Gazdasági kitekintő: Európát veszélyezteti a német recesszió

-

A német gazdaság az elmúlt hét év legrosszabb időszakát éli: az ipari termelés csökken, az ország ereje fogyatkozik. Mit jelent a német recesszió az euróövezet többi tagállamára nézve, és hogyan reagál a kedvezőtlen szituációra a német kormány?

Recesszió: rekordütemben csökkent a szeptemberi termelés

Az elmúlt évtizedet vizsgálva a német ipari termelés most zuhant a legnagyobb mértékben – derült ki az IHS Markit havi jelentéséből.

Ugyanezen tájékoztatás szerint a szolgáltatószektor növekedése is mérséklődött. Újabb jelei mutatkoztak meg tehát annak, hogy a munkaerőpiac az elkövetkező években szintén nagy csapást fog elszenvedni.
Mindennek egyértelmű negatív hatása lesz a keresletre, amely ördögi kört idézhet elő Európa legnagyobb gazdaságában.

„A termelési adatok egyszerűen rosszak. A kereskedelmi háború körüli bizonytalanságok, az autógyártó ipar kilátásai, valamint a Brexit ténye megbénítják a megrendeléseket, miközben szeptemberben most teljesített a legrosszabbul ez az ágazat a 2009-es pénzügyi válság óta.”– jelentette ki Phil Smith, az IHS Markit közgazdásza.

Rosszak a kilátások

A kereskedelmi feszültség, az autógyártó ipar nehézségei, valamint a közeledő Brexit olyan tényezők, amelyek Németországot recesszióba taszíthatják.
Az IHT Markit szerint a német gazdaság számára igencsak problematikus lesz bárminemű terjeszkedés az év fennmaradó részében.
Tekintettel arra, hogy az export csökkenése a gazdaság más területeire is beférkőzött, az IHT Markit azt feltételezi, hogy a német munkaerőpiac szükséglete is csökkenni kezd, amely 6 éven keresztül eddig folyamatosan nőtt.

„Úgy tűnik, hogy a termelés mély és egyre mélyebb mederbe kerül, mostanra pedig egyértelműen mutatkoznak annak a jelei, hogy a szolgáltatószektor is lelassult. A gyengeség miatt az év negyedik negyedéve újra kedvezőtlen lesz a gazdasági növekedés szempontjából.”
– mondta Jamie Rush, a Bloomberg közgazdásza.

Megpróbálkozik-e a recesszió visszafordításával a német kormány?

A német gazdaság lassulásával kapcsolatos hírek felerősítették azokat a hangokat, amelyek szerint a kormánynak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a pénzügyi támogatásra.
Amíg az Európai Központi Bank a hónap elején bemutatta az euróövezetet érintő serkentőcsomagját, Merkel és Németország továbbra is a háttérből figyelik az eseményeket.
Angela Merkel német kancellár ráadásul pénteken megfogadta, hogy ragaszkodni fog a nullás költségvetési hiányhoz. Az adminisztráció ezen felül a gazdaság ezen időszakában olyan csomaggal állt elő, amely 54 milliárd euró értékben kívánja felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. Pénzügyi ösztönzésről tehát szó sincs.

Recesszió: mit jelent mindez az euróövezetre nézve?

Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága, ezért annak teljesítménye a többi tagállamra, de elsősorban az euróövezet országaira is hatással van.
Az euró, valamint az európai részvények csökkentésére kell számítani. A jelentések szerint a gazdaság tovább lassul Franciaországban is, a német helyzet pedig az eurózónát sem kíméli.
Külön veszélynek vannak kitéve azok az államok, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak Németországgal – mind a termelés, az export és a munkaerőpiac tekintetében.

Olvastad már? A stabilkoinok előnyeire és kockázataira figyelmeztet az IMF

A német gazdaság motorja tulajdonképpen az autógyártó ipar, amely Európában a legnagyobb. Nem árt gondolni arra is, hogy a magyar autógyártás kulcsszereplői szintén a németek, így a gazdaság lassulása Magyarországra, de a szomszédos Szlovákiára is jócskán rányomhatja bélyegét.
Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!