Kriptopénz a telefonon

-

A coinok tárolásáról szóló cikk második részében bemutattunk két hardver walletet is – Cobo Vault illetve az Archos Touch – amelyek tulajdonképpen telefonnak néznek ki. Szépen kézbeillő méret és forma, érintőképernyő. Külön csip, amelyik a tranzakciókhoz kell.
Teljesen logikusan merül fel a kérdés, hogy ha a kriptós csip amúgy is külön van, miért nincs az egész köteg alkatrész egy hagyományos okostelefonba becsomagolva?

Ugyanez a tendencia már lejátszódott a digitális fényképezőgépen esetén, ahogy a technika fejlődésével a kompakt, otthoni használatra szánt gépek egyre kisebbek és egyre erősebbek lettek.

Eljött az az idő, amikor mind az optikát, mind a szoftvert már bele tudták pakolni egy telefonba, egyszerűen azért, mert belefért. Az eredményt pedig ismerjük.

Ez a gondolatmenet mások fejében is lejátszódott, és új termékek megjelenéséhez vezetett, a blokklánc-alapú, esetleg konkrét hardver tárcát tartamazó telefonokéhoz. Most ezeket vesszük górcső alá.

Krip

Rögtön az első képviselő egy kicsit kakukktojás, hiszen nem blokklánc-telefon, dedikált mikrocsipet sem tartalmaz.

Egyszerűen „csak” egy előre telepített, és igény szerint előre feltöltött kriptopénz-tárcát találunk rajta, jelen esetben a DASH kriptopénzt. Ezt a venezuelai piacon tették elsőként elérhetővé.

Az eszközt a Kripto Mobile nevű floridai startup és a DASH csapata hozta tető alá, 2018 augusztusában dobták piacra.

Képernyőkép a Kripto Mobile honlapjáról, a telefon nyitóoldalán a DASH wallet ikonja

Akkor már beindult a gazdasági krízis, amely Maduro elnök hivatalba lépése után nem sokkal kezdődött.

A helyi pénz inflációja hamar átlépte az 50%-ot – innentől nevezzük a jelenséget hiperinflációnak – amely a gazdaság és a társadalmi szervezetek látványos összeomlásával járt együtt.

Ekkor jelent meg a DASH, amely amúgy is széles körben elfogadott kriptopénz az országban, már akkor több, mint 1000 elfogadóhelyet tartottak nyilván.

A kriptopiac medvés esése egy laza üresjáratnak tűnt a helyi pénz értékvesztéséhez képest, így az emberek kapva kaptak a kriptopénzzel feltöltött és azonnal használatba vehető telefonos tárcán.

A csapat hivatalos számai alapján az első pár hónapban 66 ezer darabot értékesítettek a készülékből, azt viszont nem tudni, hogy ehhez mennyi egyenleget vásároltak kriptopénzből a vevők.

Ahogy mondani szokás, a cég belenyúlt a tutiba, az átszámítva 100 dollár – kevesebb, mint harmincezer forint – alatti telefonjaival tulajdonképpen nem kellett értékesítési nehézségekkel szembenéznie.

Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a világon máshol szinte meg sem vásárolható a készülék, a jelek szerint nem tudnak annyit gyártani, amennyi az igény. Venezuela lakossága 28 millió fő.

Összehasonlításul egy 2016. évi adatot találtam, akkor a tízmilliós Magyarországon 2,5 millió okostelefont adtak el. Kérem szépen, így is lehet vállalkozást építeni.

A készülék, mint telefon, véleményem szerint brutálisan jó ár-érték aránnyal rendelkezik, ez a specifikáció nem nagyon található meg nálunk ezzel az árfekvéssel.

Nem profi telefon, villogni sem nagyon lehet vele, de tisztességes processzor, memória és kamera van benne. Mindennapi, átlagos használatra tökéletesen megfelel.

Finney

A Sirin Labs által gyártott telefon volt a második, amelyik felült a vonatra. Nem tudom, mennyire volt szerepe a Krip sikerének a követők szemében, de a folyamat elindult.

Ők ICO-val egybekötött finanszírozási modellel idultak, hiszen a telefonjuk csupán az egyik termék a palettáról.Képernyőkép a Sirin Labs oldaláról, a telefon kifejezetten csinos példány

Ez már viszont a profi liga, ehhez mérhető az ára is, 1000 dollár, azaz majdnem háromszáz-ezer forint.

Teljesítmény szempontjából nem kell szégyenkeznie, mindent belepakoltak, amit egy ennyibe kerülő telefonnak tudnia kell.

Emellé kapunk egy fizikai hardver tárcát, beleépítve, és a saját, SirinOS névre hallgató androidos operációs rendszert.

A biztonságról szólva érdemes megnézni a következő képet:

Az a kis plusz kijelző a tetején a „beépített ledger” saját monitora. Forrás.

Mind a hardvertárca, mind annak a kezelőfelülete le van választva a telefon rendszeréről. Favágó módszer, de működik.

A SirinOS egy blokklánc-alapú ökoszisztéma dAppokkal, saját belső váltóval, natív tokennel. Mint írtam, a telefon csak az egyik termékük.

Exodus 1.

Az Exodus a HTC vállalat blokkláncos telefonja, saját szlogenjük alapján „a web 3.0-ra született telefon”.
Képernyőkép az Exodus weblapjáról

A Finney-hez hasonlóan egy felsőkategóriás, 250 ezer forintos telefon, minden elvárható tudással ennyi pénzért.

A kriptós funkciót a saját fejlesztésű, Zion névre hallgató csip biztosítja, amely egy erősen titkosított hardver tárca.

Itt nincs külön kijelző, de a technikai leírás alapján a kriptográfia szintje még a telefon saját android rendszere előtt is láthatatlanul tartja az érzékeny adatokat.

Ezzel biztosítják a Trusted Execution Enviroment, azaz legjobban talán a megbízható végrehajtási környezetnek fordítható kezelőfelületet.

Magyarul amikor a kriptóidat kezeled, vagy a kulcsokat, a telefon rendszerét távol tartja az adatoktól.

Így a telefon lényegesen biztonságosabban használható tárcaprogramok futtatására is.

Emellett viszont a Zion egyfajta all-in-one megoldást nyújt, saját piactérrel, tokentámogatással – jelenleg ugyan csak a támogatott ERC-20 és ERC-721 tokenek érhetők el –, dappokkal és fizetési szolgáltatással.

NODE

A Huobi kriptotőzsde által támogatott, projektnevén Acute Angle telefonról egyelőre nem lehet sokat tudni, a kiskereskedelmi értékesítése még nem kezdődött meg.

A beharangozó alapján viszont 5G-képes mobil lesz, amely egyben hordozható csomópontként, node-ként fog működni a Whole Network nevű blokkláncon.

Ez a blokklánc pedig a felhasználói szokásokat fogja monitorozni, és az így gyűjtött adatokból dolgozik, azokat értékesíti.

Mielőtt valaki összehúzza a szemöldökét a nagy testvér ilyen leplezetlen megnyilvánulása előtt, egy kis közbevetés.

Most is monitorozzák a felhasználói szokásaidat, az enyémet, mindenkiét. Értékesítik is azokat.

Ebből él a Facebook meg a Google. De én – szerintem te sem, kedves olvasó – nem sok pénzt látok belőle.

A csavar itt jön a történetben, a Whole Network-ön keresztül, a NODE által gyűjtött adatok a te tulajdonodban maradnak, te döntesz felőlük. Ha nem osztod meg, nem kell, akár anonimizálhatod is azokat.
Képernyőkép az Acute Angle termékoldaláról, egyelőre kicsit semmitmondó

Az előző készülékek esetében említett funkciókat itt is megtaláljuk. Fizikailag különválasztott kriptotárca, valamint különválasztott rendszer a saját adatok számára.

Úgy látszik mostanra ez lett a belépő szint a kriptotelefonok piacára.

Egyelőre sem az áráról, sem a megjelenéséről nem tudunk hivatalosat, de mint ötlet, határozottan érdekes. Remélhetőleg mihamarabb élőben is szemügyre vehetjük.

AnoPhone

A cikk első telefonja is kakukktojás volt, és az utolsó is az. Ennek a készüléknek ugyanis semmi köze a kriptopénzekhez – bár van rajta egy előre telepített, nyílt forráskódú bitcoin tárca –, mégis úgy érzem, helyet érdemel a listán.

A készülék a privát szféra védelmére lett létrehozva, így eszmeiségében mindenképpen passzol a kriptopénzekhez.
Képernyőkép az AnoPhone főoldaláról, a választott szimbólum beszédes

Snowden óta tudjuk, hogy vannak a hallgatózók, és vannak, akik ezt ipari méretekben űzik, legfelsőbb szintű jóváhagyással.

Eltekintve attól, hogy ténylegesen segít-e ez a bűnüldözésben, ez mindenképpen a magánszféra megsértése.

Amellett, hogy kellemes környezetben eltöltött mindenféle kormányközi konferenciákat eredményezett, ez bizony a polgári lakosság bizalmát is nagyjából a talajszintre lökte.

Így csak idő kérdése volt, hogy mikor nyílik lehetőség sorozatgyártású titkosított kommunikációs eszközök beszerzésére. Ezen eszközök egyike az AnoPhone.

Hardveres titkosítást végez, a hardvertárcákhoz hasonlóan, csak itt a kommunikációt maszkolja el.

Az operációs rendszere egy sallangoktól és google-követőktől megtisztított android verzió.

Beépített VPN-nel rendelkezik – öt országból választhatsz magadnak online identitást –, amely segít megkerülni a különböző internetes korlátozásokat, letiltott weblapokat és hasonlókat.

Amelyre szükség sem lenne, ha a világ úgy működne, ahogyan kell neki, szabadon.

Mint telefon, erős teljesítményre képes, ez a 250 ezer forintos árában is tükröződik. Biztos van az a vásárlói réteg, amely elfogadhatónak tart ennyi pénzt a teljes anonimitásért.

Reméljük érdekesnek találtátok ezt a listát! Ti melyiket vásárolnátok meg, ha efféle kütyü beszerzésén gondolkodnátok?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!