Így tárold a coinjaid – 1. rész

-

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a kriptósok között széles körben ismert Bobby Lee piacra dobta a saját hardvertárcáját.

Ahogy a hozzászólások között is felmerült azonban, ez a megoldás nem igazi hardvertárca, ugyanis bár fizikai formában létezik, ez nem hardver.

A kalapácsot csak felfelé kell emelni, lefelé magától esik, mégsem hívjuk félautomata szögbeverő gépnek.

Az a megoldás, amellyel Lee is megjelent a piacon, az úgynevezett cold storage, a hidegtárca, azaz az online kapcsolattal nem feltétlenül rendelkező tárca.

Akkor lesz belőle hot storage, mikor a privát kulcsot beimportáljuk egy tárcaprogramba.

Maga a fizikai hordozó ezentúl is „működőképes”, hiszen le tudjuk olvasni róla a Bitcoin-címünket.

A hidegtárolás lényege, hogy az online kapcsolat megszüntetésével kiküszöböljük az online veszélyeket, pl. a hekkertámadást.

Maga a fizikai eszköz ettől függetlenül elveszhet, megrongálódhat vagy megsemmisülhet, de nem lehet egy kábelen, wifi-kapcsolaton keresztül elvenni róla a coinokat.

Viszont mivel egy tárgyról beszélünk, amely vizuális jelként rögzíti a lényeges információt – azaz egyszerűen rá van írva a privát kulcs –, nem feltétlenül kell tárcára, kártyára gondolni.

Az alábbiakban bemutatunk néhány érdekes ötletet, amelyek a hidegtárolás vagy a biztonsági mentés koncepcióját gondolták tovább.

Bitcoin-érme

A témát felvető megoldáshoz talán ez áll legközelebb, egyben a leginkább kézzelfoghatóan pénzszerű dolog. Ez ugyanis szó szerint egy érme, fémből veretve.

 

 

A ColdStorageCoins gyártja, a lényege nagyon egyszerű. Egy fém érme, szép, modern és letisztult dizájnnal.

A hátoldalán egy QR kóddal, amely a publikus Bitcoin-címet tartalmazza. Ezt tudod utalás fogadásához használni, illetve blokk-felfedező segítségével ellenőrizhető az egyenlege.

Emellett – mivel egy fémdarabról beszélünk, elég sok minden ellen véd. Nem ég el, nem áztatja el a víz, nem törik össze (legalábbis nem túl könnyen), a lézergravírozás miatt a felirat nem kopik le csak úgy. Nem csak hideg cucc, de kemény is.

Jelenleg már sokféle kriptóhoz elérhető: a bitcoinon felül ether, litecoin, monero, waves is a kínálatban van.

Amikor hozzá szeretnénk férni a coinjainkhoz – azaz nem csak gyűjtenénk rajta a pénzt, hanem költenénk is belőle – egyszerűen levesszük a hologramos takarómatricát, és alatta megtaláljuk a privát kulcsot.

Ezt bármely kompatibilis tárcaprogramba importálva teljes hozzáférést kapunk a számlánkhoz.

Ebben az esetben természetesen már nem hidegtárolásról beszélünk, innentől az érme csupán egy fizikai biztonsági mentésként funkcionál.

Keyois gyűrű

Ha egyet továbblépünk a malacpersely állomástól, a következő megoldás már művészibb/profibb. A lényeg itt is az, mint az előzőnél: fizikai formában tárolni a kulcsainkat.

A fizikai forma itt is véd tűztől, víztől, kopástól. Szép formában kialakítva, két, egymásba csúsztatott gyűrűre van felvésve a kulcs-pár.

 

 

 

A külső gyűrűn van a publikus kulcs, ezt bármikor leolvashatjuk. Ahogy az érme esetén is, erre fogadhatunk utalást, az egyenleget ellenőrizhetjük.

A privát kulcsot a második, belső gyűrű rejti, ezt a külső eltakarja. Itt nem elég egy egyszerű matrica eltávolítása, ha hozzá akarunk férni a javainkhoz.

Sajnos ilyenkor szét kell törnünk az üveget, csak úgy lehet szétcsúsztatni a két gyűrűt. Így a termék a felhasználáskor úgymond el is használódik, mert gondolom senki nem szeretne törött üvegdarabokat tartani otthon.

A dizájnosabb megjelenés természetesen magasabb árat is jelent, ezzel együtt azt is, hogy a használathoz tönkre kell tennünk.

Amennyiben viszont nívósabb ajándékként szeretné valaki megvásárolni, egy kriptós ismerőse vagy hozzátartozója számára, talán jobb választás.

Bitcoin-bankjegy

Paradoxon a javából, mégis létezik. Tulajdonképpen ez az ultimate érv azok számára, akik szerint a bitcoin lufi, „mert nincs mögötte semmi”.

Ebből viszont lehet rakni egy szép, ropogós köteget, mintha csak Deák Ferenc arcképével ellátott húszezres – a mindig, mindenhol, mindenre érvényes „deákigazolvány” – lenne.

A termék még tavaly tavasszal debütált, akkor a 0.01 és a 0.05 bitcoinos címleteket jelentette be a gyártó Tangem.

A szingapúri illetőségű cég megoldása egyszerű, a bankjegyekbe egy NFC-chipet tesznek – ezt a Samsung gyártja, és megfelel az iparág kriptográfiai biztonsági szabványainak – amely a tulajdonképpeni címet és a kulcsot tartalmazza.

Ezt bármely NFC-képes okostelefonnal ellenőrizhetjük, a titkosítás pedig biztosítja, hogy az adott chip nem másolható, azaz a bankjegyről nem lehet elemelni a coinokat.

Természetesen ha a tulajdonos óvatlan, az érintős bankkártyákhoz hasonlóan itt is előfordulhat, hogy illetéktelenek beolvassák, és „megterhelik” az eszközt.

De ugyanez a veszély a bankkártyáknál is fennáll, és arra vigyáz az ember. Erre is vigyázni kell.

Amennyiben betartjuk a megfelelő szabályokat, kevés ennél valódibb, kézzelfoghatóbb és egyszerűbb módját látom, hogy pénzként használjuk a bitcoinjainkat. Persze a visszajárót esetleg problémás lehet eltenni.

Kulcsok helyett seed, titániumra vésve

Több kriptopénz is létezik, amelyek privát kulcs helyett seedet, mnemonicot használnak, és jó pár tárcaprogram és hardvertárca is lehetőséget biztosít, hogy így készítsünk biztonsági mentést.

Ilyenkor egy hosszú és értelmezhetetlen karaktersor helyett 12 vagy 24 szóból álló, úgynevezett seedet kapunk.

Ez elég véletlenszerű szavakból áll ahhoz, hogy ne legyen könnyű feltörni, viszont mégiscsak szavak, kiolvasható, megjegyezhető formában.

Ettől függetlenül érdemes ezekről is biztonsági mentést készíteni, és a legbiztonságosabb, ami létezhet, az egy fémlapra írt emlékeztető.

 

 

 

 

 

 

Ahogy a képeken is látszik, a seed szavakat felírjuk, felkarcoljuk a megfelelő sorrendben, a lapokat szöveggel befelé fordítva összekapcsozzuk, majd ráragasztjuk a hologramos lezárót az oldalára.

A kapcsok és a matrica a csomag részei, az összeállítás teljes egészében a mi szemünk előtt, a mi kezünkkel történik.

Egy videó a folyamatról:

A bankkártya méretű eszköz innentől a megszokott tűz-, víz-, kopásállóságot biztosítja.

Emellett az avatatlan szemektől is megvédi a seedet, hiszen a matrica és a kapcsok eltávolítása nélkül nem lehet kinyitni.

Amennyiben valaki elég kézügyességgel rendelkezik, kisebb betűket használva akár két-három seedet is el tud helyezni a lapkán.

Ilyenkor persze mindegyik elveszik, ha baj van, szóval nem biztos, hogy érdemes ezen spórolni.

Ezek az eszközök viszonylag olcsónak mondhatók, és plusz réteget képeznek a biztonsági intézkedések sorában.

Nagyobb összegek esetében, vagy hosszú távú megtakarítási célok mellett mindenképpen érdemes hardvertárcára vagy hidegtárcára is beruházni, reméljük ezekkel az opciókkal segítünk a tájékozódásban.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!