A bitcoin értékének zuhanás az elmúlt nap során sok ezt magyarázó elméletet hozott a felszínre.

A cikk írásakor a bitcoin árfolyama 7900 dollár körül mozog, amely nagyjából 17,8 %-os esés az elmúlt hét során.

A Bakkt lehet a hibás?

A kriptokommentátorok egyik legnépszerűbb elmélete, hogy a most indult fizikailag rendezett bitcoinalapú határidős szerződések langyos fogadtatása lehet a piac összeomlása mögött.

A szerződések, mely az átlagtól eltérően bitcoinban és nem fiatban kerülnek kifizetésre, szeptember 22-én indultak. A kriptoszektorban sokan vártak már erre.

Azonban a termék indulása után csökkenhetett a hagyományos befektetők érdeklődése, ugyanis rá kellett jöjjenek hogy, az intézményi befektetők érdeklődése a bitcoin iránt alacsonyabb, mint azt korábban gondolták.

A cikk írásakor mindössze 59 bitcoin értékű forgalom keletkezett a platformon az elmúlt 24 órában. Összesen 166 szerződést kötöttek a tegnapi nap folyamán, a Reuters legfrissebb adatai szerint.

Jamie Farquhar, a Londoni NKB Group kriptocég portfoliókezelője elmondta:

„Az egy dolog, hogy az intézményi pénzeknek hozzáférése lehet a bitcoinhoz. Az egy teljesen más téma, hogy meg is vásárolják.”

Alex Krüger, kereskedő egy Twitter-üzenetben elmondta:

„Bakkt, első napi forgalom: 71 bitcoin. CME, első napi forgalom: 5289 bitcoin. Ez 75-szörös különbség.”

Megoszlanak a vélemények

A Bakkt-elméletet nem támogatják egyhangúan – sokak szerint korai lenne pár nappal indulása után halottnak nyilvánítani az új terméket.

Egyéb kommentátorok felhívták a figyelmet a bitcon árfolymának esetleges technikai gyengeségeire. Erről a Cointelegraph is közölt egy elemzést a múlt héten.

Egy másik elmélet szerint makroökonómiai és geopolitikai okok állhatnak a zuhanás mögött, ugyanis ekkor jelentették be, hogy megkezdték az amerikai elnök alkotmányos eljárással való eltávolítását, az ukrán elnökkel folytatott nyári beszélgetése miatt.

Egyesek így párhuzamot vontak a bitcoin gyenge piaca és egy szélesebb látókör között, ugyanis a hagyományos piacokra is nagyban kihat az USA politikája.

Holger Zschäpitz szeptember 25-én a következőt írta:

„A nemzetközi piacok beleremegtek, hogy Trump eltávolítása egy elhúzódó politikai döntésképtelenséget okozhat Washingtonban. A kötvények 10 éves hozama stabilan évi 1,65%, az arany árfolyama 1530 dolláron áll, ami a legmagasabb érték 2013 óta. A bitcoin értéke 8500 dolláron áll egy hirtelen összeomlás után.

Számos kripto- és hagyományos piaci elemző szerint a Trump által támogatott alacsonyabb kamatlábak „rakéta-hajtóanyagként” hathatnak a bitcoin árfolyamára. Ezzel azt az álláspontot támogatják, hogy a botrányokkal teli elnökség pozitív hatással lehet a kriptopénz számára.

Az elnök egyre hangosabban támadja a Fed monetáris politikáját, korábban még drasztikusabb intézkedéseket követelt:

„A Fednek ismét nullára kellene csökkentenie a kamatlábat, vagy még alacsonyabbra, és ezt követően újra kell tárgyalnunk államadósságunkat. A KAMATKÖLTSÉGEKET BŐVEN LEJJEBB LEHETNE HOZNI, mindeközben hosszú távon meg lehetne növelni. Jó valutával, erővel és vagyoni mérleggel jelentkezünk.”

A központi bank kitartot kimért megközelítése mellett, a múlt héten éppen csak 2% alá csökkentették a referencia-indexüket.

Olvastad már? Új kripto-ATM-et helyezett üzembe a MrCoin Budapesten

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂