Így tárold a coinjaid – 2.rész

-

Az előző részben megnéztünk néhány lehetőséget, hogyan tudjuk offline, úgynevezett hidegtárcában tárolni a kriptopénzeinket.
Ezek kifejezetten biztonságos megoldásnak számítanak, különösen akkor, ha a kriptóra inkább hosszú távú értéktárolóként tekintünk.

Ilyenkor az ember inkább gyűjtöget, megtakarít, és nem nagyon költ, nem tranzaktál vele. Erre tökéletesen megfelelőek a paper wallet eme továbbgondolt változatai.

Mi van azonban akkor, ha használni szeretnénk a pénzünket? Vásárolnánk vele, esetleg egy részével kereskedünk, azaz akár napi rendszerességgel végzünk tranzakciókat.

Ekkor sem kell megelégednünk a tőzsdék „vigyázunk rá, becsszó” hozzáállásával, ahogy ezt a Ledger vagy a Trezor hardvertárcákat gyártó cégek növekedése mindennél jobban bizonyítja is.

Eme két vállalkozás a legelterjedtebb és a legnagyobb, de korántsem egyeduralkodók a piacon.

A vetélytársak pedig akár meg is izzaszthatják őket, olyan új funkciók és biztonsági szintek érhetők már el bárki számára.

Az alábbiakban bemutatunk néhány mobil eszközt, amelyek kifejezetten kriptopénztárcának lettek kifejlesztve.

Cobo Vault

A cég katonai szintű termékként határozza meg a hardvertárcáját, és elnézve a specifikációt, szerénytelenség nélkül mondhatják is ezt.

A kínai fejlesztők Indiegogo kampány, közösségi finanszírozás keretében szerezték meg az induláshoz szükséges tőkét, a befektetők pedig nagyon is azt kapták, amire befizettek.

A termék egy sor, az amerikai hadsereg által előírt szabványnak megfelel, így mindenféle fizikai erőhatás, víz, por ellen véd. A strapatelefonok esetében ismerős lehet az IP68-as szabvány, itt ez csupán egy a sorban.

A készülék lelkét adó mikrocsip banki szintű titkosítással van ellátva, így biztosak lehetünk abban, hogy a privát kulcsaink semmilyen módon nem kerülnek ki az eszközről használat közben.

Tranzakciót kizárólag az eszköz kameráján keresztül, QR kód beolvasásával kezdeményezhetünk, nincs wifi, mobilnet, bluetooth, usb-kábel.

Tulajdonképpen nincs benne olyan hálózati alkatrész, amelyet meg lehetne hekkelni.

Emellett többszörös aláírást is beállíthatunk, azaz a javakhoz való hozzáférést szétoszthatjuk, és kizárólag együtt tudjuk feloldani. Mondhatni konszenzus kell hozzá, stílusos funkció egy kriptotárca esetében.

Egy kedvcsináló bemutató videót is készített a csapat, érdemes megnézni:

Külön kiemelnék még két nagyon jó ötletet. A csomagban helyet kapott egy seed tárolására alkalmas „tábla”.

Ez ténylegesen egy tábla, benne szépen helyek a betűknek, amelyek lapkákra vannak felírva, ezekből tudjuk összeállítani a saját seed sorunkat.

Így a helyreállító jelszavunkat külön tudjuk tárolni az eszköztől. A másik funkció kicsit talán őrültnek hangzik, de helyet kapott az eszközben egy önmegsemmisítő mechanizmus.

Természetesen nem fog felrobbanni, de ha magát a készülékházat szeretnénk megbontani, akkor a seed és a biztonsági csip tartalma törlődik.

Persze mi nem szeretnénk megbontani, de illetéktelen kezekbe kerülve esetleg így történhet az eszköz feltörése.

Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, az az ára. Kiskereskedelmi forgalomban ugyanis a nem szerény 480 dolláros összegért forgalmazzák, azaz bőven százezer forint fölötti összegről beszélünk.

AsicVault

A következő versenyző Észtországban készül, kifejezetten újító dizájnjával egyből megragadja az ember tekintetét és fantáziáját.

A szép kijelző és a kezelőgombok itt sem hiányoznak, de ahogy mondani szokás, a lényeg belül van.

A tetszetős alumínium ház és a törésbiztos gorilla-üveg mögött egy izgalmas fejlesztés bújik meg.

Az AsicVault ugyanis egy saját fejlesztésű csippel dolgozik, amely kifejezetten a titkosítási feladatokra lett megalkotva. Ahogy az ASIC bányászgépek esetében is, az Asic rövidítés itt is pontosan fedi a lényeget.

Alkalmazás-specifikus integrált áramkör, csak míg a bányagépeknél a hash-algoritmus futtatása ez a feladat, az AsicVault esetében a kommunikáció titkosítása.

És semmi más. Azaz tartalmaz egy olyan csipet, amely csak és kizárólag azzal foglalkozik, hogy az eszközön bepötyögött inputok megfelelően titkosított csatornán haladjanak, így akadályozva meg az adatok ellopását.

A cég honlapja szerint adott időtartam alatt mintegy 1-3 millió iterációt tud végrehajtani, amely nekem személy szerint semmit sem mond, mivel nem vagyok kriptográfiai szakember.

Ha figyelemebe vesszük viszont, hogy a Ledger vagy a Trezor ugyanezen értéke 2000, akkor azonnal szembeötlő az akár ezerötszázszoros különbség a trónkövetelő javára.

Magyarul ha a számítógéped, mobil eszközöd, amelyhez csatlakoztatod, meg is fertőződik, az adatokat nem lehet „lenyúlni” a tárcáról. A támogatott oprendszerek listája konzervatívnak mondható, windows, ios, linux érhető el.

Három változatban kapható, bár jelenleg csak előrendelést vesznek fel, a készleteket hamar elkapkodták.

Az alap verzió 199 eurótól indul, azaz 60 ezer forint fölötti összegről beszélünk, ehhez viszont csak műanyag készülékház és kisebb teljesítmény jár.

A legdrágább modell 499 euró, azaz itt már átlépjük a százötvenezer forintos árat, ehhez viszont már alumínium és titánium ház dukál, a legerősebb csippel, amit a cég gyárt.

Archos hardvertárca

A rajthoz álló francia versenyző szintén magasra teszi a mércét. Két változatban készül, a Mini és a Touch modellek érhetők el a piacon.

A Mini a nevéből is adódóan a kisebb, olcsóbb, egyszerűbb változat, ennek köszönhetően a tudása is elmarad a nagy testvér mögött.Ez a tudás azonban még így sem kevés.
Ha megnézzük a specifikációt, azt láthatjuk, hogy kifejezetten a Ledger vetélytársának szánták.

Beépített kijelzővel és saját nyomógombokkal rendelkező tárca, számítógéphez kapcsolódva férhetünk hozzá a javainkhoz.

A nagy vetélytárssal megegyező módon, a kulcsok itt is az eszközön maradnak, feltéve, hogy a különböző folyamatokhoz kizárólag a saját nyomógombokat használjuk.

Minden tranzakciót a fizikai gombok megnyomásával tudunk nyugtázni, így ha esetleg bele is futunk egy rosszindulatú hekkelésbe, az nem maradhat észrevétlen, és meg tudjuk szakítani a folyamatot.

Ezzel szemben a Touch modell a Cobo Vaulthoz hasonlóan egy okostelefon-szerű kriptotárca, amely a saját rendszerén tudja futtatni a tárcaprogramot.

Így az egyszerű hozzáférésen kívül sok mást is tudunk vele, hiszen árfolyamkövetéstől kezdve belső tőzsdéig több funkciót biztosít a tulajdonosa számára.

A cég honlapján olvasható küldetés, amely szerint egyszerűvé és bárki számára elérhetővé szeretnék tenni a kriptót, az árazáson is meglátszik.

A Mini 50 euró, a Touch pedig 130 euró leszurkolása után landol nálunk, amely összegek pénztárcabarátnak mondhatók.

Egyetlen hátrányként azt tudom csak kiemelni, hogy a készüléken futó applikáció kizárólag windows rendszerrel kompatibilis.

Reméljük hasznosnak találtátok ezt a kétrészes összefoglalót, várjuk visszajelzéseiteket kommentben!

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!