A német gazdaság az elmúlt hét év legrosszabb időszakát éli: az ipari termelés csökken, az ország ereje fogyatkozik. Mit jelent a német recesszió az euróövezet többi tagállamára nézve, és hogyan reagál a kedvezőtlen szituációra a német kormány?

Recesszió: rekordütemben csökkent a szeptemberi termelés

Az elmúlt évtizedet vizsgálva a német ipari termelés most zuhant a legnagyobb mértékben – derült ki az IHS Markit havi jelentéséből.

Ugyanezen tájékoztatás szerint a szolgáltatószektor növekedése is mérséklődött. Újabb jelei mutatkoztak meg tehát annak, hogy a munkaerőpiac az elkövetkező években szintén nagy csapást fog elszenvedni.

Mindennek egyértelmű negatív hatása lesz a keresletre, amely ördögi kört idézhet elő Európa legnagyobb gazdaságában.

„A termelési adatok egyszerűen rosszak. A kereskedelmi háború körüli bizonytalanságok, az autógyártó ipar kilátásai, valamint a Brexit ténye megbénítják a megrendeléseket, miközben szeptemberben most teljesített a legrosszabbul ez az ágazat a 2009-es pénzügyi válság óta.”– jelentette ki Phil Smith, az IHS Markit közgazdásza.

Rosszak a kilátások

A kereskedelmi feszültség, az autógyártó ipar nehézségei, valamint a közeledő Brexit olyan tényezők, amelyek Németországot recesszióba taszíthatják.

Az IHT Markit szerint a német gazdaság számára igencsak problematikus lesz bárminemű terjeszkedés az év fennmaradó részében.

Tekintettel arra, hogy az export csökkenése a gazdaság más területeire is beférkőzött, az IHT Markit azt feltételezi, hogy a német munkaerőpiac szükséglete is csökkenni kezd, amely 6 éven keresztül eddig folyamatosan nőtt.

„Úgy tűnik, hogy a termelés mély és egyre mélyebb mederbe kerül, mostanra pedig egyértelműen mutatkoznak annak a jelei, hogy a szolgáltatószektor is lelassult. A gyengeség miatt az év negyedik negyedéve újra kedvezőtlen lesz a gazdasági növekedés szempontjából.”
– mondta Jamie Rush, a Bloomberg közgazdásza.

Megpróbálkozik-e a recesszió visszafordításával a német kormány?

A német gazdaság lassulásával kapcsolatos hírek felerősítették azokat a hangokat, amelyek szerint a kormánynak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a pénzügyi támogatásra.

Amíg az Európai Központi Bank a hónap elején bemutatta az euróövezetet érintő serkentőcsomagját, Merkel és Németország továbbra is a háttérből figyelik az eseményeket.

Angela Merkel német kancellár ráadásul pénteken megfogadta, hogy ragaszkodni fog a nullás költségvetési hiányhoz. Az adminisztráció ezen felül a gazdaság ezen időszakában olyan csomaggal állt elő, amely 54 milliárd euró értékben kívánja felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. Pénzügyi ösztönzésről tehát szó sincs.

Recesszió: mit jelent mindez az euróövezetre nézve?

Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága, ezért annak teljesítménye a többi tagállamra, de elsősorban az euróövezet országaira is hatással van.

Az euró, valamint az európai részvények csökkentésére kell számítani. A jelentések szerint a gazdaság tovább lassul Franciaországban is, a német helyzet pedig az eurózónát sem kíméli.

Külön veszélynek vannak kitéve azok az államok, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak Németországgal – mind a termelés, az export és a munkaerőpiac tekintetében.

Olvastad már? A stabilkoinok előnyeire és kockázataira figyelmeztet az IMF

A német gazdaság motorja tulajdonképpen az autógyártó ipar, amely Európában a legnagyobb. Nem árt gondolni arra is, hogy a magyar autógyártás kulcsszereplői szintén a németek, így a gazdaság lassulása Magyarországra, de a szomszédos Szlovákiára is jócskán rányomhatja bélyegét.

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂