Bitcoinhoz köthető pénzmosási és zsarolási per indult Párizsban

-

A Mt. Gox csaláshoz köthető orosz származású elkövető 4 milliárd dollár értékű pénzmosásért került a bíróság elé.

Október 19-én megkezdődött Alexander Vinnik tárgyalása, akit 4 milliárd dollárnyi pénzmosással vádolnak.

Annak ellenére, hogy az elkövető a 2014-es 300.000 bitcoinos Mt. Gox támadáshoz köthető, az ügyészség egy 135 millió eurós zsarolóprogram-támadás miatt vette elő, amely 2016 és 2018 között károsított meg több francia vállalkozást és szervezetet.
Az AP News szerint Vinniket zsarolással, pénzmosással és bűnügyi kapcsolatokkal vádolják. Több mint 20 áldozat fizette be a „Locky” zsarolóprogram bitcoinköltségét a BTC-e tőzsdén keresztül.
Állítólag Vinnik a vírus egyik megalkotója, és a mára megszűnt BTC-e kriptotőzsde egyik üzemeltetője is volt, de azt állítja, hogy csupán technikai konzultációkat adott a BTC-e számára, és nem tud arról, hogy bármilyen törvényt megszegtek volna.

Vinnik akár 10 év börtönt is kaphat.

Ahogy arról korábban a Kriptoworldön is írtunk, Vinniket eredetileg  2017-ben Görögországban tartóztatták le az amerikai hatóságok.
Ezt követően jogi huzavona kezdődött, ugyanis francia, amerikai és orosz ügyészek is kérték kiadatását.
Vinnik személy szerint Oroszországot választaná, ugyanis ott a legenyhébbek a vádak ellene.
A görög hatóságok úgy döntöttek, hogy elsőként Franciaországnak, majd az USA-nak és végül Oroszországnak fogják kiadatni.

Kiadatását követően az orosz hatóságok nem jártak sikerrel, mikor arra kérték a francia hatóságokat, hogy házi őrizet alatt adják ki számukra Vinniket.
Ha kiadatják az USA-nak, akkor elképzelhető, hogy a 4 milliárdos Mt. Gox-támadás miatt is eljárás indul Vinnik ellen. A támadás során ellopott 300.000 bitcoint állítólag Vinnik személyes tárcáján és a BTC-e tőzsdén keresztül mosták tisztára.

Olvastad már? Vihar előtti csend: egy kereskedő szerint megismétlődhet 2017

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!