Három országnak is kiadják Vinniket, az orosz pénzmosót

-

Alexander Vinnik orosz állampolgárt azzal vádolják, hogy több milliárd dollár értékben végzett pénzmosást. A pénzmosót kiadatták Franciaország számára, ahol büntető eljárás indul ellene.

Franciaországban ítélik el a pénzmosót

Alexander Vinniket 2017-ben tartóztatták le Görögországban, amiért egy hatalmas pénzmosási szolgáltatást üzemeltetett, amely több milliárd dollárt mosott tisztára. Vinniket azzal vádolják, hogy egy kriptotőzsdén keresztül gazdagodott meg a bűnözők pénzén hihetetlen mértékben.
Bebörtönzése során több ország is kérvényezte a kiadatását, köztük Oroszország, Franciaország és az Egyesült államok is. A vádiratok alapján úgy tűnik, hogy Franciaországban kell védekeznie.
Vinniket múlt csütörtökön adatták ki Franciaország számára, ahol a hatóságok súlyosbított pénzmosással, zsarolással, összeesküvéssel és adatkezelő rendszerek károsításával vádolják. A hatóságok nem közölték, hogy mikor kezdődik a tárgyalás, így a vizsgálat jelenleg tovább zajlik.
Ezt azt jelenti, hogy Vinniknek Franciaországban kell maradnia, amíg zajlik az ügy. Ha ez lezárult, a hatóságok Görögországba szállítják, ahol újra kiadatásra kerül, az Egyesült Államokban. Ha itt is lezárult a nyomozás, akkor visszaküldik Oroszországba.

A vádirat szerint Vinniket nemzetisége és számítógépes ismerete miatt vették célkeresztbe

Vinnik csapata több védőügyvédből áll, köztük Zoi Konstantopoulouból, aki szerint Vinniket nemzetisége és számítógépes ismeretei miatt vették célkeresztbe.

„Alexander bűne az, hogy orosz, és rendkívüli számítógépes ismeretekkel rendelkezik, amelyem gazdaságilag szabadabbá teszik az embereket.”

Konstantopoulou szerint az, hogy Vinnik ilyen magas szinten ismeri a modern technológiákat, veszélyt jelent a bankrendszerre.
A csapat emellett panaszt nyújtott be, amiért bántalmazták ügyfelüket, és szerintük már maga az fogvatartás ideje is embertelen.
Konstantopoulou szerint a görög igazságyügyi miniszer már eldöntötte, hogy Vinnik hátralévő idejét kiadatásban és jogi eljárás alatt fogja tölteni, azzal, hogy folyamatosan újra kiadatja majd, ezzel végtelen jogi eljárásokat indítva.
Azonban sokan úgy hiszik, hogy csak így derülhet ki az igazság, mivel az ellene felhozott vádak elég súlyosak ahhoz, hogy több ország is elítélje.
Azzal vádolják, hogy a BTC-e kriptotőzsde megfigyelésével számos bűnözőnek tette lehetővé illegális vagyonának anonim mozgatását. Továbbá a tőzsde feltehetőleg az orosz katonaság hírszerzéséhez köthető, ahhoz az egységhez, amely részt vett a Demokrata párt e-mailjeinek feltörésében a 2016-os amerikai elnökválasztás során.
Az ügy nagyon komplikált, így sok időbe telhet, mire lezajlik az egész.

Olvastad már? Koronavírus – egyre gyakrabban reagál a bitcoin a világ történéseire

Forrás: bitcoinist.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy kriptó, amelynek hatodik érzéke van a csalások kivédésére

Vendégbejegyzés A Scotty the AI egy igazán ügyes kriptoérme, a befektetők el is kényeztetik az előértékesítése során. A számláló eddig 779 ezer dollárnál jár, és természetesen...

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!