Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elhalasztotta végső döntését egy bitcoinalapú tőzsdén kereskedett alapról (ETF). Az ügy mögött a Wilshire Phoenix befektetői iroda áll. A törvénymódosítást jelenleg tekintik át a törvényhozók.

Az SEC ismét elhalasztotta ETF-ről szóló döntését, melyet a New York-i Wilshire Phoenix befektetési cég adott be.

A nyilvános beadvány szerint az SEC-nek értékelnie kell a törvénymódosítási javaslatot, hogy az NYSE Arca kereskedhessen a Wilshire Phoenix Bitcoin és Kincstári Befektetési Alapjával.

Az Arca korábban egy stabilkoin miatt kereste fel az SEC-t, hogy megszerezze a szükséges engedélyeket. Az Arca UST Coins névre hallgató biztosérme egy kötvényalapban való részesedést reprezentálna.

Az értékpapírok tokenizációja ERC20-kompatibilis tokenek formájában történne, amelyek az Ethereum blokkláncán kerülnének rögzítésre.

Az ETF azonban lehetőséget nyújtana a befektetők számára, hogy elérjék a bitcoin és az amerikai kincstár kötvényeinek piacát. Az SEC (szokása szerint) több kérdést is feltett a nyilvánosság számára, köztük azt, hogy szerintünk a CME bitcoin referencia indexe nincs-e kitéve esetleges manipulációknak.

Az SEC júniusban kezdte fogadni a kommenteket a javaslatról. Úgy tűnik, hogy csak hat ember válaszolt a bitcoin-ETF meglapításának kérdésére.

A Wilshire javaslatában az a különleges, hogy a többihez képest tervezetei vannak rövid távú kincstári kötvényekben és amerikai dollárban való bitcoinpozíció tartására.

A cég elmagyarázta, hogy ezzel csökkentenék az ellentmondások mértékét, a befektetők pedig gyorsabban juthatnának bitcoinhoz, „egy olyan módszerrel, amely sokkal hatékonyabb, egyszerűbb és kevésbé kockázatos, mintha csak simán bitcoint vásárolnánk.”

Ennyiben eltér a hagyományos ETF-ektől, és sokkal inkább személyes elhelyezési befektetésre hajaz, melyet akkreditált befektetőknek árulnak, hogy kriptopénzekbe fektethessenek hagyományos bankszámlájukkal.

Egyéb ügyeik is vannak

Az SEC közben a végső döntés időpontját fontolgatja, amikorra határozniuk kell, hogy elfogadják vagy visszautasítják a Bitwise Asset Management által beadott bitcoin-ETF–javaslatot.

Hunter Horsley, a Bitwise társalapító-vezérigazgatója korábban úgy írta le a kriptopénzeket, mint egy vagyoni osztály, amely a „lehető legjobban felhasználható” formájában van.

Hozzátette:

„Ha megfigyeljük a piaci helyzetet, akkor egy kriptopénzekkel összekötött ETF lehet a következő logikus lépés.”

A cég számos jelentést írt, melynek célja, hogy meggyőzzék az SEC-t, miszerint a bitcoin piaca már így is elég nagy és biztonságos egy ilyen termék támogatásához. A törvényhozókra azonban nem sikerült hatni.

Jay Clayton, az SEC elnöke elmondta:

„Igaz, hogy a bitcoin piaca több lépést tett az érettség felé, de még sok munka van hátra, mielőtt engedélyeznénk egy bitcoin-ETF-et.”

A VanECK és SolidX szintén az SEC döntésére vár, amely október közepére esedékes. Annak ellenére, hogy visszavonták ETF-javaslatukat pár hete elindították ETF-ük egy korlátozott verzióját.

Az SEC jogilag 35 napon belül köteles döntenie a Wilshire Phoenix törvényjavaslatáról.

Olvastad már? Mennyi bitcoinba kerülne, ha egyes országok leváltanák aranytartalékukat?

Kiemelt kép: Bilmiş ler

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂