Bakkt, Trump vagy technikai okok? 3 teória a bitcoin esése mögött

-

A bitcoin értékének zuhanás az elmúlt nap során sok ezt magyarázó elméletet hozott a felszínre.
A cikk írásakor a bitcoin árfolyama 7900 dollár körül mozog, amely nagyjából 17,8 %-os esés az elmúlt hét során.

A Bakkt lehet a hibás?

A kriptokommentátorok egyik legnépszerűbb elmélete, hogy a most indult fizikailag rendezett bitcoinalapú határidős szerződések langyos fogadtatása lehet a piac összeomlása mögött.
A szerződések, mely az átlagtól eltérően bitcoinban és nem fiatban kerülnek kifizetésre, szeptember 22-én indultak. A kriptoszektorban sokan vártak már erre.
Azonban a termék indulása után csökkenhetett a hagyományos befektetők érdeklődése, ugyanis rá kellett jöjjenek hogy, az intézményi befektetők érdeklődése a bitcoin iránt alacsonyabb, mint azt korábban gondolták.
A cikk írásakor mindössze 59 bitcoin értékű forgalom keletkezett a platformon az elmúlt 24 órában. Összesen 166 szerződést kötöttek a tegnapi nap folyamán, a Reuters legfrissebb adatai szerint.
Jamie Farquhar, a Londoni NKB Group kriptocég portfoliókezelője elmondta:

„Az egy dolog, hogy az intézményi pénzeknek hozzáférése lehet a bitcoinhoz. Az egy teljesen más téma, hogy meg is vásárolják.”

Alex Krüger, kereskedő egy Twitter-üzenetben elmondta:

„Bakkt, első napi forgalom: 71 bitcoin. CME, első napi forgalom: 5289 bitcoin. Ez 75-szörös különbség.”

Megoszlanak a vélemények

A Bakkt-elméletet nem támogatják egyhangúan – sokak szerint korai lenne pár nappal indulása után halottnak nyilvánítani az új terméket.
Egyéb kommentátorok felhívták a figyelmet a bitcon árfolymának esetleges technikai gyengeségeire. Erről a Cointelegraph is közölt egy elemzést a múlt héten.
Egy másik elmélet szerint makroökonómiai és geopolitikai okok állhatnak a zuhanás mögött, ugyanis ekkor jelentették be, hogy megkezdték az amerikai elnök alkotmányos eljárással való eltávolítását, az ukrán elnökkel folytatott nyári beszélgetése miatt.
Egyesek így párhuzamot vontak a bitcoin gyenge piaca és egy szélesebb látókör között, ugyanis a hagyományos piacokra is nagyban kihat az USA politikája.
Holger Zschäpitz szeptember 25-én a következőt írta:

„A nemzetközi piacok beleremegtek, hogy Trump eltávolítása egy elhúzódó politikai döntésképtelenséget okozhat Washingtonban. A kötvények 10 éves hozama stabilan évi 1,65%, az arany árfolyama 1530 dolláron áll, ami a legmagasabb érték 2013 óta. A bitcoin értéke 8500 dolláron áll egy hirtelen összeomlás után.

Számos kripto- és hagyományos piaci elemző szerint a Trump által támogatott alacsonyabb kamatlábak „rakéta-hajtóanyagként” hathatnak a bitcoin árfolyamára. Ezzel azt az álláspontot támogatják, hogy a botrányokkal teli elnökség pozitív hatással lehet a kriptopénz számára.
Az elnök egyre hangosabban támadja a Fed monetáris politikáját, korábban még drasztikusabb intézkedéseket követelt:

„A Fednek ismét nullára kellene csökkentenie a kamatlábat, vagy még alacsonyabbra, és ezt követően újra kell tárgyalnunk államadósságunkat. A KAMATKÖLTSÉGEKET BŐVEN LEJJEBB LEHETNE HOZNI, mindeközben hosszú távon meg lehetne növelni. Jó valutával, erővel és vagyoni mérleggel jelentkezünk.”

A központi bank kitartot kimért megközelítése mellett, a múlt héten éppen csak 2% alá csökkentették a referencia-indexüket.

Olvastad már? Új kripto-ATM-et helyezett üzembe a MrCoin Budapesten

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Az elemzők szerint a legjobb kriptok a piaci csökkenése ellenére

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg egy összetett környezetben navigál, mivel a befektetők és a piaci szereplők várják a közelgő Bitcoin Halving eseményt, amely várhatóan 2024. április 22-én,...

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!