. Mikor rákapcsolódsz a gépeddel, akkor a hozzáférést egy vállalat biztosítja, az ő tulajdonukban lévő, vagy őáltaluk bérelt infrastruktúrát használod.

A küldött adataid őhozzájuk futnak be továbbítás előtt, és a fogadott adataid rajtuk keresztül érkeznek meg hozzád.

A géped, eszközöd egy központi „gerincvezetékre” kapcsolódik rá, ez a központ pedig az adatforgalom mindenható ura.

Jó esetben ezt felhasználóként nem érzékeljük, de a bolygó lakosságának a 90%-a nem olyan helyen él, ahol sűrűn fordul elő az a bizonyos jó eset.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A nem jó esetet pedig úgy nevezik, hogy cenzúra.

Felnőtt embereknek nincs szüksége arra, hogy egy kormányzat, egy távközlési szolgáltató, egy közösségi-média vállalat, vagy egy vallási szervezet mondja meg, mit olvashat, mit mondhat, és mit tehet.

Nem véletlenül számítanak ezek szabadságjognak, és tartalmazza őket az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata is.

Ha a pénzügyeinket decentralizálhatjuk, miért ne tehetnénk meg ezt bármi mással is? Pl. az információáramlással?

Ez pedig az, amit úgy hívunk, hogy a web 3.0, a decentralizált internet.

Mysterium Network és Lethean Privacy

Mindkét kezdeményezés lényege hasonló, a számítógépünket VPN-csomóponttá, azaz virtuális magánhálózat részévé tehetjük, amelyen keresztül mások internethozzáféréshez juthatnak.

A Mysterium bemutatkozó videóját itt nézheted meg, angol nyelvű:

Ebben a videóban – szintén angol nyelvű – pedig a Lethean megoldását mutatják be:

https://youtu.be/Snq48vXo_jI

Ezekhez a projektekhez csatlakozva a számítógéped az internet gerincévé válik, csakhogy ebből a gerincből számtalan van, nem lehet leállítani, korlátozni, cenzúrázni.

Mások pedig igény szerint a te hozzáféréseden keresztül csatlakozhatnak a világhálóhoz, a te sávszélességedet használják.

Ezért pedig természetesen fizetséget kapsz, ahogy neked is fizetned kell az internetszolgáltatódnak az előfizetésedért.

A működés lényege ugyanaz, mint a bitcoin esetében a bányászok tevékenysége. Ott a bányászok a blokkláncot futtatják, így biztosítva az adatokhoz való hozzáférést és azok megmásíthatatlanságát.

Ebben az esetben pedig a node-programot telepítve a gépedre magát az internetet futtatod, biztosítva mások számára az adatokhoz való hozzáférést.

Nem kell speciális eszköz hozzá, amelyik gépen el tud futni az internet, azokon futtatható a csomópont.

Althea

Az Althea tulajdonképpen magát a hálózati infrastruktúrát biztosítja, mégpedig az úgynevezett mesh-struktúrán keresztül.

A mesh, dióhéjban összefoglalva a fizikailag egymás közelében lévő eszközök adatmegosztását és az általuk létrehozott kommunikációs csatornák használatát jelenti.

Ha részletesebben érdekel ez a fajta kommunikációs metódus, a virtuális.cash oldalon egy nagyon jó összefoglalót olvashatsz róla, csevegőappok témáján keresztül bemutatva.

Ha ennyit nem akarsz olvasni, akkor elmondom a mesh kommunikáció leghétköznapibb formáját: ez az, amikor a szomszédod lopja a wifidet. Ilyenkor kihasználja, hogy a routered fizikailag közel van, és rákapcsolódik.

Az Althea rendszere ugyanezt csinálja, csak éppen lopás nélkül. Pont az ellenkezője a lényeg, te tudod megosztani a hozzáférésedet a szomszédaiddal, lakókörnyezeteddel, így nekik nem kell a központhoz csatlakozni.

Már ha egyáltalán van központ, van hálózati lefedettség az adott lokáción.

A megfelelő eszközök – antennák, routerek – letelepítése után tulajdonképpen internetszolgáltatóként működhetsz, ahol az ügyfelek neked fizetnek a szolgáltatásért. Lefeded mondjuk az utca felét.

A másik felén ismét van egy résztvevő, aki kiterjeszti az elérhetőséget. És így tovább, egészen addig, amíg elér a jel.
Képernyőkép az Althea oldaláról, a rendszer sematikus működése

A vállalat biztosítja a csatlakozáshoz szükséges eszközöket, a rendszer már működik és terjed.

Személy szerint remélem, hogy ha nem is pont ez, de a jövőben valami ilyesmi lesz „az internet”.

Skycoin

Ez a projekt inkább a Mysterium és a Lethean vonalán mozog, amiért mégis külön helyet kapott a cikkben, az a saját fejlesztésű „bányagépük”, a Skyminer, amely az infrastruktúra alapeleme.

Teljes ökoszisztémát dolgoztak ki a decentralizált internethez, itt viszont úgymond nem elegendő egy programot futtatni a saját, már meglévő gépünkön.

Elkészítették a Skyminer névre hallgató eszközt, amely külsőleg tényleg egy riges bányászgépre hasonlít:

A gép egy kifejezetten VPN szolgáltatást nyújtó, azt futtató hálózati eszköz.

Nagyteljesítményű processzor, sok memória és bőséges tárhely. Attól, hogy virtuális hálózatot futtat, még lehet fizikailag is erős, szerverként összeállított konfiguráció.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a hálózatra bármilyen típusú géppel csatlakozni lehet fenntartóként, de a tesztnetjük jelenleg ezzel az eszközzel működik.

Egy amolyan all-in-one megoldást hoztak össze, ahol a hálózat fenntartói megoszthatják a sávszélességüket, tárhelyüket, számítási kapacitásukat egyaránt, és az azt igénybe vevők fizetnek érte az eszközök tulajdonosainak.

A rendszert működtető kriptopénz konszenzusa mind a PoW mind a PoS hátrányait kiküszöböli, a bányászat tulajdonképpen node-futtatást jelent.

Sem hatalmas bányászfarmot, sem pedig nagy mennyiségű stakelt coint nincs értelme fenntartani és felhalmozni, a disztribúció alapja a hálózat fenntartása.

Blokklánc helyett pedig blokkrács-struktúrát használnak, amely itt a Fiber nevet kapta. Minden elem a rendszerben a valódi decentralizációt szolgálja.

***

Az elmúlt években tanúi lehettünk, ahogy a blokklánc, kriptopénzek filozófiája és elmélete valódi felhasználási módokat talált magának.

A decentralizáció szelleme kiszabadult a palackból, és már nem csak a tárcánkba tud bejutni.

Mostanra pedig megjelentek az első eszközök is, amelyek már bárki számára elérhetők, megvásárolhatók.

A decentralizáció és a tényleges egyéni szabadság immár nem csak white paperekben létezik, most már a kezünkbe tudjuk fogni. Ez pedig csak az első lépés. De már igazi lépés.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.


Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!